söndag 23 september 2012

Ett besök på Vin i Västerås
Lördag och jag åker till Västerås för att besöka vin- och delikatessmässan Vin i Västerås. Det hela började med att David hörde av sig och undrade om jag ville hänga på, och det ville jag gärna. Det var ett tag sedan jag var på de Stockholmsbaserade mässorna, men det här verkade kul. Inte minst då det verkade finnas många mindre importörer bland utställarna.

Vi inleder med att prata en del med Ulf på Nebbia, där vi provar 2008 Stefano Almerighi Syra, 2004 Frascole Riserva och 2004 Venia.

Alla tre var mycket intressanta, och mycket personliga, även om det typiskt italienska lyste igenom. Nebbia kommer jag definitivt hålla ögonen på framöver. Vi testar även några av de delikatesser de tar in, och blir helt starstruck av en bit tryffelpecorino.Helt sanslöst gott! Mer sådant! Därefter pratade vi ganska länge med Måns på Handpicked Wines AB, en liten företagsgrupp som förutom Handpicked Wines AB består av Klunk AB och Nordic Beverage Company AB. Vi kastar oss direkt över vinerna från Charles Smith.


Varför döpa dina viner till något vanligt när du kan ge dem lite roligare namn? Vi hoppar dock Kung Fu Girl Riesling, Boom Boom Syrah, Velvet Devil Merlot för att prova The Creator. 70 % cab, 30 % syrah, no fuss, pure halleluja. Mörk färg, ganska oamerikansk. Mycket röda bär, rått kött. Bra och fyllig tanninstruktur. Gott!

Vi pratar vidare om amerikansk vintillverkning. Det mesta av det som tillverkas i USA stannar också i USA, vilket gör det extra svårt att befinna sig i Europa och utforska det amerikanska utbudet. Det hade varit kul att återigen åka över till Kalifornien och botanisera bland tillverkarna! Vi diskuterar även Washington State som område, kanske inte så jättelämpat för masstillverkning av vin med tanke på ganska stor risk för frost. Men helt klart ett område som kommer.

Runt hörnet hittar vi Vina Espanola (eller Viña Española). När drack du spanskt vin senast? Very long time ago! Dags att göra något åt detta, så vi testar 2011 Protos Verdejo, från Rueda. Sweet Loraine vad gott det här var!

Oerhört fräscht, massor av krusbär, svartvinbärsblad, lite gräs. Klar liknelse till sauvignon blanc, fast lite djupare. Riktigt kalasgott, och för 123 kronor på bolaget (BS) är det ett klart fynd. Det ska bli mer av det här! Allt vi provar hos Vina Espanola är riktigt gott, vinet, oljan, till och med nötterna är goda! Så mer spanskt vin framöver (och portugisiskt, det ständiga löftet…)

Vi fastnar ganska länge hos Treasury Wine Estates, där Niclas Tuomela berättar om producenterna i företagsgruppen, trender och annat intressant, samtidigt som han visar oss runt bland vinerna.

Treasury Wine Estates äger mer än 60 olika vinproducenter, inklusive Penfolds, Lindeman’s och Beringer. Total omsättning för hela koncernen landar på 1,7 miljarder dollar, så det är en stor spelare helt klart. Återigen har vi en mycket intressant diskussion om den amerikanska marknaden och hur mycket intressant som finns där som inte kommer hit. Vi provar först lite riesling, 2010 Wolf Blass Gold Label Riesling från Eden/Clare Valley. Enkel, men mycket trevlig för det! Klart klunkvänlig. Gula frukter utan att bli svulstig, lite antydan till diesel, mycket fräsch. Mer sådant!Niclas ber oss även prova lite box, Matua Valley Sauvignon Blanc, som också var mycket fräsch. Kanske inte den starkaste koncentrationen, men annars var det absolut inget fel på vinet. Enkelt, gott, fräscht!

Vi får även prova några intressanta amerikanare, först en 2007 St Clement. Cabdominerad, Napa.

Sanslöst gott! Därefter Beringers 2005 Howell Mountain Merlot Napa Valley, som var mer bett i. Jag föredrog nog St Clement, den var rundare och mer tillgänglig. Merloten var betydligt stramare och mer matkrävande.

Vi pausar för lite god lunch. Första delen har varit trevlig, det vin som jag tilltalats mest av hittills var nog 2011 Protos Verdejo och St Clement. Men efter en pytt ger vi oss på det igen!


Vi stannar till ett tag hos Ward Wines AB, där vi testar av lite Pol Roger och Mont-Redon. Pol Roger, helt klart intressant! Vanligtvis brukar det bli Bollinger för min del när det ska konsumeras skumpa, men ska stämma av klokheten i det i ett kommande Pepsitest. Återkommer!

Hos Wine List testar vi lite Etnavin och till det kan jag bara säga: mer av det!

Mässans sista vinstopp blir hos Wester Wine and Food, där vi blir fintade långt upp på läktaren.
Först 2011 Perusini Ribolla Gialla – shit vad gott det här var! Som en savvie, fast med mer kropp. Riktigt supersmarrigt. Sedan 2011 Ruchè di Castagnole Monferrato från producenten Gatto Pierfrancesco, som måste vara ett av de mest unika vin som du kan köpa.
Den totala odlingsarean för druvan Ruchè är bara 37 ha. Intressant, komplex doft, helt annorlunda från vanligt vin, dofter av malört och mint dominerar. Kul vin! Fast kanske inte något jag springer till bolaget för.

Vi avslutar med öl och sprit. Först lite västeråsiskt lättöl från Hantverksbryggeriet.
Supergott! Sedan Diplomático Ambassador (Handpicked Wine AB). Riktigt otroligt supergott! Dyrt – en flarra går väl på två lakan, men bästa romen jag någonsin smakat och topp fem spritdrycker. Riktigt gott. Avslutningsvis en amerikansk bourbon, Michter’s US #1 Small Batch Bourbon Whiskey. Gott, men helt chanslös mot Ambassadoren (kostar i och för sig hälften så mycket).Sammanfattningsvis var det en mycket intressant mässa. Bra producenter, synnerligen vänliga, intresserade och pratglada utställare. En bra möjlighet att prata med entusiastiska importörer som dessutom hade med sig mycket gott. Charmigast på vinsidan var nog 2011 Protos Verdejo och 2011 Perusini Ribolla Gialla, samt 2007 St Clemens. Stort tack till arrangörerna!

6 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Mycket trevligt och snabb är du också ;) Förvånansvärt överrens är vi också även om det slutgiltiga testet blir vad som hamnar i shoppingkorgen ;)

Ha en bra vecka, btw åkte förbli Avesta, go for it ;)

Red Scream sa...

Tack för att du drog med mig, det uppskattade jag mycket! :-) Hehe, vi får se vad som hamnar däri, men lite Perusini lär det bli.

Just signed up! :-) Detsamma, ha en skön vecka /Ulf

Svenssonsmakaren sa...

Haha, nice. Då räknar jag med ett besök eller två ;)

Red Scream sa...

Count on it! ;-)

Ingvar Johansson sa...

Perusinis viner är genomgående bra och en väldigt bra inkörsport för den som vill bekanta sig med Friuli-Venezia Giulia. Gillar man sedan de vinerna finns det ju en fasligt massa annat kul att hämta i regionen.

Red Scream sa...

Tack för info, Ingvar! Det ska helt klart bli mer av Perusini!