Alla ni som egentligen sökte efter recept på strimlad Anna Anka, ni har tyvärr kommit fel, hahaha! Kokta svenska Hollywoodfruar, kanske? ;-)
Hursomhelst. Vi är mycket förtjusta i anka, vilket vår lokala favoritrestaurang – Lilla Saigon på Bjurholmsplan – inte är sena med att påpeka. Anka är så gott! Köttet är mört, saftigt och mycket smakrikt. Det finns dock en del praktiska begränsningar som gör att vår konsumtion av anka är begränsad, det blir mest att vi äter det ute eller som takeaway. Först, det är en ganska stor fågel. Matchvikten ligger på närmare tre kilo, vilket kan tyckas mycket om du bara är två. Sedan är det hyfsat dyrt, ca dubbelt så dyrt som hel kyckling. Men mest alarmerande är att det inte finns anka på vare sig den lokala ICA eller hos Taylors and Jones. Taylors and Jones har dock en jättegod duck and orangekorv som klart rekommenderas…
Klassisk matlagning – både fransk och kinesisk – rostar ankan i ugn. Det främsta som skiljer dem åt är synen på skinnet och tillbehören. I den kinesiska matkonsten sägs skinnet vara det godaste, så stor möda läggs på att få det krispigt. I fransk matlagning är skinnet mest… skinn. I västvärlden äts ankan traditionellt med apelsinsås, något som tackolov håller på att försvinna. I Kina äts ankan med hoisinsås. Bästa knepet för att få ett knaprigt skinn är för övrigt att skålla ankan först. Koka upp vatten på spisen, ta bort eventuell disk ur diskhon. Gör rent och lägg ner ankan. Skålla sedan med det kokhetta vattnet runt hela ankan. Rosta sedan som vanligt i ugnen.
Att rosta ankan i ugnen kan vara dock vara knepigt. Rostningen bör ske vid ca 175 grader, kör ankan för långt och den blir torr och tråkig. Ta ut ankan för tidigt och den är blodig – vilket i och för sig inte betyder att du får köra buss resten av kvällen. Men jag väljer hellre en blodig biff än en blodig fågel.
Men så har vi Lilla Saigons anka. Den är både genomstek och jättemör, hur går det ihop??? Vi har misstänkt ett tag att de antingen lättrimmar den eller långkokar den. Långkokt anka! Är inte det en kardinalsynd så säg! Noll träffar i google på ”långkokt anka,” det måste vara jätteförbjudet. Men eftersom vi är nyfikna själar vill vi prova. Långkokta anka, liksom…
Sagt och gjort! Vi köper en hel anka från fågelspecialisten i Hötorgshallen. Väl hemma styckar vi fågeln, rostar skrovet i ugnen och kokar allt i några timmar. Vi får se om detta blir vår nya förebild framöver. Eller bara tragiska... Nu tv. Bilder kommer i nästa inlägg!
.
Kullaelev tog SM-guld i padel
53 minuter sedan