torsdag 16 februari 2012

2009 Fratelli Revello Barbera d'Alba



I samband med helgens konkande av bananlådor hittade jag helt plötsligt en låda Fratelli Revello i garderoben! Eftersom det var en hel låda hade jag inte lagt den på det vanliga stället och sedan hade jag glömt bort att den fanns. Men det var ett trevligt återseende!

Jag öppnar och kollar av innehållet. Några Barolo, någon Langhe, någon Dolcetto och två Barbera d’Alba. Aha! Vi poppar en Barbera. Dag ett, en ganska pigg syra – nästan lite surt! Röda frukter, inte så bärigt direkt. Mest frukt. Någon körsbär. När detta väl lagt sig kommer aromer av torkad frukt och choklad. Mycket gott! Dag två, chokladen och den torkade frukten har ökat i intensitet och blivit ackompanjerade med en tydlig ton av banan…

Jag försöker komma fram till om det är verklig banandoft, eller inbillad, d v s egentligen något annat men nu är det som så att vi har en del ouppackade banankartonger inne vid middagsbordet. Kan vara dessa som spökar. Dag tre – syran har börjat lägga sig, vinet har blivit betydligt varmare. Bananen och chokladen är kvar!

Sammanfattningsvis, ett välbalanserat och gott matvin! Xwine importerar. Se även här, här, här och här.




Inlägg 23, dag 23

onsdag 15 februari 2012

Vårsalongen 2012 på Liljevalchs










Jag fortsätter mitt kulturella spår och hamnar efter lite blandade svängar – och en inbjudan från Marknadsföreningen! – på Liljevalchs vårsalong 2012. Mycket trevligt! Liljevalchs har jag velat gå till länge, men inte riktigt kommit till skott. Liljevalchs vårsalong lär ha hållits sedan 1921, vilket gör den till Sveriges äldsta årligt återkommande konstutställning. Vårsalongen sägs också vara Stockholms säkraste vårtecken, vilket känns trevligt en dag som denna men lite för tidigt!

Vårsalongen styrs av lite speciella regler, men viktigast är att den är öppen för alla över 18 år, du får ansöka med max fem bidrag och sedan får verken inte vara äldre än tre år. Varje verk är till salu och priset sätts av konstnärerna själva. Nu i år ansökte 2 136 personer till vårsalongen, 130 kom med och fick ställa ut 264 verk. Juryn bestod av Ernst Billgren, Annika von Hausswolff, Peter Johansson samt Liljevalchs chef Mårten Castenfors.

Vi får en trevlig guidning av salongen av Ulrika Hägglund, som arbetar som konstpedagog. Mycket intressant och lärorikt, tack för jättetrevlig guidning! Efter detta får vi en genomgång av Liljevalchs kommunikationsarbete av kommunikationschefen Annika Hansson Wretman. Också mycket intressant, stort tack!

Efteråt vandrar jag runt i salarna och låter mig ryckas med av konsten. Bäst gillade jag Martin Johanssons verk Tigerhav. Så läcker!



Här kommer lite fler bilder:
































Inlägg 22, dag 22

tisdag 14 februari 2012

Bloggträff del 2 – vinerna!



Så, då kommer här ett litet sammandrag av det som konsumerades! Jag förde inget protokoll den här gången, det kändes som att det var vinet och sällskapet som stod i fokus. Men här kommer lite noteringar från det jag kom ihåg! Det kan vara som så att jag har blandat ihop ordningen lite – i så fall ber jag om ursäkt…

Först ut, lite välkomstvin. När jag var nere i K-holm senast kollade jag igenom förrådet och hittade ett vin som jag drack i höstas och som var mycket gott – 2007 Dönnhoff Hermannshöhle. Det får det bli nu igen. Vinet öppnar med tydlig rieslingdoft, lite godistoner. I munnen ganska slankt med en behaglig syra. Mycket elegant!

Därefter mat och till maten tog vi ett vin som hade en ganska pigg syra, detta för att skära genom den ganska feta maten. Efter en större tur upp på läktaren visade det sig komma från Ungern. Mycket gott! Kan mycket väl tänka mig att köpa. Facit: 2000 Weninger Soproni Merlot Spern Steiner.100 procent merlot.




Efter detta lite mer rött, och ur glaset kommer dofter av jordgubbe och kött. Elegant, ganska klart. Detta måste vara Bourgogne! Men var? Är vi norr eller söder om Beaune? Jag tror på norra delen, typ Fixin. Ett tag var jag inne på Marsannay men det släppte jag ganska snabbt. Facit: 2000 Hospices de Beaune Savigny les Beaune Cuvée Fouquerand. Mycket gott!




