fredag 20 april 2012

2004 Ioppa Bricco Balsina Ghemme och blixtvisit i Västergötland



Fredag och världens i särklass största TGIF – det har varit en tuff vecka! Med bestämda steg drar jag korken ur 2004 Ioppa Bricco Balsina Ghemme som min nordliga pusher har försett mig med. Mörk, tät färg. En första sniff och jag bländas av förföriska körsbär, likördofter, portvinstoner, ett och annat bildäck, lite bananer och gröna toner. En svag mintighet tittar fram också. I munnen en pigg och något bångstyrig syra som letar efter some cream to slain. Finns ingen, bara Let’s Dance och Let's Dance gör processen kort med vinet. Detta är ett matvin, no more, no less, pound of flesh. Munnen krullar ihop sig som om du bitit i en omogen mandel! Men det är gott! Dock bäst med en bit mat.

Anyway. Idag har jag lekt bildåre i Västergötland. Planen var att jag och min kollega Y skulle ner och besöka en av företagets största kunder, beläget i F2. Tåg ner, sedan hyrbil från S. Det började bra, jag var i god tid på centralen. Då ringer Y och meddelar att hon är på SÖS och kan inte komma med! ”Urk, trist! Men jag kan ta det,” säger jag och hoppar på tåget. Väl i S blir jag upphämtad vid stationen, transporterad till Statoil (förstklassig service), hämtar ut bilen och åker iväg. Jag får vägbeskrivningen – följ skyltarna mot J, sedan mot F1 och därefter är det skyltat till F2. Okidoki! Lite efter tidsschemat kör jag iväg.

Det går bra fram till F1 – men där ser jag inga skyltar till F2. Urk! Samtidigt passar iPhonens gps på att lägg av. Faaack!!! Jag snurrar ett tag men sedan är jag på spåret igen. Hastighetsbegränsningarna är 80 – jag kör nog i minst det dubbla. Till slut kommer jag dock fram. Jag kör igenom hela presentationen vilket tar en och en halv timme ungefär. Sedan hoppar jag in i bilen och kör tillbaka. Det går smidigt – nu vet jag ju hur jag ska köra. Men väl tillbaka i S kommer nästa problem – var ligger macken??? På kartan när jag bokade såg det ut som att den låg centralt, men när jag blev upphämtad åkte vi i och för sig en bra bit mot utkanten. Jag snurrar och snurrar, S visar sig vara betydligt större än jag trott!

Efter mycket snurrande och väldigt många svordomar kommer jag till slut fram till macken. Jag lämnar bilen och tar en taxi in mot stan. Mitt bokade tåg har redan gått för länge sedan och jag får boka om. Trött, sönderstressad och hungrig tar jag två Pressbyrånkorvar och väntar på mitt nya tåg som ska komma om en timme. Men det gick till slut och hem kom jag också. Men jag behöver nog gå en gpsläsningskurs! "Make a legal u-turn, you ignorant bastard!"


Inlägg 87, dag 87

torsdag 19 april 2012

Sortimentsprovning på PrimeWine, ett inte lika stressat inlägg





Effekter av att du glömde anteckningsblocket hemma när du ska på vinprovning – kavajfickorna är fulla av små lappar med vinindränkta hieroglyfer på!

Onsdagen inleds med jobb och sedan lunch för vår VD som fyller 60. Jag tar kåldolmar och plågar mina bordsgrannar om alla berättelser om Dafgårds kåldolmar. Handrullade, rekordet ska ligga på ca 6 000 under en dag. Fast det var så länge sedan! Efter mycket trevlig lunch vandrar jag bort mot Moderna, där PrimeWine har bjudit in till sortimentsprovning. Kul!

Först ut, champagne. Jag provar lite av 1996 Henriot och slås av hur oerhört intensiv den är i doften. Det fullkomligen bolmar citrus och frukt, vinet är i ett mycket skönt drickfönster just nu. Skitgott! Därefter lite Billecart-Salmon Sous Bois, som är mycket mer balanserad. Om Henrioten är Marinkårsmajoren så är Billecart-Salmonen den strategiske artillerigeneralen. Typ.

