onsdag 19 december 2012

Risgrynsgröt + lussebullar + mixerstav = saffransrisotto!


Kära läsare, det lackar mot jul. Jag har testat en liten idé som jag haft ett tag: saffransrisotto. Som en del av er känner till har jag fått upp ett inte obetydligt intresse och smak för risotto, som jag tycker är synnerligen smarrigt. Ok, det är en hel del vevande, men kan du komma förbi det så är det både enkelt, gott och mycket mättande! Sedan finns det väl en generell vilja att använda mer av saffran. Därför: saffransrisotto!

Stek upp lite schalottenlök:



Ner med ris och buljong:




Låt vevandet börja!





Ska saffranet in först, i mitten, eller sist? Jag rörde i saffranet sist.

Hur blev det då?



Supergott! Lite cookie on cookie att ha ner parmesanost i, faktiskt.Dag två provade jag utan och det funkade fint. Fast, ganska svårt att komma ifrån känslan av att det är risgrynsgröt med nermixade lussebullar!

Sedan kunde jag inte låta bli att skratta åt den här frågan i Quizkampen (Red Scream):



Hahaha! Jo, men jag vill sitta på en italiensk restaurang och påpeka att jag vill ha min pasta kokt "El Alamein"...



PS Chromes stavningskontroll, väx upp för fn! Risotto = klitoris??? Nej, det finns faktiskt något som heter risotto! Saffransrisotto vill den som tur inte ändra till saffransklitoris utan Kristoffersson. Ge mig styrka! DS

onsdag 12 december 2012

Haga Starkvinsglögg från Haga Spiritus







Igår var jag på Marknadsföreningens julmingel! Det var supertrevligt. Marknadsföreningen hade bjudit in Peter Carlsson från Haga Spiritus, som i sin tur hade med sig Haga Starkvinsglögg, smaksatt med lakrits. Smaksatt glögg, förresten? Dagens oxymoronska tips!

Peter Carlsson har tidigare rönt stora framgångar inom kryddat brännvin och har nu slagit sig in på glöggsegmentet. Ambitionen har varit att skapa en glögg som sticker ut, som inte är så mjäkig. Detta år är den således smaksatt med lakrits. Vi får instruktioner om att prova den kall, gärna med isbit och en liten apelsinskiva. Mitt gammelstånkiga jag lägger sig i startblocken för att protestera, vill likt Churchill parafrasistiskt vråla ut att ”en glöggs första plikt är att vara varm, goddammnit!!!” Men nyfikenheten tar över, vilket jag antar är ett gott tecken. Jag häller upp en skvätt, lägger pliktskyldigt i ett par isbitar och en liten apelsinbit. Ner med kranen.

Holy Macaroni här var det kardemumma! En intensiv doft av kardemumma träffar luktcellerna med full kraft. Därefter lakrits. Det fullkomligen bolmar av toner av hostmedicin och Jäger ur glaset! Men det var gott. Inte så intensivt söt, ganska fylligt, för att inte säga mycket fylligt. Det här är så långt ifrån saftglöggen du kan komma. Skitgott! Varm (eller iskall, haha) rekommendation!

söndag 9 december 2012

Vörtbröd take two



Ahhhhhh ser lite bättre ut eller hur???

Lite fler vinterbilder:




fredag 7 december 2012

Kulturhusets SCREEN på Instagram, en första rapport


















Som jag nämnt tidigare sköter jag om Screens, d v s Kulturhusets digitala bildgalleris, Instagramkonto nu i december. Klicka härför se bilderna hittills!

Av bilderna att döma skulle min vardag bestå av snö, kyla, is, tomma lektionssalar, diverse maträtter, mig väntandes på att dessa maträtter ska bli klara samt böcker. Faktum är att det inte är så långt från sanningen! Mat, vin, foto, litteratur och skrivande är mina stora passioner och de finns turligt nog i min vardag.

På vinfronten är det dock stiltje. Men idag är det fredag och då kanske det ska korkas upp något trevligt.

onsdag 5 december 2012

Vörtbrödsbakning med Santa Marias Vörtbrödsmix, take one







Big no-no att vända tillbaka om du väl vänt på den, katastrof!










måndag 3 december 2012

Split the atom, split the infinitive











Vid mitt senaste besök hos min nordliga pusher blev jag erbjuden minst en Mk II (3.8), som jag passade på. Utöver det blev jag erbjuden att dela minst en låda La Ferme du Mont, från Atomwine. Det var det dock betydligt svårare att säga nej till så det fick det bli! Jag beställde både village och ch9p och det gick inte många timmar innan jag fick mess om att beställningen var färdiglevererad. Atomwine, bästa service! Nu gäller det bara att hitta tid att hämta upp flaskorna hos min pusher…

Mitt engelskaprojekt går dock rakt down the tubes. To boldly go where no man has gone before, typ. Oktober var lite för hektisk och jag har missat lite för mycket, och nu i november har det varit fullt upp med annat. Det finns dock en liten förhoppning att det nu i december ska finnas lite tid att läsa om The Remains of the Day, diskutera the ghastlyness of applying third person s incorrectly samt förklara alla turerna i det amerikanska inbördeskriget och six wivesian Henry VIIIs sätt att styra England. Those of us in the future will demand boldly putting aside our partisan blinders and abandoning our ideological... entrenchment. Återkommer!

PS Bilder från Kungsan (Stockholms Stadsmission, Bad Radiator, Fortums VD) och Kulturhuset (World Aids Day) DS