lördag 10 oktober 2009

Anka, strimlad och kokt del 1

Alla ni som egentligen sökte efter recept på strimlad Anna Anka, ni har tyvärr kommit fel, hahaha! Kokta svenska Hollywoodfruar, kanske? ;-)

Hursomhelst. Vi är mycket förtjusta i anka, vilket vår lokala favoritrestaurang – Lilla Saigon på Bjurholmsplan – inte är sena med att påpeka. Anka är så gott! Köttet är mört, saftigt och mycket smakrikt. Det finns dock en del praktiska begränsningar som gör att vår konsumtion av anka är begränsad, det blir mest att vi äter det ute eller som takeaway. Först, det är en ganska stor fågel. Matchvikten ligger på närmare tre kilo, vilket kan tyckas mycket om du bara är två. Sedan är det hyfsat dyrt, ca dubbelt så dyrt som hel kyckling. Men mest alarmerande är att det inte finns anka på vare sig den lokala ICA eller hos Taylors and Jones. Taylors and Jones har dock en jättegod duck and orangekorv som klart rekommenderas…

Klassisk matlagning – både fransk och kinesisk – rostar ankan i ugn. Det främsta som skiljer dem åt är synen på skinnet och tillbehören. I den kinesiska matkonsten sägs skinnet vara det godaste, så stor möda läggs på att få det krispigt. I fransk matlagning är skinnet mest… skinn. I västvärlden äts ankan traditionellt med apelsinsås, något som tackolov håller på att försvinna. I Kina äts ankan med hoisinsås. Bästa knepet för att få ett knaprigt skinn är för övrigt att skålla ankan först. Koka upp vatten på spisen, ta bort eventuell disk ur diskhon. Gör rent och lägg ner ankan. Skålla sedan med det kokhetta vattnet runt hela ankan. Rosta sedan som vanligt i ugnen.

Att rosta ankan i ugnen kan vara dock vara knepigt. Rostningen bör ske vid ca 175 grader, kör ankan för långt och den blir torr och tråkig. Ta ut ankan för tidigt och den är blodig – vilket i och för sig inte betyder att du får köra buss resten av kvällen. Men jag väljer hellre en blodig biff än en blodig fågel.

Men så har vi Lilla Saigons anka. Den är både genomstek och jättemör, hur går det ihop??? Vi har misstänkt ett tag att de antingen lättrimmar den eller långkokar den. Långkokt anka! Är inte det en kardinalsynd så säg! Noll träffar i google på ”långkokt anka,” det måste vara jätteförbjudet. Men eftersom vi är nyfikna själar vill vi prova. Långkokta anka, liksom…

Sagt och gjort! Vi köper en hel anka från fågelspecialisten i Hötorgshallen. Väl hemma styckar vi fågeln, rostar skrovet i ugnen och kokar allt i några timmar. Vi får se om detta blir vår nya förebild framöver. Eller bara tragiska... Nu tv. Bilder kommer i nästa inlägg!

.

6 kommentarer:

Anonym sa...

du skriver att anka är hyfsat dyrt, dubbelt så dyrt som kyckling. När i h-vete har kyckling blivit dyrt? Den är så jäkla billig och sönder processad att den inte borde få kallas för kyckling. Sen att dom trycker in en massa vatten för att få ner kg priset ännu mer. Tycker man kyckling är dyrt, ja då är det fan synd om en. Vet inte om du vet hur det ser ut på en kycklingfabrik. Det är inte en bondgård man föder upp dom på, det är en industri. Dom går på ett löpande band och efter 22 el 28 dagar slaktas dom. Fransoserna skulle inte ta i våran killing med tång. Det är en framavlad broiler om du inte visste det. Gå till kajsa warg eller någon annan bra butik och köp en fransk bresse kyckling eller någon annan fra sort så ska du få smaka på kyckling och skillnad. Svensk kyckling borde inte få heta kyckling. Sen om man besitter dina matkunskaper skulle inte jag heller köpa hem dyra råvaror när du lyckas eller har så höga kokkunskaper som man ser på bilderna ovan, ser jättegott ut. NOT!

Anonym sa...

