Först och främst, alla våra tankar till Norge och den fruktansvärda tragedi som inträffat. Så många unga människor, så fruktansvärt tragiskt.
Här kommer mitt originalinlägg:
Återigen flyr jag värmen, dammet, trafiken och regnet i stan för en inbjudan till David. Mycket trevligt! Jag har laddat med lite vitt som vi har haft öppet i ett par dagar, samt lite rött. Nu ska här blindprovas, hehe! Det första som händer är naturligtvis att man själv blir uppfintad långt upp på läktaren. Inte rätt kontinent typ!
Hursomhelst, jag hämtar ut hyrbilen vid etthugget och beger mig norrut. Att hitta till David visar sig vara inga problem alls – trots att jag har en osviklig förmåga att bara kolla ”ungefär” vart jag ska, vilket bl a resulterat i att vi snurrat i minst en halvtimme för att leta efter Sigtunagatan bara för att jag nöjde mig med att se att den låg i närheten av Oh, that plane. Det stående nyårslöftet är alltså, kolla exakt vart du ska! Därför väljer jag självsäkert den andra avfarten, ser rondellen, vet att jag ska ta till vänster, rakt fram, andra till höger och kolla jag är ju framme!
Direkt innanför dörren får jag ett glas vitt. Ljus färg. Några snabba sniffar och jag pendlar mellan en savvie – det finns en hel del krusbär och vinbärsblad – och en riesling. Men det här borde vara riesling. Ren, härlig doft, mycket fräsch. Smaken är fyllig och med en ganska pigg syra. Gott är det i alla fall! Ålder? Jag chansar på 2009 men det är faktiskt en 2010. Vi är i Tyskland eller möjligtvis Alsace, Rheingau? Nope.
Facit: 2010 Keller Riesling von der Fels.
Mycket trevligt! Keller är definitivt en producent att hålla ögonen på, vi provade t ex Kirchspiel 2008 över fyra dagar och det var en upplevelse som lockade till mer (se här och här, t ex). Kellers Kirchspiel 2009 har provats här och här, med samma engagerande resultat om än något trevande till en början. Se även här.
Direkt efter detta kör vi vidare på ett annat vitt. Också ljus färg, borde vara ganska ungt. Men här är doften inte lika framträdande, först snurrar jag in mig mot bättre vetande på chardonnay, men landar sedan återigen i riesing. Mer fylligt – det här har vuxit varmare. Fylligare, nästan lite smörigt. Gott, men mina pengar är på vin ett.
Facit: 2009 Wittmann Aulerde Riesling GG.
Helt ok, men lite för varmt läge för att GG ska komma till sin rätt enas vi om.
Efter detta lite lättare middag och jag tar fram en av mina medhavda flaskor. Detta är dag tre, jag och C öppnade vinet tisdag kväll (så egentligen dag 1,5). Fylligare, maffigare. Krutrök, citrustoner. Mörkare smak, jämfört med de två tidigare. Vi enas om att det är riesling, Tyskland någonstans. Jag som följt vinet ett par dagar kan rapportera att det har ungefär sett ut likadant – det har inte blommat ut så mycket som jag hoppats på. Helt ärligt en högst ordinär upplevelse – no more, no less, pound of flesh.
Facit: 2009 Georg Breuer Rüdesheim Orleans.
Först ska det sägas att det här var en besvikelse och en stilla undran vad Breuer håller på med: är inte ni en kvalitetsproducent??? Detta kändes som 479 kr down the tubes, med en erfarenhet rikare. Schlossbergen som vi provade senast var så inlåst och tillknäppt att vi gav den fördelen av tvivlet, den var mycket bra men vi såg skönheten genom ett filter. Detta var absolut inte värt pengarna, en klar besvikelse.
Men sedan upptäckte David att det inte var riesling utan den urgamla och i princip utrotningshotade druvan Orleans! Aha! Orleans var mycket populär druva i Tyskland fram till slutet av 1800-talet, då den blev utkonkurrerade av riesling. På 80-talet hittade Helmut Becker, professor vid vinuniversitetet i Geissenheim, några gamla stockar som den vinhistoriskt intresserade Bernhard Breuer lät plantera i Rüdesheim. Ok, nu blev det lite roligare och mitt förtroende för Georg Breuer steg en hel del. Kul att prova, men inget jag köper igen. Se här och den här trevliga bloggen. Du lever så länge du lär!
Efter detta blir det vinkällarinventering och avisframkallning de luxe. Valv! Sektioner! Arghhh! Varför bor inte jag i hus med vinkällare? Måste fixas!!!
Till lite gott grillat avverkar vi lite fler viner, men nu har vi lämnat det vita spåret för att gå över till det röda. Först ut ett vin som har tegelröd färg, och som fulkomligt bolmar lingon och syrliga körsbär. Smaken är likadan, ganska kraftig syra och rejält med tanniner. Jag gissar på Italien, men inte sangiovese och inte någon supertoskanare. Borde vara Barolo? Gott, men lite för strävt för min godissuktande gom…
Facit: 2003 Schiavenza Barolo Vigneto Broglio.
Aha! Helt ok, men som sagt, lite för strävt och syrligt att dricka på egen hand. ”Ge mig en bearnaise att stycka!” vrålar vinet. Ok, det får vi fixa!
