Det har varit en skön midsommarhelg! Vi packade in oss på
tåget och begav oss söderut, till K-holm för midsommarfirande med den närmsta
släkten. I vanlig ordning blev det en massa god mat, men såhär i efterhand slås
jag av att det varken blev någon sill och inte heller någon grillning? Farmor
hade dock i vanlig ordning kört förbi laxbutiken och köpt halva laxbutikens
bestånd av kallrökt lax – supersmarrigt! Sedan var den en hel del spring på
gräsmattan och farfar lekte kurragömma med sonen – kul! F bjöd på mycket god
tårta som jag tyvärr inte hade förstånd till att fota, så ni får hålla till
godo med den andra.
Till lunchen hittade jag 2005 Dönnhoff Norheimer Kirschheck
Riesling Spätlese i källaren. Halvtorr, torde den vara. Helt perfekt mogen –
sötman fullt integrerad. Exotiska frukter, lite honung, lite vax, men ändå pigg
syra. Supergott! Midsommar och mogen Dönnhoff – perfekt kombo.
Vi åkte tillbaka på lördagen och ägnade resten av helgen
till att göra så lite som möjligt. På lördagskvällen till timjan- och
oreganokryddade morötter i ugn och kycklinglår korkade vi upp lite Bourgogne,
som jag också hittade i källaren i K-holm och som köpte för några år sedan.
Direkt ur flaskan bolmar det jordgubbar, mycket passande för midsommar!
Jordgubbar och åter jordgubbar. Sedan lite hallon och lite lingon. Mycket
behagligt, ett väldigt vackert vin. Färgen är röd med, hur ska jag uttrycka
mig, klara transparanta drag – jag antar
att emellanåt kan vara lite svårt för pinot noir att försöka lura någon att den
är någon annan. Jo, jag lovar, jag är en aussieshiraz! Tjena mittbena.
Det som slår mig mest är dock hur bra vinet är som
måltidsdryck. Det är slankt, klunkvänligt, till och med läskande. Det här är
ett vin som är byggt för att drickas till mat. Mycket snyggt bygge – det borde
finnas en eller två flarror kvar i K-holmskällaren som nog borde tas rätt så
snart.
Annars har det inte hänt något. Jag antar att vän av ordning
nu har tre frågor att ställa. Primo:
kommer det här bli en barnblogg, där alla framsteg minutiöst kommer att noteras,
katalogiseras och utbasuneras? Secondo:
vilket vin korkades upp för att fira alltihopa samt Terzo: vilket vin från årgång 2010 ska inhandlas och lagras, för
att sedan korkas upp på artonårsdagen och Gott mit uns INTE blandas med
fruktsoda?
Well. På A svarar jag nej, på B det återkommer jag om och på
C – tips mottages tacksamt!
4 kommentarer:
Härligt med lite vin ;). Vi får snacka ihop oss om samköp, kanske något bubbligt när det beger sig. Schyst att ha två årsbarn :)
Ha de gött så hörs vi
Visst är det! ;-) Jo men det tycker jag låter som en bra plan. Bubbelåret 2010 verkar ha varit lite knepigt, men det finns säkert något gott att hitta. Annars torde det nog finnas någon schysst riesling anno 2010 att frambringa. Men risken är att det i så fall blir en TBA eller auslese och vad säger 20-åringarna om sött vitt vin? Panchisdricka!!! ;-)
Ska kolla Bordeaux och Calicab också...
Haha, desto bättre för deras fäder ;). Antar att det egentligen enbart handlar om hur mycket man vill lägga ut, Calicab och Bordå borde funka :)
Calicab ftw! Och lite TBA såklart :-)
Skicka en kommentar