Sedan hugger jag in på Diebolt-Vallois, först en vanlig Prestige Brut och sedan kraftpaketet 2005 Fleur de Passion. Av alla champagner så gillade jag Diebold-Vallois vanliga Prestige bäst. Den vann på fräschör, på charm, på bonnenkla ”ta mig till närmsta sommaräng!” Mer av den med andra ord! De andra var det dock absolutely inget fel på någonstans men prestigen var bäst.

Därefter vandrade jag lite norrut längs bordet till Alsace och provade lite Weinbach. Vi är lite sopiga på att dricka Alsaceriesling, men de här var mycket trevliga. Gillade nog Grand Crun bäst. Superfet, tydlig riesling, dock lite besk och lite för eldig. Den vanliga cuvéen var ganska godisaktig!

En ensam flaska i närheten av Weinbach intresserar mig – Greco di Tufo från Terredora. Jag häller upp lite. Ner med kranen. Yiihaa vilka godiskrusbär!!! En intensiv doft av indusrigodiskrusbär slår mig. Jag kan inte annat än le – det här var ju lite spectaculario. Tack, fast nej tack. Jag provar lite Mersault från Mikulski men dessa viner är spoilade på mig – för mycket fat.

Jag hänger ett tag hos Querciabella och de var mycket intressanta, men lite för unga för att komma till sin rätt. Därför vandrar jag bort mot Roda, och vilka viner de har! Först lite 2009 Sela, sedan 2006 och 2007 Roda. Mycket, mycket goda. Varför dricker vi inte mer spanskt?! Roda hade med sig lite god olivolja också och de var to die for. Dauro, tomater och gräs, så gott!

Stort tack till PrimeWine för denna provning!



Inlägg 86, dag 86

onsdag 18 april 2012

Sortimentsprovning hos PrimeWine



















Har varit på sortimentsprovning på PrimeWine på Moderna Museet. Supertrevligt, tack! Mycket impad av Diebolt-Vallois, den får det bli mer av! Förutom mycket goda viner en olivolja som var helt magisk - gräs och tomat i en underbar blandning. Den får det också bli mer av! Återkommer med mer ingående noteringar.


Inlägg 85, dag 85

tisdag 17 april 2012

The age of interruption is over







Tisdag och jag är på Kulturhuset för att lyssna på Ragnar Lund, som ska hålla en öppen tisdagsföreläsning om sponsring av kultur. Kultursponsring – när fungerar det? En längre recension kan ni läsa här, men jag tänkte delge några inledande funderingar här först.

Återigen, kommer jag att tänka på begreppet PR. Vad är det? Jag tänker tillbaka till PR-kvällen med Jesper Strömbäck där just definitionen av PR diskuterades, och där den relationsbaserade definitionen lyftes fram. PR handlar om att skapa strategiska relationer med publika grupper. Det finns starka kopplingar till kultursponsring – det att bidra med infrastruktur till en aktör som har strategiska relationer med publika grupper, och på så sätt ge dessa grupper ett mervärde när de konsumerar aktörens tjänster. Det är då som sponsring fungerar bäst, när sponsringen ger ett mervärde till konsumtionen. Infrastruktur kan vara distribution.

Det är också då som reklamen fungerar som bäst. Tiden för ”titta inte där, titta här istället!” är förbi. Lyckad reklam eller sponsring handlar mer om ”jaha du tittar där, använd mina glasögon så ser du bättre!”

Men som sagt, ett mer genomtänkt reportage kommer.



Inlägg 84, dag 84

måndag 16 april 2012

Baba ganousch & lammfond – pysselmåndag







Måndag – frisk men lite småtrött. Tar vägen förbi Skäris på väg hem och köper lite lammben och lamm att koka. Bryner benen i ugnen, kokar allt sedan. Nu har det kokat i ett par timmar, ska låta det svalna över natten.

