onsdag 12 oktober 2011

Italien, dag 2: Korv och vin, ytterligare argument för att lära sig italienskaVi får ett par timmar över innan det är dags att ge sig ut för kvällskäk och i det här fallet en reell chans till att äta sin egen kroppsvikt av musslor och annat gott. Det får bli lite shopping på stan! Jag kollar lite i klädaffärerna, men hittar inget direkt som passar. Lite delikatesser kanske? Lite god gnocchi kanske går att få tag på? En olivolja? Lite pasta? Vi får se vad som erbjuds!

Jag börjar i en liten delikatessaffär som verkar ha specialiserat sig på choklad, vin, likörer och olivolja. Sounds promising! Jag stegar in. Två tanter tittar upp mot mig och hälsar.


Buongiorno, signor!

Bånjårrno!

Ciò che si desidera?

Ehm, well, actually I am just browsing but since you are asking I am looking for a really good olive oil, particularly some with this exquisite blend of grassy and nutty scents so often found in contemporary Italian olive oil…

Bafatto?

Öh, ah, ålljo de ollivija?

Ah, olio d'oliva! Bezzato che frappani! Dozo che fe nesare de hogu sizzare della frazzatto mebogglicchi pozzato! Dis oil very good. Perfetto! Ten Euro!

Oh, great! I take one please. And one of this (drar åt mig ett paket saffranspasta).

Arrivederci!

Thank you, arrivdertji!


Sedan gick jag vidare på huvudgatan tills jag kom till en liten slaktare. Ah, här kanske det finns lite god korv att köpa! Jag stegar in. Butiken styrs av en stor tjock slaktare med lite bister min.


Bånjårrno!

Nazzutto. Serrinchi?

Öh, ja vad tusan heter korv nurå? Salsicca? Eller är inte det en speciell korv, typ falukorv?

Hm, just looking…

Iffroztinga. Belle gresini para abrogazzincchi.

Jaha där kom man ju långt! I disken finns det lite olika korvar, bl a en som bara består av fett, men jag ser direkt problemet: jag skulle i och för sig nog kunna peka på något men då kommer nästa problem upp: hur mycket? Vad heter ett hekto på italienska? Tjugo centimeter? Äsch! Jag vänder mig om och kollar hyllorna istället. Där hittar två paket gnocchi. Splendido! Jag tar dem och räcker fram till slaktaren. Han muttrar något och jag håller fram en 20-eurosedel. Får både mynt och sedlar tillbaka. Jag ropar ett hjärtligt ”arrividertji!” Då tittar hans fru fram bakom en dörr och ropar glatt “arrividerci!” Trevlig affär, hit får jag komma tillbaka. Abrogazzincchi my ass!

Ok! Nu har jag gnocchi, olivolja och saffranspasta. Något som saknas? Vin förstås! Jag vandrar ner mot vinbaren som vi var på igår. Jag stegar in – Mickey som tog hand om oss igår är där bakom disken. Jag hälsar.


Bånjårrno!

Buongiorno. Ah, friend with K, ah, buongiorno!!!

Thank you so much for yesterday, it was really nice!

Good, good. Yestarday you chose good wine, you have very good taste.

Yes, thank you.

So, you go vinery today?

Fattoria le Terrazzo? Yes! Very nice place.

Graziano is de man, he makes good wine!

Efter denna inledande chit-chat är det väl dags att framföra själva ärendet: ett vininköp.

Well, actually I am looking for some wine, in particular a good dessert wine, preferably local if that is viable.

Huh?

Some dessert wine, you know, sweet wine for dessert?

Bafatto?

Vad fasiken heter sött på italienska? Är det Secco? Eller är det Dolce? Attenzione? Anita Ekberg? Men så kommer jag ihåg att det finns ju faktiskt ett sött vin som heter vin santo, så jag säger det.

Öhh, vän-san-too?

Ah, vin santo! Multo periocoloso! Fatte della bizzione fograzi naga d’uhrooso (figle) mana ferazzuta anabete da sutto! Look here, very good. De best. 12 Euro. Prego!

Ah, perfect! I’ll take that

Arrividerci!

Arrividertji!

Snabbt tillbaka till hotellet för dusch och inköpsjämförelse med de andra och sedan världens största drink inklusive chit-chat med världens mest boooring australiensare - hur nu den kombinationen är möjlig! Återkommer!

6 kommentarer:

Puteljen! sa...

Obetalbart! Har haft exakt den här typen av upplevelser många gånger. Man kan några stapplande ord, vilket får italienarna att köra på ful fräs varpå ens egen oförmåga blir alltför uppenbar. Jag kan trösta dig med att i Frankrike är det ännu värre, även om engelskakunskaperna oftast är lite bättre.

Red Scream sa...

Hahaha! Ja men visst är det så! Jag har inte varit i Frankrike på ett tag så det kommer nog en liknande upplevelse snart. :-)

Svenssonsmakaren sa...

Helt underbar återgivning. Man kan inte låta bli att fundera vad butiksinnehavarna tänker efteråt.

Red Scream sa...

Hehe, loco sueco förmodligen! :-)

Anonym sa...

Haha! Så roligt!
Sitter nu mest och funderar på vad en slaktare skulle svara om jag bar om att få 20 cm...!
Kram
Sara

Red Scream sa...

Japp, dags att lära sig italienska! Hehe...