lördag 1 oktober 2011

Italien dag 1: En osteria och stranden i Fano

Vi hämtar ut hyrbilen på flygplatsen och beger oss söderut mot Fano där vi ska bo. Trafiken på autostradan är massiv, vi försöker hålla hastighetsbegränsningarna men efter ha tröttnat på att bli omkörda av countless små rostiga Fiator körda av little old ladies och dånande långtradare faller vi in i trafikrytmen och T gasar upp Puggen till fyrsiffrigt. Då flyter det på bättre.

Efter en stund börjar hungern göra sig påmind, så vi kör av autostradan för att trots gigantiska cementbilar till slut hamna uppe på toppen av en större kulle, där K har spanat in en liten osteria. Vad är nu en osteria för något? K informerar oss okunniga att osteria är den lägsta graden av servering, när du väl lämnat nivån ”moy de såsash.” Därefter kommer trattoria och slutligen ristorante, den högsta graden av förfining. Vi parkerar bilen som en riktig italienare hade gjort och stegar in.
Det finns som förväntat ingen meny, utan vi förkunnar genom en viss kombination av allore, boffi och attenzione att vi vill börja med lite pasta för att sedan gå över på lite grillat och till det lite vin och öl.
Öl – så gott!

Vinet, well, det kom utan etikett:
Så jag kan tyvärr inte länka till någon producent! Det var dock ohyggligt gott, i all sin enkelhet, hehe...

Sedan mat. Vi inleder med lite gnocchi och pasta med bolognesesås, till det ett tunt, lite svärtat bröd som verkar vara stekt i smör. Smakar som pannkakor! Vi känner hur lugnet kommer tillbaka, och så smått börjar vi inse att vi faktiskt är här. Så länge vi planerat den här resan och nu sitter vi här på en lokal osteria och slevar i oss denna underbara mat!

Efter gnocchin och pastan kommer det in ett köttfat. Vi hittar grillat lamm, grillat nötkött, några grillade lammkorvar, något grisspett. Så mört och saftigt! Köttbitarna är perfekt grillade och väl saltade, lite svedda på vissa ställen. Magiskt gott!


Vi tar kaffet ute på uteplatsen och njuter av värmen, solen och det goda kaffet.
Vad finns i Sverige men inte i Italien? Dubbel espresso! Inte någon gång under vår vistelse i Italien blev vi ens tillfrågade om vi ville ha enkla eller dubbla espresso, inte heller såg jag någon skylt som förkunnade priset på vad en dopio skulle vara. Dubbel espresso – invenztione svedoaze?

Sedan rullar vi ner och efter några blandade svängar och duckningar för andra cementbilar än dem vi duckade för på uppfärden rullar vi in i Fano. Vilken kändis kommer förresten från Fano? Mr. Zeta, a.k.a. Fernando Di Luca!

Vi checkar in på vårt lyxiga hotell, byter om och beger oss ner till stranden.Det är varmt, över 30 grader i luften. Vattnet är ljummet. Det blåser och regnar hemma. Ahhhh….

Återkommer med besök på vinbaren, italiensk pizza och ett visst grappamaraton med skorpionattack!

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Hej, det där låter ju inte alls trevligt... alldeles för varmt, och mkt mat, och vin utan etikett. Tacka vet jag Sverige i höstmörker med 69 kr industrivin från Bolis och torrt (men giftfritt kött)... avundsjuka? Nejdå, inte på ngt vis... vill bara läsa fortsättningen :-) MVH Vintresserad

Red Scream sa...

Hehe, _så_ bra vi hade det! Fortsättning kommer! :-)