onsdag 13 februari 2013

Ett besök hos Peder på Handlavin.seLördag och David och jag är på blixtvisit hos Peder som driver den lilla och supertrevliga importfirman Handlavin.se, där vi ska få prova några av produkterna i sortimentet. Mycket trevligt! Lokalen är spartansk men mycket gemytlig, det märks att en hel del jobb har plöjts ner här. I ett angränsande rum sitter ett större sällskap och provar ost och vin, emellanåt vi hör glada tillrop. Verkar intressant! Vi hinner med en timme med Peder innan det är dags att vandra vidare i den stockholmska vinterhelgdagen. Först ut, lite alkoholfritt: verjus.
Som jag förstod det är detta en dryck gjord på de druvor som tas bort i sista selekteringen. En del slänger dessa, men i Österrike finns en tradition av att göra en form av dryck på dessa omogna druvor. Eftersom syrahalten är synnerligen hög och sockerhalten synnerligen låg är det kanske inte riktigt frågan om något du dricker, utan mer som en vinäger eller som bas i något svalkande. De omogna druvorna pressas och sedan pastöriseras allt. Ingen jäsning således. Vi provar först outspätt, sedan utspätt. Intressant dryck! Mycket fräsch och klar liknelse med äppelcidervinäger. Jag kan tänka mig att det är gott att ha en het dag vid Medelhavet, något törstsläckande.Därefter lite Grüner Veltliner med svenskt påbrå, 2011 Stagård Goldberg Grüner Veltliner Reserve från Kremstal. Jag har lite för dålig koll på de österrikiska vinregionerna, Peder förklarar och jag nickar instämmande men det rör sig enbart om läpparnas bekännelse (som här, t ex). Inser att jag måste kolla mer noggrant hemma sedan! Österrike, ja, där är jag med. Kremstal, öh... typ inte.

Grüner Veltliner är ju annars en druva som ofta glöms bort. Påminner ganska mycket om en sauvignon blanc, fast inte lika exotisk och somrig. Som en riesling, fast utan den typiska rieslingdoften. Lite svårplacerad, ungefär som en albarino (fast där föredrar jag nog albarinon). 2011 Stagård Goldberg Grüner Veltliner Reserve är i alla fall en mycket trevlig bekantskap. Fräsch, pigg, sällskaplig. Komplexa toner av äpplen och citrus. Snyggt bygge!Sedan något helt annat – Artisan Halbturn White. Wohow, vilken doft! Gula, övermogna frukter, mango, persika, jag är helt översköljd av det exotiska! Jag försöker hitta druvsammansättningen och det måste väl vara en hel del sauvignon blanc i det här? Eller? Det finns en tydlig, men mycket behaglig fatlagningston i vinet. Peder hjälper oss med blandningen, Artisan Halbturn White är en cuvée som innehåller chardonnay, pinot gris och pinot blanc. Ingen sauvignon blanc med andra ord! Gott, spännande, annorlunda, exotiskt. Kul!Vidare lite rött, vi hugger in på 2011 Golser Blaufränkisch: 69 kronor och dagens första pizzavin. Lite för mycket järn och blod för min smak, men för 69 kronor är det helt ok. Och till en pizza säkert perfekt!

Mer rött. Vi inleder med 2011 Umathum Zweigelt. Det här var mycket mer intressant än det förra. Intressant och gott! Sedan Camerlot, ett rött vin från Serbien. Också helt ok – ett juste pizzavin! Slutligen ett gott vin från Artisan – The Artisan Limited Edition. Oh, det här var mycket gott! Merlot och Zweigelt.Sammanfattningsvis, en mycket intressant miniprovning med nya bekantskaper! Gärna mer österrikiskt vin, speciellt vitt. Stort tack till Peder!
PS Som säkert framgått vid det här laget har jag lagt ner #blogg100 för i år. Anledningen var att det tog för mycket tid och kraft från mer prioriterade saker, och eftersom jag fullföljde projektet förra året (läs mer här och här) så beslutade jag mig för att lägga ner. Stor lycka till för er som fortfarande håller på!10 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Nice, Halbturnen är en favorit, sedan att jag inte bjöd med mig mer av The Artisan är så här i efterhand en gåta. Skyller på att flaskan glömdes bort i stundens hetta, där snackar vi också ett synnerligt snyggt bygge.

Ska bli intressant att se vad du tycker om Herrenhofen.

Red Scream sa...

Hehe, den vår vi utforska mer ingående vid annat tillfälle! :-)

Ja, den ska bli intressant att prova! Till lite hetare musselpasta, kan det funka? Ha det!

Svenssonsmakaren sa...

Det tror jag absolut, du får väl smaka av innan så att du inte gör den allt för het :)

Red Scream sa...

En näve cayennepeppar!

Nja, kanske inte. Den ska ju inte gå genom nacken ;-) Tack!

Unknown sa...

Tack för ert besök och ska se till att ni får prova mer Riesling framöver också. :)

Peder

Red Scream sa...

Tack själv och gärna det! :-) /Ulf

Fredrik sa...

Obegripligt också att ingen flaska landade i mitt knä sådär 20 minuter efter ert besök! :)

Ska komma ihåg. Som en elefant.

Red Scream sa...

Ska fundera över olika sätt att gottgöra det, Mr I-regionen-eller-möjligtvis-utanför! ;-)

Niklas Jörgensen sa...

Men Ulf; till pizza dricker man Grand Cru ;-)

Red Scream sa...

Hahaha Niklas! Klart man gör! ;-)