söndag 28 september 2014

Win-Win! Lunchprovning med Von Winning


Faktum är att tyska viner är så mycket mer än bara Mosel, Rheingau, Nahe, Rheinhesen, Ahr, Franken, Baden, Mittelrhein, Württemberg, Hessische Bergstrasse, Sachsen och det ofta bortglömda terrassinfernot Saale-Unstrut – vi har ju även Pfalz! För att råda bot på detta, samt naturligtvis visa upp en synnerligen spännande kvalitetsproducent, bjuder Intermondi in till lunch med Weingut Von Winning. Provningen leds av Andreas Hütwohl, vice VD och en av de tre vinmakarna på företaget. Mycket trevligt!Geografiskt kan man säga att Pfalz är en sydlig förlängning på Rheinhessen, med Baden sydost och Nahe nordväst. Strax sydväst om Heidelberg, skulle du lite förenklat kunna säga. Eller strax sydost om Kaiserslautern, alla ni som har koll på amerikanska militärbaser! Pfalz är i alla fall Tysklands näst störst vinproducerande distrikt, räknat i både volym och i areal. Den totala arealen uppgår till ca tjugotre tusen hektar och bara Rheinhessen är större. Den totala produktionen i Pfalz väger in på ca 2,4 miljoner hektoliter och fördelningen mellan vitt och rött är ungefär 60/40. Odlingsarealen i Mosel ligger i jämförelse blott på ca nio tusen hektar. Men det finns gott om kvalitetsproducenter i Pfalz, och Von Winning är en av dem.

Företaget Weingut Von Winning grundades av Koblenzaren Friedrich Deinhard 1849. Vid tidpunkten var han redan i vinbranschen, han hade ärvt en vinhandelsfirma och en sektfabrik av sin far. Genom ett annat arv kom han i ägo av de här vingårdarna i Pfalz och började utveckla den egendomen. Andreas Deinhard, Friedrich Deinhards son, tog över företaget på 1870-talet och fortsatte utvecklingen mot kvalitetsviner. Vid hans död 1907 tog hans svärson, Leopold von Winning över verksamheten.

Under Leopold von Winnings regi utvecklades företaget i klar riktning mot att bli en ledande kvalitetsproducent. Han var även en av grundarna av Verband der Naturweinversteigerer, föregångaren till VDP. Tragiskt nog gick han bort redan 1917, och efter det förde vingården en lite slumrande tillvaro. Fram till 2009 såldes vinerna under varunamnet Weingut Dr. Deinhard.

Runt år 2000 köptes företaget av Achim Niederberger, som samtidigt förvärvade Bassermann-Jordan och Reichrat von Bühl och slog ihop de tre företagen. Han gjorde en del tunga investeringar i de tre vingårdarna, både i termer av teknik och kunnande. En ung och lovande vinmakare, Stephan Attmann, hyrdes in och utsågs även till VD. 2008 ändrades slutligen namnet till Weingut Von Winning.

Resultatet av nyordningarna har gett bra resultat. Tidskriften Gault & Millau utnämnde t ex Stephan Attmann till årets nykomling både 2011 och 2012. I Vinums stora tävling 2012 blev Von Winning Riesling Champion för hela Tyskland. Vinerna har fått flera andra höga utmärkelser och bland andra hyllats av The Wine Advocates David Schildknecht. Så det har gått i rätt riktning.

Totalt sett uppgår arealen för Von Winning till 50 hektar, av dessa är 10 hektar klassade som GG. Vingårdarna är planterade med 80 procent riesling och den totala produktionen ligger på ca 260 000 flaskor per år.

Men nu är det dags att prova vinerna! Framför mig har som vanligt en massa glas, men när jag kollar provningslistan ser jag att den innehåller 25 viner… Huga! Det här kommer bli en tung provning, således… Men samtidigt ska det bli mycket intressant. Jag har inte provat några av Von Winnings viner tidigare, inte heller så mycket Pfalziskt vin över huvud taget faktiskt. Några Bürklin-Wolf, förstås, men annars inte så mycket. Vi börjar dock inte som brukligt med instegsvinerna, utan någonstans mitt i.

Första flighten utgörs av viner i prisklassen 160 kr – 200 kr. Vi får in 2011, 2012 och 2013 av viner från vingårdarna Paradiesgarten, Reiterpfad och Grainhübel. Naturligtvis många likheter mellan dem, men de är ändå mycket olika. Det skiljer också en hel del mellan årgångarna, det kommer att visa sig att 2012 genomgående har högre syra och 2013 genomgående är mer fruktig. Men mer om det senare. Jag tycker att vinerna från Paradiesgarten är lite mer fruktigare, här och var dyker det upp något som skulle kunna vara godistoner, som du ofta hittar i Naheviner. Persika, en del exotisk frukt. Krusbär och svartvinbärsblad, klara sauvignon blancdofter, finns också lite här och var. Gott!