Du ska hela tiden ösa ankan eller kycklingen när man kör den i ugnen. Blir det torrt, tillsätt lite kycklingbuljong och fortsätt att ösa ska du se att den blir saftig. Och man behöver knappast skålla den för att få knaprigt skinn

Red Scream sa...

Hej Anonym # 1,

Det är inte så att jag är ovetande om svensk kyckling. Jag förmodar att du har läst detta, t ex:

http://vinare.blogspot.com/2009/04/paskkyckling.html

Så intresset för och uppfattningen om svensk kyckling är faktiskt ganska körd i botten. Och det är självklart vår uppgift som konsumenter att agera efter detta. Jag köper därför väldigt sällan svensk kyckling, när det väl händer är det oftast i formen "halv grillad" under mina giska ryck. Det brukar bli lammfärs istället. Och visst, om Söderhallarna eller Cajsa Warg låg närmare skulle jag nog gå dit oftare. Men låt mig gå dit och skriva ett inlägg om bressekycklingarna!

Sedan när det gäller priset tog jag bara kyckling som exempel. Den ankan som vi köpte kostade 200 kr och det blev fyra bitar plus levern. Bortsett från levern kostar bitarna alltså 50 kr styck. Säg att de väger 200 g styck? Då har du ett kilopris på 250 kr/kg. Ok det är inte jättemycket men ändå.

Sedan till det andra: jag är inte riktigt med på vad du menar, men jag gillar att experimentera och jag är inte rädd för att visa upp mina misstag. Långkokt anka var ingen hit - undvik. Från snygga styckningsdetaljer till trist, trådig och jättegråa bitar.

Om du tycker att bilderna inte är så snygga kan jag erkänna att alla bilderna på bloggen är fotade med min mobilkamera. Min gamla Nikon gick ner i ett småländskt vattendrag för några år sedan och sedan dess har jag inte haft orken att köpa en ny. En D300 är inspanad, så det kommer nog bli en sådan framåt vårkanten. Men eftersom jag tycker att mobilen tar hyfsat bra bilder och att jag är nöjd med den i övrigt har jag inget emot att göra lite reklam för den: Ericsson Cyber-Shot, mycket bra.

Red Scream sa...

Hej Anonym # 2,

Jag har tidigare varit lite skeptisk mot ösning, detta eftersom jag undrar om vätskan verkligen tränger in i köttet och gör den saftigare. Och jag är definitivt skeptisk mot att du kan "reparera" torr kyckling med ösning. Men jag ska prova, stort tack för dina tips! :-)

Dock kan jag tänka mig två andra anledningar till ösning: först att du med ösning kan kyla av bröstfiléerna så att filén och låren blir klara samtidigt. Då talar vi om ösning med kallt vatten?

Sedan kan det mycket väl vara att ösningen leder till ett knaprigare skinn.

Förresten, har du provat med att skålla fågeln först?

Anonym sa...

En Nikon D300 Är att reka, har faktiskt en sådan och har köpt till 2 objektiv. Den är ganska stor men bilderna blir fantastiska, det är bara objektiven som sätter gränsen. Haft Canon innan och kan säga att Nikon är trevligare. Att ösa kycklingen gör du med den saft den släpper om du tillagar den i ugnen, släpper den inte så mycket vätska tar du lite varm kyckling buljong och öser den med. Lovar att det blir skillnad, du ska ösa ca var femte minut. Prova en "kajs varg killing mot en "vanlig svenne broiler" och du kommer aldrig att äta den svenska mer. Tror tom du kommer se den fra som billig efter detta. Du betalar som sagt för ganska mycket vatten vid köp av den svenska. Och nej, jag har inte läst artikeln som du refererar till ovan. Annars finns bosarps killing som är betydligt bättre än den industriuppfödda. Det är synd för att många uppfödare vill ta in andra raser i sve än den sve sönderavlade saken men det är förbjudet, det är ganska sjukt

Ha det så bra

hälsningar Anonym 1

Cutecakes-Paulina sa...

Bra inlägg, stekt anka hör till mina absoluta favoriter, har aldrig själv tillagat den, p.ga de anledningar du skriver, vet inte ens var man får tag på sån.