söndag 1 maj 2011

2009 A Christmann Königsbacher IDIG Riesling och körsbärsträden i Kungsträdgården med Japanska Föreningen

Söndag. Jag äter glass, lagar musselpasta och läser Oscar Wilde. Allt sköljs ned med ännu en tysk 2009-riesling, denna gång blir det A Christmann Königsbacher IDIG!

Ljus färg, vi ser inga kolsyrebubblor. Direkt ur flaskan en mycket lovande doft, lite godis, lite honung, lite gula mogna frukter. En del gröna äpplen dyker upp. Mycket trevligt! Smaken är inledningsvis fyllig, koncentrerad, nästan lite oljig. Bra syror. Supergott!

Några timmar senare har fylligheten lagt sig något, liksom de inledande godistonerna. Nu har de gröna äpplena tagit över, syrorna har gjort sig mer markanta och vinet har gått från att vara ett njuta på egen hand-vin till ett matvin. Men fortfarande mycket gott. Vi är både nöjda och imponerade. Av de 2009 vi provat kvalar det in på en klar andraplats, efter 2009 Emrich-Schönleber Halenberg som fortfarande är obesegrat.

Annars har det varit en lugn helg. C och Kungen fyller år som vanligt, vi firade med picknick utanför Josefinas. På menyn rapp och kardemummakaka. C ägnade större delen av fredagskvällen åt att göra kardemummakaka, jag kan inte återge receptet men jag vet i alla fall att Stockholms samlade bestånd av kardemumma minskade rejält! Mycket gott vart det.

Själv gjorde jag rappen. Några vegetariska rapp till Cs syster, man och systerson, resten blev till kycklingrapp. Bulgur, sallad, urkärnade tomater, grovhackad rödlök, strimlad röd paprika, några kokta gröna linser blandades med Lallerstedts curry-limedressing. Mycket god, klar rekommendation! Förutom bearnaisen, som vi gillar skarpt, har vi även provat Lallerstedts Rhode Island och Caesardressing. Rhode Islanddressingen var lite i sötaste lagat och lite för rinnig, och Caesardressingen var mycket god, även om sardellsmaken slog igenom något. Veggorappen blandades med ännu mer linser och stekt aubergine, de andra med urbenad grillad kyckling.

Efter Djurgården vandrade vi in till Kungsan för att kolla på de blommande körsbärsträden. Där var det fullt av japaner som firade körsbärsblommans dag! Detta år inföll den med valborg. Se Japanska Föreningens hemsida för mer info.


PS Vinare har även provat, här och här!4 kommentarer:

Anonym sa...

Har ni provat något från Dönnhoff eller Leitz?
Hur står sig isf dessa mot Emrich-Schönleber som ni har som topp ett?

/Johan

Anonym sa...

och vilken Emrich-Schönleber Halenberg är det, den för 239 eller 469 pistoler?

/Johan

Red Scream sa...

Hej Johan!

Vi har inte provat något från Leitz ännu, bara Dönnhoff. Dönnhoff var mycket trevlig, men Emrich-Schönlebers hade en oemotståndlig fruktighet som vi var chanslösa mot. Dönnhoffen var aningens lite för stram för oss, men mycket god!

/Ulf

Red Scream sa...

Just det, det var den för 469 dollares...