måndag 23 januari 2012

Ett häng på Kulturhuset
Frukosten nere i Kulturhuset Stories och Erics och Charlottes berättelser gav mersmak – jag blev mycket nyfiken på Kulturhuset och kände direkt att jag vill tillbaka hit, vandra runt, titta på allt, känna luften, eller bara hänga som de uttryckte det…

Således, jag återvänder för lunch. Mycket trevligt är att det finns flera trevliga restauranger att välja mellan. Förutom Kulturhuset Stories med de synnerligen goda surdegsmackorna finns det sex andra restauranger i huset: Café Panorama, Ekoteket, KulturhusTaket, Nooshi, BarCelona, samt Teaterbaren. Jag tar rulltrappan upp till Teaterbaren. Fisk- och skaldjursgryta – perfekt.Lokalen är i princip tom, jag är lite väl tidig. Jag slår mig ner vid ett fönsterbord och blickar ut över plattan. Ganska snart kommer det upp gamla minnen från min tid i underjorden. Framför allt två minnen dyker upp: Först, en av de första gångerna som jag gjorde ett pass på T-centralen lyckades jag stänga av alla rulltrapporna! Lite småpinsamt, men jag visste inte på vilken knapp jag skulle trycka och ganska snabbt var det ingen av rulltrapporna på T-centralen som funkade! Men det fixade sig.

Det andra minnet som dyker upp är den gången som jag jobbade en nyårsdag, med start 0600. Alla plattformarna var nerlortade och fulla av ungdomar i varierad grad av berusning och lyckotillstånd. Men på uppgången mot plattan hade städarna redan varit på plats och det var skinande rent. Dock - hallen var full av folk! Det var säkert 70 uteliggare som hade samlats här, de stod i klungor och skrattade och hade allmänt trevligt. Synen av detta cocktailparty med uteliggare som hade jättekul var i klar kontrast med plattformarna som mest var fyllda med nyspydda och gråtande ungdomar…

Jag hugger in på min fisk- och skaldjursgryta. Det finns lite fänkålsbitar som sticker ut, ska bli gott. Jag tar en stor tugga och direkt fylls munnen av en intensiv smak av lakrits! Jag hinner tänka, hur har de lyckats få ut så mycket lakritssmak av fänkålen?!?! Nästa sekund – det är inte möjligt, det måste vara något annat. Mycket riktigt – jag märker att jag tuggar på något hårt som har en explosiv smak av lakrits:Lakritsrot? Fänkålsrot? Någon som har koll på vad det här är? Men det var en god lunch! Efteråt tar jag en kaffe uppe på Café Panorama. TeaterBaren var trevligare, mer luft.

Därefter vandrar jag runt i huset. Det är ljust, fräscht, det luktar gott. Miljön är synnerligen avslappnad, ingen stress, alla verkar vara lugna. Jag slår mig ner i biblioteket på entréplanet och börjar hänga. Öppnar datorn, jobbar en timme eller så. Underbar miljö! Hit kommer jag fler gånger.

Jag packar ihop datorn och beger mig ut över plattan. En polisbil har kört ner, två poliser står och pratar med ett par uteliggare. Jag passerar spärrarna och blir igenkänd av en av spärrisarna. Jag ler och vinkar glatt tillbaka. Sedan tar jag rulltrappan ner och hoppar på mitt tåg.

Väl hemma sedan surfar jag in till Kulturhusets hemsida och köper biljetter till Book Slam London den 2 februari. På plats, Mr. David Nicholls som nyligen gett ut One Day. Ska bli mycket intressant!

Inga kommentarer: