Jag flyr värmen, trafiken, larmet och dammet i stan för några dagars vedhuggande hos
les poires i K-holm. Samtidigt ger jag mig på en vinkällarinventering, samt det bästa med inventering: inköpsplanering av det som saknas och utgallring av det som är moget. Till det förra hör det vanliga sorgebarnet Bordeaux, samt det som
förra helgens provning utpekade som det nya svarta inom vinkällarsaknad: Barolo. Måste bli bättre på att köpa Barolo! Till det senare hör lite chateauneuf, låt mig återkomma om det.
Men det var inte det jag skulle prata om utan
Reijmyre Glasbruk! Från föräldrarnas hus i K-holm är det inte mer än ca en halvtimmes bilfärd genom skogen till det anrika glasbruket – en välförtjänt paus i huggandet och ett utmärkt utflyktsmål. Vägen dit är väl inte världens bästa, vi kan inte låta bli att undra hur lastbilarna med allt glas från bruket tar sig ut till den stora vägen utan att krossa lasten! Men men, de har säkert sina trix.
Hursomhelst, Reijmyre glasbruk är kanske inte lika känt som sina småländska kollegor i branschen,
Orrefors och
Kosta Boda. Vad det beror på vet jag för lite om, mina kunskaper i svensk glasbrukshistoria är ganska kortfattad. Men Reijmyre Glasbruk hade en storhetstid på det sena 1800-talet då bruket ansågs vara Sveriges ledande glasbruk. För mer info se
här,
här och
här. Idag tillverkar bruket en rad olika intressanta serviser, såsom Richard Julins, Christer Lingstöms Svenska Smaker, Operakällarens och Per Morbergs glasserier. Samt en servis till
Vickans och Daniels bröllop. Min personliga favorit är Richard Juhlin, speciellt vitvinsglasen.
Vi stegar in. Det är behagligt lugnt i lokalerna, det märks att det är semestertider. Efter en kort rundvandring i utställningslokalen beger jag mig in i hyttan, som är öppen för alla som vill se hur det går till att blåsa glas. Idag tillverkas Operakällarens dessertglas, ett förvånansvärt stort glas för att vara dessertglas. Fem personer arbetar inne i hyttan idag, det är som sagt semestertider.
Det första du slås av är hur manuell tillverkningen är. Glasmassan rullas först till en kon, därefter blåses kupan ut. Därefter hettas toppen upp och benet dras ut. Benets nederdel värms upp igen och foten sätts på, först som en varm klump som sedan formas till ett glas. Därefter går glaset till kylningen där det får svalna under ca fem timmar. Mycket intressant att se! Det är verkligen ett konsthantverk att blåsa glas.
Fast det går inte alltid som man tänkt sig!
Vi vandrar ut från bruket och strosar runt lite i hantverksbyn som ligger i anslutning till glashyttan.
Därefter äter vi en god lunch på
Rejmyre Gestgifveri, mycket gott!
Väl tillbaka ger mig genast i kast med den ofantliga vedhögen som behöver decimeras. Av husliga sysslor kommer nog vedhuggning på topp tre av det som jag tycker mest om, samtidigt en gren som jag utan att på något sätt vill skryta har utmärkta förutsättningar att excellera inom.
Faktiskt.
Och om allt skiter sig ska jag bli professionell vedhuggare. Arbetsdagen börjar oftast vid fyra-femtiden på morgonen, huggandet håller på till nio då man blir utfordrad med grova mackor. Till lunch får man en stärkande kolsoppa med frikadeller. Sedan pågår arbetet till tre då man ånyo får grova mackor. Resten av dagen ägnas åt att stapla vedbitarna och sopa upp alla stickor och flisor.
5 kommentarer:
Kolsoppa låter coolt. Funkar det på grillkol, eller vilken sorts kol ska det vara?
Hahaha! Vissa saker passerar visst stavningskontrollen obehindrat. Samma kol som i "put on a cabbage" ska det naturligtvis vara! :-)
j*vla skit blogger, ta bort min kommentar på det där viset.
I vilket fall, härlisch! Vem hade kunnat ana att du var en "mean lean woodhugging machine" ;)
Btw, använder du gammal hederlig klyvyxa eller är det en nyare fiskarsmodell med inbyggda vingar?
Familjen har övergått till eldrivet, fegt sa jag ända tills vi fick barn. Då sa jag: - Låna tack ;).
Ha en fortsatt trevlig kväll, tack för sist och sist..
Mean lean woodhugging machine, hahahaha! Jo men det är jag! ;-)
Fiskars helgjutna - extra vässad - är det. Tror jag? Men några vingar såg jag inte till...
Detsamma, ha en fortsatt trevlig kväll och tack själv! :-)
Du hittar säker något passande vin till menyn:
Soupe aux boulettes de viande de charbon
Skicka en kommentar