måndag 31 augusti 2009

Klippa och krossa

Alltid funderat över varför klorna på havskräftor och humrar ser olika ut? Well, de har olika funktioner:


Klippa


Krossa

As simple as that!

Scener från ett kräftfiske







På fredagsförmiddagen styr vi Volvon mot västra Sörmland för traditionsenligt kräftfiske. Tidiga rapporter från fiskande grannar har varit smått nedslående, tillgången ska inte vara lika riklig i år som förra året. Men men! Mor har köpt havskräftor, d v s riktiga kräftor, just in case vi inte skulle får något.

Vi lägger ut burarna på kvällen. Arbetsuppdelningen är given från början. H, fiskeexperten, förlåt, fiskenörden, förlåt, dragnörden, pekar på intressanta ställen. A och Pappa agnar och slänger i burar. Jag ror. Hemma igen mumsar vi på smulpaj och väntar på att klockan ska bli elva, då burarna ska vittjas.

Första skörden bekräftar våra farhågor. Vi får kräftor, men inte lika mycket som förra året. Äsch! Burarna har ju bara legat i ett par timmar, sedan har vi ju havskräftorna också. Så vi blir nog mätta. På morgonen drar vi upp burarna. Denna gång har vi fått lite mer, så totalt sett fick vi närmare 250 st.

Lagen kokas ihop. Denna gång kör vi med den okomplicerade, d v s bara salt, socker och dill. Några timmars kokande och svalning senare njuter vi av fantastiskt goda kräftor!

Tokäckligt 2




Lita alltid på dina instinkter. Detta, tillsammans med lita alltid på dina första intryck, borde räcka ganska långt för att undvika fällor, pinsamheter och diverse obehag. Men du är ju en smaknörd! Detta leder ofta till att nyfikenheten blir för stor och tar över, vilket ibland är bra, ibland… sopigt.

I augusti 2008 var jag i Köpenhamn och flanerade planlöst runt. Efter blandade svängar kom jag till Magasin du Nord och vinavdelningen. Utbudet var helt ok, jag har aldrig varit på Erik Sörensen och de andra, så jag utgick kallt från att det var lite turistfällish. Därför hoppade jag vinet och bad personalen plocka ut ett gäng danska ölflaskor, ”ge mig det bästa som Danmarks stolta ölindustri förmår!”


Resultatet var häpnadsväckande. Så gott och så läskande! T o m Carlsbergs prestigeöl var smakfull och spännande. Från vänster (de som jag kom ihåg att fota): Bröckhouse Esrum Kloster, Skands Porter, Nörrebro Stuykman wit, Jacobsen Extra. Portern har jag faktiskt kvar, ska ta den nu i höst. Bland ölflaskorna fanns en flaska Herslev Bryghus, som jag minns som en frisk och mycket god lager. Därför blev jag glad då jag hittade Herslevs Bryghus Midsommer Bryg på bolaget! Kul, nu ska det provas.

Men så var det med varningsklockorna. Första varningsklockan: Det gick en tid mellan det att jag såg dem på hyllorna och att jag faktiskt köpte en. Om de hade varit goda hade de varit slut vid det här laget. Andra varningsklockan: Bland ingredienserna, björksav och björkved (!).

Hm, tokäckligt fick plötsligt en ny dimension. Och som vanligt: Lita alltid på dina instinkter!
.

Dagens länk

Nu på morgonen får jag dagens länk levererad av H. Så, enjoy!

http://bil.feber.se/art/163970/hr_r_vision_efficientdynamics/


Väl värt ett besök. Visar den nya BMW:n... Eller, en ny konceptbil från BMW om ni föredrar det!

Pascal Jolivet 2007 Sancerre




Som familjens framröstade vinexpert brukar jag alltid få uppgift att inhandla vin till olika tillfällen. Så jag blir inte förvånad när mor ringer och ber om något ”gott vin" till kräftorna. Ska bli!

Förresten: åhhh vad jag ogillar ordet ”vinexpert!” Om någon familjemedlem skulle råka läsa detta: jag föredrar ”vinnörd.” Vinexpert låter så… tidningsmässigt. Stelt och tokpretto! Vinnörd, det signalerar iaf i mina öron hängivelse och passion… Samma med ”gourmet,” känns inte det lite stelt och von Obenish? Här tror jag nog att jag föredrar ”smaknörd” eller iaf 70-talsordet finsmakare. Visar inte det på självdistans? Jag tycker det!

Ett av privilegierna med att vara familjens vinnörd är i alla fall att du har möjlighet att låta dina preferenser styra, hehe… och när det kommer till vitt är vi fånigt enkelspåriga. Visst, vi korkar upp en och annan skumpa då och då, och ibland händer det att vi sätter tänderna i en chardonnay. Ibland får vi suget efter gewurztraminer, ibland blir det något sött från Vouvray. Men annars dominerar riesling och sauvignon blanc vitvinskonsumtionen totalt.

Bland hyllorna inne på Regeringsgatan slår det mig att det var läng sedan vi drack en god sauvvie. Efter lite fingrande hamnar således Pascal Jolivets 2007 Sancerre i korgen. På väg mot kassorna blir jag dock lite osäker – torrt eller halvtorrt till kräftor? Jag garderar upp med en halvtorr riesling. Mer om den senare.

Eller öl, kanske? Öl som är så gott! Jag slänger ner några flaskor från blandade indieproducenter. Mer om dem senare.

Vi korkar upp Sancerren. Ur glasen kommer en tydlig sauvignon blancdoft, vi hittar nässelblad och vinbärsblad. Lite vått ylle och krusbär. Balanserat, gott! Smaken är stram med hög syra. En typisk Loiresauvvie. C tycker att alkoholen slår igenom, och det kan jag väl till viss del hålla med om. Trots 12,5 % känns vinet lite väl alkoholigt. Själv är jag inte riktigt övertygad, det känns tidvis lite väl vattnigt. Nästan lite blygt, smakerna kunde vara "mer." Fast gott!

Ett gott vin, helt klart. Men jag föredrar nog sauvignon blanc från varmare ställen, Kalifornien eller Nya Zeeland t ex. Antar att det är lika med gewurztraminer, det är det parfymerade du vill åt! Så Loire – jättebra och tack så mycket, men om det inte står Pur Sang på nästa butelj blir det USA/NZ och vibrerande, pulserande krusbär och vinbärsblad i nästa glas!

måndag 24 augusti 2009

Nyheter

Tidigt på söndagsmorgon väcks jag av en omtumlad T, som sprudlande förkunnar att han precis friat till P och att P sagt ja. Dagen innan har jag även fått reda på att H & F har förlovat sig.
Så underbart, stort jättegrattis till alla er!!! Vad glad jag blir! :-D


.

Irrfärder i Sidewaysland: Mission accomplished




Av min resa till Kalifornien och mina irrfärder där återstod till slut bara en sak: överlämnandet av en flaska Brander Sauvignon Blanc ”au natural” till N & M. Denna hade jag köpt specifikt på Brander med avsikten att ge till mina kära vänner N & M, men en massa annat kom i vägen vilket fördröjde överlämnandet. Men idag, till slut, fick vi möjlighet att träffas. Vad kul det var och vilket fint hus ni skaffat!







.