Sedan tog vi kvällens vita, som hade stått i karaff i ett par timmar. Mycket frisk doft, citrus, gräs, lite krusbär. Smaken är fyllig men med en rätt pigg syra. Är det här en savvie? Nja, i så fall en mycket väl balanserad sådan i så fall! Absolut ingen kiwisavvie eller en nya världensavvie för den delen. I så fall Loire. Men det doftar för lite för att vara en sauvignon blanc så jag har siktet inställt på en chenin blanc, då från Loire. Nope! Det visar sig att det är en chardonnay från Borgogne! Facit: 2008 Bourgogne Chardonny från Domaine Jean Grivot. H, som var specialinbjuden till vårt event, berättade hur han hade gått till Flaggskeppet och sagt att ”jag ska på vinträff med en massa vinnördar, hjälp mig!” Vi ägnade sedan en stund åt att diskutera vem som hade hjälpt till… var han lång och såg fransk ut? Hade han tjocka brillor? Olika namn kommer upp, M är den starkaste kandidaten… Kul!




Därefter mera rött, 2004 Quinta do Noval från Douro. Mycket trevligt.




Vi gör en liten paus i nördandet och konsumerar lite underbar skinka och pecorinoost som Roberto hade med sig, samt provar lite olika olivoljor.

Sedan tog jag fram mitt bidrag, en 1999 Clos de L’Echo Chinon som jag nog köpt 2005, tror jag. Detta måste varit kvällens mest lättidentifierade vin! En första sniff och jag hör Putte utbrista, ”det här är Cab Franc från Loire!” Jag kan inte annat än ge ifrån mig ett nervöst fnitter, som Putte som tur är tolkar som att hans gissning var helt fel. Men sedan tog det inte många sekunder för resten av gänget – inklusive P – att hitta tillbaka i Loire. Det var den gröna paprikan som avslöjade vinet! Två dagar senare provar jag slatten och då doftar vinet bara grön paprika. Men vinet var mycket gott, fylligt och mustigt!






Mer rött – vi får ett vin som borde vara cabernet sauvignon men varifrån kommer det? Lite för torrt för att vara USA, lite för obalanserat för att vara Bordeaux, lite för lite målarfärg för att vara en supertoskanare. Mina pengar är på Australien, men det visar sig vara fel – rätt land är Grekland! Triloga. Kul! Vinet har tydliga drag av cabernet sauvignon, en hel del pepprighet vill jag minnas. Gott! Behöver dock lagras lite.




Sedan ett vin som bolmar vitpeppar: 2004 Edi Simcic Duet Lex från Slovenien. Ca 80 % merlot. Också mycket trevligt!






Vi fortsätter med ett vin som var gott men som var mycket atypiskt: 2007 Rocche Barolo Renato Ratti. Ganska knutet – två dagar senare är det mer choklad, fikon, russin, torkad frukt, portvinstoner. Men det var kul att prova och, som sagt: mycket gott!




Niklas har med sig ett bonusvin, ett fortifierat vin som bör ha tillverkats någon gång 1930-1940. Ur karaffen slås vi att dofter av fikon och torkad frukt.





Vinet är snudd på grumligt, trots kaffefilterfiltrering. Kanske inget stort vin, men jättekul att få prova. Tack Niklas!




Kvällens sista vin blir en söt muscat från sydfrankrike: 2005 Muscat de St-Jean de Minervois Domaine de Barroubio. Mycket gott!

Nu är de ny dag och jag har hunnit diska alla glas. Tack alla!!!



Inlägg 21, dag 21

måndag 13 februari 2012

Bloggträff del 1 – maten!








I lördags var det så åter dags – en mycket trevlig provning med vinbloggsgänget! Planeringen satte igång redan efter Högberga och nu var det som sagt dags. Aningens decimerad styrka dock, det är inte för intet som februari kallas för vabruari… Men men! Vi ser fram emot nästa provning och då hoppas vi naturligtvis få se er också.

Hursomhelst, det är lite sent nu så jag tänkte börja med maten – ingen ordentlig provning utan något gott käk. Ost-Frederico hade som vanligt gjort en raid mot Sovel och där hittat en underbar grissida som tillagades. Processen tog nog några dagar – först bakades den över natten, sedan låg den under en tyngd ett tag och väl på plats på lördagen värmdes den på för att slutligen brännas av på toppen för att få den där krispiga ytan. Supergott! Stort tack till Fredrik för allt jobb!

Till grissidan gjorde vi lite grönsakspytt, rödvinssås och potatismos 7+2+2. Rödvinssåsen hade Fredrik med så det dyker nog upp ett inlägg om hur du gör en sådan. Pytten bestod av tärnade morötter, tärnad jordärtskocka, tärnad rökt sidfläsk. Jag var ansvarig för inköpet och lyckades naturligtvis köpa fel rökt sidfläsk – men det löste sig.

7+2+2 gick däremot åt skogen! Jag vet inte vad jag gjorde för fel, men jag gjorde som jag brukar: koka potatisen mjuk, stompa med en potato masher, ner med den heta mjölk- och smörblandningen och rör runt. Men – den blev för lös! Hjälp! Hade jag i för mycket vätska? Urk! Stelna då för bövelen! Två vinnördar kollar över axeln och jag hör hur domen faller:

Den blev rätt lös va?

Morr!

Kanske vi ska reda av den?

Reflexmässigt vänder jag mig om och tar fram ett par äggulor men inser så sakteliga hur detta måste vara ett riktmärke för hur kass man kan bli i köket – reda potatismoset! Huga! Men smaken var det inget fel på, eller hur? Och med ett par äggulor i stelnade den lite, eller hur? Säg ja! Så sammansatt: Bakad grissida med rotfruktspytt och rödvinssås och något ofast potatispuré 7+2+2-style.

Lite senare njöt vi av lite blandat plock som Roberto hade med sig, främst då en helt fantastisk italiensk skinka, goda oliver och två varianter på pecorino och en lagrad parmesan (och parmesankrämen såklart!).




Till det ett mycket gott surdegsbröd och tre underbara olivoljor, bland annat en som smakade tomater, mycket gott…

Det var nog allt! Gris med pytt och potatismos, lite gott plock!

Återkommer om vinerna!

PS – du vet att du är på vinnördsprovning om de inbjudna fotar maten och vinet istället för gästerna… ;) DS





Inlägg 20, dag 20

söndag 12 februari 2012

I need a vacation...















Det har varit några stressiga dagar! Onsdag – bära kartonger, köra upp till Jakan och köpa soffor och sedan släpa upp dem för trapporna. Torsdag – köra ner till K-holm och hämta mitt matsalsbord. Fredag – bära kartonger, sätta upp stereon, montera ihop sofforna. Och nu i går lördag – montera upp matsalsbordet, diska alla glas, handla följt av vinprovning med gänget. Fick lite flashback till Lund när jag kom in i den nya lägenheten idag – fullt av ouppackade flyttlådor och tomflaskor överallt! Nåja, kanske inte riktigt överallt…

Hursomhelst, igår hade vi som sagt en mycket trevlig provning med fellow bloggers – Fredrik, Magnus, Niklas, Roberto, Patrik, jag själv och H, som var specialinbjuden. Jättekul att ni ville komma! Ett speciellt tack till Roberto som hade med sig en massa gott! Mer info kommer! Jag har inte diskat alla glasen än och tänkte eventuellt göra det innan sängdags och det är snart…



Inlägg 19, dag 19

lördag 11 februari 2012

Förberedelser


Att göra idag:

Skruva ihop bordet

Diska alla vinglas

Göra kompott

Göra 7+2+2

Fixa någon efterrätt


Vin har valts! Den till vänster i bild med halsduken är välkomstvinet. Bara så ni vet. Ungsfolie, bästa uppfinningen sedan sliced bread!



Inlägg 18, dag 18

fredag 10 februari 2012

Stressiga dagar, långa armar

Det sägs att mönstringen förr i tiden gick till så att man samlade den aktuella årskullen på kaserngården i bara kallingarna och bland annat genom okulärbesiktning bestämdes det vad du skulle göra under lumpen. De som hade tagit studentexamen blev befäl, de som såg extra kralliga ut blev kulspruteskyttar, de som hade sysslat med musik blev signalister och de som hade extra långa armar blev granatkastare.

Eftersom denna dag karakteriserats av ett enormt bärande och konkande känner jag mig idag som just en granatkastare, eller snarare som en granatkastare som precis lyckats med ett ovanligt långt kast. Armarna har liksom förlängts. Eller som en gymnast som ska snurra på en stång (barr, nicht?) och som glömt av hur många varv som han eller hon skulle snurra… Var det tio? Eller Tjugo? Jag tror att det var tjugo! Alternativt som en medeltida kättare som hällt för mycket sand i sockret och hamnat i sträckbänken. Erkänn! Nej! Ok dra ett kvarts varv till!

Men de går väl tillbaka. Apropå armar så varför måste alla skjorttillverkare göra så långa ärmar? Varendaste skjorta jag köper måste lämnas in till straffavgiftsavdelningen för personer med för korta armar. Morr!!!

Hursomhelst, imorgon blir det vin! Det var läääänge sedan – förra veckans magåkomma gjorde att vinsuget liksom försvann.




Inlägg 17, dag 17