Sedan tycker jag att Reiterpfadvinerna nog drar mer åt äpple, dock har 2011 Von Winning Rupertsberger Reiterpfad har en del botrytis och exotisk frukt i doften. Vinerna från Grainhübel jäser på andra och nyare ekfat, vilket ger en tydligare fatkaraktär. Annars upplever jag vinerna från Grainhübel som att de har höga syror, de är klart äppligare, och till och med lite mer eldiga. 2012:an av Von Winning Deidesheimer Grainhübel känns lite opersonlig medan jag är riktigt förtjust i 2013 – riktigt superläcker! Så gärna mer av den.

Som jag nämnde ovan upplever jag 2012 års viner som elegantare och stramare, mer syrliga, medan 2013 års viner drar mer åt det fylliga och lite sötare hållet. 2012 har mer av rök, ek och peppar, medan 2013 har mer krusbär och godis i doften. Bäst i den här flighten blir 2013 Von Winning Deidesheimer Grainhübel 1:e lage Riesling (159 kr).

Vi går upp ett kvalitetshack. Nästa flight består av viner i rangen 250 kr – 290 kr, och består av viner från vingårdarna Kalkofen, Langenmorgen och Ungeheuer. Först ut i den här flighten är 2013 Von Winning Kalkhofen GG Riesling (289 kr). Den här var ju riktigt superläcker! Perfekt balans, härlig och tydlig rieslingdoft, inga fat, härlig krusbärs- och svartvinbärsbladfräschör. Underbar balans! Det här är ett supergott vin som bara blir bättre och bättre under lunchen. Det vinner definitivt på mer luft och lite högre temperatur. Efteråt pratar jag med flera från provningen och det verkar som att det här var de flestas favorit. Klar rekommendation!

Vinerna från Langenmorgen och Ungeheuer är också riktigt trevliga, här är det mer citrustoner snarare än äpplen. Fast, lite som en paradox tycker jag att i här flighten är det 2012:orna som är mer öppna och fylliga, och 2013 års viner mer syrliga och strama. Här känns det som ett eller två eller fler år i källaren är att rekommender.

En växel till och och det är dags för Von Winnings toppviner – nu är vi i prisklassen 400 kr – 500 kr. Vinerna i den här flighten kommer från vingårdarna Pechstein och Kirchenstück. De är oerhört eleganta, mycket strama viner. Fantastikt fräscha, nästan champagnelika! Dock tycker jag att de är ganska svårbedömda i dagsläget – syran är lite för massiv och vinerna känns lite för hårt packade. Det skulle vara mycket intressant att följa dem över ett par dagar, först då kan du få en bättre bild av hur slutprodukten kan tänkas se ut. Men, 2012 Von Winning Forster Kirchenstück GG Riesling – wow! Vilket vin! Seglar definitivt upp på inköpslistan.

Som ett litet intressant mellanspel provar vi några av Von Winnings lite mer udda fåglar, och först ut i det racet är……en savvie såklart! Vad är det med tyska vinmakare och denna vurm för sauvignon blanc??? Det verkar som att alla har några rader svartvinbärsbladsvin planterade, och alla verkar lika barnsligt förtjusta över dem. ”Just a toy!” tyckte Gunter Künstler om sina sauvignon blancs, trots att hans fru hade utropat ”What! Are you crazy!”

Nåväl. 2011 Von Winning Sauvignon Blanc I (215 kr) är ett fatat vin som strax efter att det bolmat färdigt med smör och popcorn så bolmar den på med charkuterier. Inga svartvinbärstoner och inga direkta sauvignon blancdrag. Nästa vin, 2011 Von Winning Sauvignon Blanc 500 (399 kr) är tokpackad med allt och till det även svagt rökig. Nice try men nej tack. Vi går vidare till nästa udda fågel som är…

…en pinot noir såklart! Kanske inte så udda, det odlas ju en hel del pinot noir i Tyskland. 2012 Von Winning Pinot Noir II (169 kr) är, till skillnad från sauvignon blancerna, faktiskt riktigt läcker. Syrlig, på ett bra sätt, balanserad, lekfull… det här var gott! Köper jag gärna mer av. Provningens sista udda fågel är en söt scheurebe. 2010 Von Winning Scheurebe är söt, aningen smörig, klart aromatisk. Ingen aceton, mycket god.

Provningen avslutas med instegsvinerna, n är vi i rangen 110 kr – 130 kr. Även här får vi 2012 och 2013 mot varandra, först två årgångar Von Winning Riesling (111 kr) och sedan 2012 och 2013 av Win Win Riesling (129 kr). Win Win, vilket gott vin! Ungt, fräscht, gott! Inget fel på Von Winning Riesling men helt chanslös mot Win Win. Klunkbarhet definierad.Sammanfattningsvis, en mycket givande provning och en ny vinupplevelse. Generellt sett tycker jag att Von Winnings viner är eleganta och strama, fokus på hög fräschör. Lite äppliga emellanåt, och ganska syradrivna. Ofta en behaglig fatkaraktär. De borde vara ypperliga matviner. Stort tack till Andreas Hütwohl och Intermondi för den här provningen!


Inga kommentarer: