Lördag och jag åker till Västerås för att besöka vin- och
delikatessmässan Vin i Västerås. Det hela började med att David hörde av sig
och undrade om jag ville hänga på, och det ville jag gärna. Det var ett tag
sedan jag var på de Stockholmsbaserade mässorna, men det här verkade kul. Inte
minst då det verkade finnas många mindre importörer bland utställarna.
Vi inleder med att prata en del med Ulf på Nebbia, där vi
provar 2008 Stefano Almerighi Syra, 2004 Frascole Riserva och 2004 Venia.
Alla
tre var mycket intressanta, och mycket personliga, även om det typiskt
italienska lyste igenom. Nebbia kommer jag definitivt hålla ögonen på framöver.
Vi testar även några av de delikatesser de tar in, och blir helt starstruck av en bit tryffelpecorino.
Helt sanslöst gott! Mer sådant! Därefter pratade vi ganska länge med Måns på Handpicked Wines AB, en liten företagsgrupp som förutom Handpicked Wines AB består av Klunk AB och
Nordic Beverage Company AB. Vi kastar oss direkt över vinerna från Charles Smith.
Varför döpa dina viner till något vanligt när du kan ge dem
lite roligare namn? Vi hoppar dock Kung Fu Girl Riesling, Boom Boom Syrah,
Velvet Devil Merlot för att prova The Creator. 70 % cab, 30 % syrah, no fuss,
pure halleluja. Mörk färg, ganska oamerikansk. Mycket röda bär, rått kött. Bra
och fyllig tanninstruktur. Gott!
Vi pratar vidare om amerikansk vintillverkning. Det mesta av
det som tillverkas i USA stannar också i USA, vilket gör det extra svårt att
befinna sig i Europa och utforska det amerikanska utbudet. Det hade varit kul
att återigen åka över till Kalifornien och botanisera bland tillverkarna! Vi
diskuterar även Washington State som område, kanske inte så jättelämpat för
masstillverkning av vin med tanke på ganska stor risk för frost. Men helt klart
ett område som kommer.
Runt hörnet hittar vi Vina Espanola (eller Viña Española).
När drack du spanskt vin senast? Very long time ago! Dags att göra något åt detta, så vi testar 2011 Protos Verdejo, från Rueda. Sweet Loraine vad gott det här var!
Oerhört fräscht, massor av krusbär, svartvinbärsblad, lite gräs. Klar liknelse
till sauvignon blanc, fast lite djupare. Riktigt kalasgott, och för 123 kronor
på bolaget (BS) är det ett klart fynd. Det ska bli mer av det här! Allt vi
provar hos Vina Espanola är riktigt gott, vinet, oljan, till och med nötterna
är goda! Så mer spanskt vin framöver (och portugisiskt, det ständiga löftet…)
Vi fastnar ganska länge hos Treasury Wine Estates, där Niclas
Tuomela berättar om producenterna i företagsgruppen, trender och annat
intressant, samtidigt som han visar oss runt bland vinerna.
Treasury Wine
Estates äger mer än 60 olika vinproducenter, inklusive Penfolds, Lindeman’s och
Beringer. Total omsättning för hela koncernen landar på 1,7 miljarder dollar, så
det är en stor spelare helt klart. Återigen har vi en mycket intressant
diskussion om den amerikanska marknaden och hur mycket intressant som finns där
som inte kommer hit. Vi provar först lite riesling, 2010 Wolf Blass Gold Label
Riesling från Eden/Clare Valley. Enkel, men mycket trevlig för det! Klart
klunkvänlig. Gula frukter utan att bli svulstig, lite antydan till diesel,
mycket fräsch. Mer sådant!
Niclas ber oss även prova lite box, Matua Valley Sauvignon
Blanc, som också var mycket fräsch. Kanske inte den starkaste koncentrationen, men
annars var det absolut inget fel på vinet. Enkelt, gott, fräscht!
Vi får även prova några intressanta amerikanare, först en 2007 St Clement. Cabdominerad, Napa.
Vi får även prova några intressanta amerikanare, först en 2007 St Clement. Cabdominerad, Napa.
Sanslöst gott! Därefter Beringers 2005 Howell
Mountain Merlot Napa Valley, som var mer bett i. Jag föredrog nog St Clement,
den var rundare och mer tillgänglig. Merloten var betydligt stramare och mer
matkrävande.
Vi pausar för lite god lunch. Första delen har varit
trevlig, det vin som jag tilltalats mest av hittills var nog 2011 Protos
Verdejo och St Clement. Men efter en pytt ger vi oss på det igen!
Vi stannar till ett tag hos Ward Wines AB, där vi testar av
lite Pol Roger och Mont-Redon. Pol Roger, helt klart intressant! Vanligtvis
brukar det bli Bollinger för min del när det ska konsumeras skumpa, men ska
stämma av klokheten i det i ett kommande Pepsitest. Återkommer!
Hos Wine List testar vi lite Etnavin och till det kan jag
bara säga: mer av det!
Mässans sista vinstopp blir hos Wester Wine and Food, där vi
blir fintade långt upp på läktaren.
Först 2011 Perusini Ribolla Gialla – shit
vad gott det här var! Som en savvie, fast med mer kropp. Riktigt supersmarrigt.
Sedan 2011 Ruchè di Castagnole Monferrato från producenten Gatto Pierfrancesco,
som måste vara ett av de mest unika vin som du kan köpa.
Den totala odlingsarean
för druvan Ruchè är bara 37 ha. Intressant, komplex doft, helt annorlunda från
vanligt vin, dofter av malört och mint dominerar. Kul vin! Fast kanske inte
något jag springer till bolaget för.
Supergott! Sedan Diplomático Ambassador (Handpicked
Wine AB). Riktigt otroligt supergott! Dyrt – en flarra går väl på två lakan,
men bästa romen jag någonsin smakat och topp fem spritdrycker. Riktigt gott.
Avslutningsvis en amerikansk bourbon, Michter’s US #1 Small Batch Bourbon Whiskey.
Gott, men helt chanslös mot Ambassadoren (kostar i och för sig hälften så mycket).
Sammanfattningsvis var det en mycket intressant mässa. Bra
producenter, synnerligen vänliga, intresserade och pratglada utställare. En bra
möjlighet att prata med entusiastiska importörer som dessutom hade med sig
mycket gott. Charmigast på vinsidan var nog 2011 Protos Verdejo och 2011 Perusini
Ribolla Gialla, samt 2007 St Clemens. Stort tack till arrangörerna!
6 kommentarer:
Mycket trevligt och snabb är du också ;) Förvånansvärt överrens är vi också även om det slutgiltiga testet blir vad som hamnar i shoppingkorgen ;)
Ha en bra vecka, btw åkte förbli Avesta, go for it ;)
Tack för att du drog med mig, det uppskattade jag mycket! :-) Hehe, vi får se vad som hamnar däri, men lite Perusini lär det bli.
Just signed up! :-) Detsamma, ha en skön vecka /Ulf
Haha, nice. Då räknar jag med ett besök eller två ;)
Count on it! ;-)
Perusinis viner är genomgående bra och en väldigt bra inkörsport för den som vill bekanta sig med Friuli-Venezia Giulia. Gillar man sedan de vinerna finns det ju en fasligt massa annat kul att hämta i regionen.
Tack för info, Ingvar! Det ska helt klart bli mer av Perusini!
Skicka en kommentar