Nästa vin är något helt annat. Blåare färg, mycket mer inställsamt. Röda, mogna bär. Shitas patats fritas vad gott det här är! Lent och följsamt men ändå med kropp och ryggrad. Mycket klunkvänligt. Men vad är det för vin? Det finns antydningar till ceder och tobak, men bara svaga förnimmelser. Jag hittar en grön ton, är det en cabblandning? Nope. Vad är det för land? Jag hittar inga överdrivna frukttoner, ingen överdriven syltighet. Jag får för mig att vi är i Europa och efter ha gissat på alla Europeiska länder förutom Island säger David: Nice try, men vi är inte i Europa. Mungamo! Helt lost! Jag börjar närma mig Operans tredje rad och jag ser hur vaktmästaren börjar peka mot lyssnarplatserna…
Facit: 2006 Shaw and Smith Adelaide Hills Shiraz.
Supergott! Jag följer vinet under kvällen och efter ett tag kommer det fram en hel del tjära och Djungelolja. Detta var ett mycket gott vin (även trevligt bloggat om här).
Vi korkar upp ett vin till. Nu är det min tur att försöka visa läktaren, vilket inte lyckas så väl för David sätter vinet ganska snart i Barolo. Imponerande! Detta är en klar aspirant till kvällens bästa vin. Komplex doft, mörka bär, perfekt balans. Skitgott!
Facit: 2004 Fratelli Revello Barolo Vigna Gattera.
Utan att veta alltför mycket om Barolo känns det förvånansvärt modern, i alla fall jämfört med Broglion som var mer matkrävande. Fratelli en modernist? Efter ett par timmar doftar vinet nyslaget hö, klockan är fyra på morgonen en sommardag och jag ligger i gräset och doftar på den daggdränkta gräsmattan… Stort tack till Ostkillen som inspirerade till köp!
Till en helt gudomlig chokladkaka med grädde som blandats med körsbärssylt (vilket kommer bli standard hemma) provar vi lite sprit.
Till vänster en whisky, Glenfarclas femtonåriga. Helt ok! Lagrad på sherryfat. Whisky är nog favoriten bland starkspriten, tätt följt av gin. En juste gin & tonic slår det mesta! Den här var mycket trevlig. Till höger något som är mer fruktigt, borde vara lagrad rom. Det visar sig vara en tolvårig Diplomático Reserva Exclusiva från Venezuela. Mycket god! Mörk rom seglade just upp som en stark konkurrent till whisky.
Därefter en annan av mina medhavda flaskor som varit öppen i tre dagar (d v s 1,5 effektiv tid). Mörkt gul färg. Direkt ur glaset en kaskad av aprikoser! Detta skulle kunna vara mosade aprikoser med sprit. Dag ett fanns det en del bokna äpplen och pumpernickel, men de tonerna har vädrats ut vid det här laget. Ingen direkt syra. Mycket sött. Förvånansvärt fräscht, trots den söta smaken. Men totalt supercharmigt! I onsdags fann jag mig gå i skytteltrafik till kylskåpet för att ta liiite till, liiite till…
Facit: 2009 Mullineux Straw Wine, Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Swartland.
100 % chenin blanc, 8 % alcohol. Som sagt, supercharmigt! Klar rekommendation. Vi undrar vad som händer med vinet om det får lite lagring, finns det tillräkligt med syra för att det ska överleva några år i källaren? Och vilka smaker kommer då fram? Fast egentligen behöver det inte lagras, det är nog som bäst nu. Se här och här.
Vi blir lite sugna på rött igen. David korkar generöst upp en röd tysk, Deutzerhof Caspar C Spätburgunder från Ahr.
Definitivt inte min kopp av te! Mörk källare, lite fadd smak. Men det finns andra som gillar vinet! Kul att prova i alla fall.
Vi tar tempen på ett annat vin istället: 2007 Domaine Santa Duc Gigondas.
Mycket trevligt! Detta vin är mer min stil. Gott om härlig sydfransk värme, integrerade tanniner. Klunkvänligt! Även provat av Frankofilen, kul!
Någonstans här kastar smaklökarna in handuken och vi spenderar resten av kvällen åt att diskutera fotografering, vin, bloggning, historia, litteratur och vad fasiken man ska pyssla med när man blir stor. Jag ska även lära mig allt om ljuspunkter och ljusmätning. Supertrevligt och oerhört generöst, David! Stort tack! Ser fram emot nästa gång!
Uppgifter: Gerhardsson lämnar – Gustavsson aktuell
53 minuter sedan
6 kommentarer:
Ahh, tack själv. Härligt att få möjligheten att prova Orleans även om det inte direkt väckte mersmak.. Dag 4 eller 2,5 var det mer blöta bomullskläder och klöver. Fantastiskt följsamt men lite syra för att lyfta.
Härlig summering som alltid, sitter här med fler halvfulla flaskor. Antingen kommer du upp en gång till nu, eller så får det bli en redig fylla på gött, gött vin... ;)
På återseende
Klöver låter ju som en intressant notering! :-) Som sagt, kul vin men lite för kass syra.
Hahaha! Även om det är lite lockande att hoppa in i bilen nu på stört överlåter jag ansvaret för de halvfulla flaskornas uppdrickande till dig. Have fun! :-)
Ha det!
Tack för en kanonblogg! Roligt att även läsa din skildringar från Stockholm och omvärlden.
Låt inspirationen flöda!
Tack anonym! :-) Det ska jag göra!
Kul att du gillade Gatteran! Modernist i den bemärkelsen att de propsar på ganska kort skalkontakt. 1-2 veckor medans tex Roagna låter skalen ligga upp till ett par månader. Gatteran är iaf lagrad på stora botti. Carlo säger att druvorna från vingården är helt olika hans övriga och att franska fat inte alls lämpar sig. Det tackar man för.
Ja, den var super! :-)
Tack för info! Det där är saker som man bör studera närmare, helt klart. Fratelli och speciellt hans barolo får det bli mer av!
Har nog några enstaka flarror kvar.. ;-)
Skicka en kommentar