Vad är viktigt när du kokar lammfond? Först och främst, att våga! Det är inte alla affärer som har lamm, och än färre som har lammben. Men Munirs Livs, sagt det förut, säger det igen, fantastiskt gott lamm och för det mesta finns det även lammben att köpa. I grönsaksdisken hittar jag ett par fina auberginer som jag hugger, samt en stor kvast persilja.

Men åter till lammfonden: bryn benen i ugnen, 225 grader eller mer, låt dem bli lite mörkbruna. Sedan, lägg dem i en stor kastrull och häll på kallt vatten. Låt koka upp. Skumma. Koka i ett par timmar. Du behöver ingen lök eller morötter eller så, utan ta bara vatten och de brynta lammbenen.

När allt kokat i ett par, fyra, fem timmar, dra av från plattan och sila fonden. Låt svalna. Nu kommer det näst viktigaste av momenten i att göra en bra lammfond: var supernoga med att du får bort allt lammfett som flyter till ytan! Om du låter byttan med lammfonden svalna så flyter fettet upp och bildar en liten skorpa, typ som skinnet på varm choklad. Ta sleven och hyvla bort allt detta fett. Sedan, när fonden är fritt från fett kan du klarera den om du vill. Det finns massor av andra sätt att göra lammfond på men såhär gör jag!

Medan fonden kokar gör jag baba ganousch. Dela auberginen i fyra klyftor, rosta i 250 grader, dra av skinnet, mixa med tahini, citronsaft, vitlök och olivolja. Supergott!



Inlägg 83, dag 83

söndag 15 april 2012

Karl Marlantes Matterhorn



Återigen sitter jag där med känslan av tomhet efter har läst ut en riktigt bra bok, men ändå uppfylld – den här var bra! Under ett par veckors tid har jag levt med Karl Marlantes Matterhorn, som handlar om Marinkårssoldaten Second Lieutenant Mellas. Reservisten Mellas, som är nybliven plutonchef och ganska nyutexaminerad från Basic School, har varit i Vietnamn i kanske tre veckor när hans kompani kastas ut i djungeln och in i strid. Vi får följa Mellas under ca en tvåmånadersperiod, allt från veckomarscher i djungeln utan mat, till hårda eldstrider med NVA, bakhåll, törst, lycka, hopplöshet, leda, kamratanda och sorg.

Matterhorn är en bok om Vietnamn, hur det var att vara där och uppleva krigets fasor. Det är en bok fylld med slang, teknisk jargong, 60-talets politiska kamp för medmänskliga rättigheter, ära och strid för ditt land. Men framför allt är Matterhorn en bok om att säga sin mening, att stå för sin åsikt. Jag känner en stark liknelse till Shantaram, som också på ett öppet sätt lät sina karaktärer föra ärliga och öppna samtal med varandra.

Jag gillade Matterhorn mycket. Välskriven, intressant, intelligent, medmänsklig, gripande, berörande. Läs den!



Inlägg 82, dag 82

lördag 14 april 2012

White as the slopes of Kilimanjaro








Lördag och det är helt vitt ute. På Facebook och i bloggosfären tävlar folk om att överträffa varandra i fördömandet av den senaste sneak-attacken av vädergudarna. Hungern, och behovet att lämna tillbaka dvd-filmer, tvingar mig ut. Tre steg – tre steg! – utanför porten är mina sneakers genomblöta med iskallt vatten. Jag messar Polarforsknings-H och berättar om min prekära situation. Filmer, lämnas tillbaka idag, vad göra? "Film2home, ftw!" får jag i svar tillbaka. Ok NU ska jag kolla!

Annas har det varit en skön dag. Känner mig mycket bättre, febern verkar ha släppt, jag är lite täppt men ganska pigg. Ligger i soffan och läser Matterhorn. Funderar på att poppa något vin, men bestämmer mig för att spara det till morgondagen. Återkommer!


Inlägg 81, dag 81