lördag 15 april 2017

Sydafrika, dag 10: Simonsig och Hartenberg





Lördag och vinresans sista vindag. Vi är kvar i Stellenbosch och ska utforska två välkända vingårdar, först Simonsig och sedan Hartenberg. Egentligen var planen att vi skulle göra ett besök hos Thelema, men p g a ett tragiskt dödsfall på vingården på lördagsmorgonen fick det bli Hartenberg istället.

Simonsig är en gammal vingård som levererat viner till Sverige och resten av världen länge. Nu har jag inte helt koll på siffrorna men jag fick intrycket att det är en ganska stor egendom. I produktkatalogen återfinns flertalet välkända druvor, men på röttsidan ligger tonvikten på cab, merlot, pinotage och syrah verkar det som. På vittsidan är de nog mest kända för sitt bubbel, Kaapse Vonkel, som betyder just ”Bubbel från Capen.” Hursomhelst, vi tar emot vid entrén och får en bra tur runt i lokalerna.












Därefter vin! Generellt sett så drog vinerna mer åt det strama, eleganta hållet, snarare än övermogen frukt och too much. Jag skulle gärna vilja prova Simonsigs viner med lite ålder, det tror jag skulle vara mycket intressant. Men först bubbel. Cuvée Royale tyckte jag var väldigt champagnelik i stilen, torr, elegant, avstämd, mörka toner, fylligt, gott! Därefter ikonvinet Kaapse Vonkel som visade på mer jäst, mer bröd, syrligare. Helt ok! Sida vid sida var det uppenbart vilket som var prestigevinet.

Sedan en ofatad Chenin för 45 Rand, resans mest prisvärda vin??? Hur gott som helst! Gott om exotisk frukt. Efter det den fatade varianten som drog mer åt päronhållet. Gott men den ofatade var bättre och billigare (go prisvärt!). Vi fick även prova 2015 Chardonnay som var mycket trevlig. Välbalanserad, snygg, god! Gröna äpplen.

På röttsidan fick vi först 2012 Pinotage, snygg doft! Långt ifrån övermogen frukt, snarare koncentrerad frukt. Powerful! Sedan bordeauxblandningen 2011 Tiara, som bolmade på med toner av choklad. Komplext, gott!

Vi fick säkert mer vin men det har jag inte skrivit upp. Hursomhelst, vi äter en supersmarrig lunch på Simonsig och hoppar in i busen igen för avfärd mot Hartenberg.













På Hartenberg möts vi av en väldigt pratglad donna som skulle skämta om allt och alla men som inte visste... som inte kunde... som såg egendomen som hennes ståuppscen... som... öhh... som skulle slutat prata tidigare! Äsch hon var trevlig men det blev lite too much efter en stund. Hursomhelst. De hade givit sig på att odla riesling, vilket är lite vågat eftersom Stellenbosch egentligen egentligen är för varmt för riesling (enligt den samlade expertisen). Men men. Vi inleder med 2014 Riesling, som var mer som en savvie. God dock. Därefter 2014 Eleanor Chardonnay, full body, exotisk frukt. Gott! Sedan 2007 Snuffbox Merlot. Snuffbox??? Intressant namn! Extremt bärig, blåbär, komplex. Sedan 2013 Shiraz, som var rätt köttig och pepprig. Avslutningsvis 2008 Gravel Hill som också var rätt köttig.






Hartenberg var helt ok, men Simonsig var det mer intressanta besöket. Vi hoppar in i bussen igen och beger oss tillbaka till Stellenbosch. Resten av dagen ägnas åt kvalitetsslappning innan det är dags för en avslutande samling med summering och aperitif. Under den gångna veckan har vi besökt Constantia, Swartland, Paarl, Franschhoek och Stellenbosch. Vi har besökt tolv vingårdar, lyssnat på flertalet vinmakare, njutit av en massa god mat, sett massor av intressanta saker och samtidigt har vi haft en jättetrevlig stämning i gruppen. Resan med BKWine var en riktig TOPPENRESA!

Jag som mestadels gått i blåa shorts, svart t-shirt och sandaler chockar alla med att komma till samlingen i skjorta, långbrallor, bruna mockaskor och kavaj. Det var många som trodde att jag inte ägde vare skjortor, byxor eller kavajer! Det skrattade vi gott åt.


Efter samlingen, summeringen och aperitifen var kvällen fri. Några hade bokat bord, andra inte. Jag, Per, Britt och några andra hamnade på Helena's, en mysig restaurang på andra sidan vägen där vi åt och drack gott. Stellenbosch är en trevlig liten stad!




Inga kommentarer: