






Det har varit en skön midsommar! Jag har inte farit genom tjugo landskap som Magnus, inte heller har jag sett bilens räknare slå om till 45 000 mil som vissa andra. Istället har det blivit Söders sköna höjder – funkar det också!
Men först några ord om det här med grillning. Jag kan väl motvilligt erkänna att jag inte är någon direkt grillexpert, eller någon passionerad grillare för den delen. Eldare, ja, grillare, nej. Jag tror t o m att den bistra sanningen är att bortsett från ett antal engångsgrillar så har jag aldrig ägt en egen grill. Det är hemskt, men sant! Mina tre viktigaste redskap i köket är annars kniven (älskar att antingen grovhugga saker eller hacka allt till oigenkännlighet), stekpannan (att göra som Jan Guillou, köpa något dyrt och steka det) eller ugnen – om du ska lågtempslamma. Grillen, det har liksom inte fastnat.
Men det går ju att ändra! Sagt och gjort, efter As dop i söndags spontanshoppade jag en liten grill på Rusta.
Men sedan till det väsentliga – hur fasiken får du den däringa perfekta glöden? Eller snarare – hur får du fyr på allt in the first place? Först hade jag tänkt dränka in allt i tändvätska, men eftersom maestro uttryckligen förbjuder det så samlade jag ihop ett gäng gamla Södermalmsnytt. Några tidningsbollar i botten, sedan kol på det. Fett fel! Det gick säkert åt en halv ask tändstickor och hela registret av de ordinarie svordomarna innan det hände något som kunde liknas vid eld – och då var det bara pappret som brann. Efter en smärre kraftansträngning, fler tändstickor och användandet av specialsvordomarna började det äntligen brinna. Som det brann! Jag börjar inse fördelarna med briketter – hettan från kolen var som en riktig majbrasa, och när jag väl kunde lägga på köttbitarna så var värmen som borta. Briketter - som en effektkurva med dubbel-VANOS. Fast till slut blev de små entrecotebitarna helt ok.
Men jag kan fortfarande inte se tjusningen! Mycket jobb, många fula ord, rökdoft i alla kläder och håret, kolavtryck på kläderna och i ansiktet, brännmärken på händer och armar och såvärst mycket godare blev det inte. Då föredrar jag nog att steka mina entrecotebiffar i smör och olja på spisen. Kanske inte lika effektfullt och definitivt inte samma grottmänniskokänsla, men g o d a r e!
Hursomhelst, tillslut blev det något ätbart av allt – uruguaysk entrecote, Lallerstedts provencalska bea (som inte var lika god som den vanliga bean), harrisar och lite pasta. Supergott ändå!
Till det ett Bristlyvin, 2006 Montecastro från Ribera del Duero i norra Spanien. Spanskt vin tillhör inte vardagen hemma hos oss, det blir mestadels franskt, italienskt eller tyskt vin, och emellanåt riktade emissioner mot Kalifornien, Nya Zeeland och Sydafrika. Spanskt – det var länge sedan!
Vi korkar upp. Färgen är mörkt röd. Direkt ur glaset toner av skumbanan, rått kött, lite syrliga bär. Smaken är mild och generös, ett varmt vin. Inga attackerande tanniner men väl en pigg syra som ger vinet en bra ryggrad. Vi provar vinet över hela midsommarhelgen och det charmar oss totalt! Varmt, generöst, intressant doft, klart klunkvänligt. Supergott!
Julio Iglesias (Inglasad?) ska visst vara delägare i vingården. Hur mycket har du lyssnat på Julio? Inte mycket. Jag kollar runt på spotify och hittar lite trevliga låtar. Helt ok! Det här måste jag lyssna mer på! Och dricka mer av…
PS Finare & Vinare har förstås provat!
PPS det blev lite sill också - och god öl såklart!

