onsdag 5 augusti 2009

Nörderiets små yttringar: Krusbärsfestival i Skillinge


Är man mat-, smak- och iaf begynnande vinnörd med stor nyfikenhet för det oprovade känner vi oss likt en fluga till en sockerbit tvingad att besöka Krusbärsfestivalen i Skillinge. Bara en sådan sak, en krusbärsfestival!

Krusbär är ett mycket trevligt bär som borde odlas och framför allt ätas i större utsträckning. Liknande festivaler återfinns som oftast på en engelska landsbygden, där invånarna i bästa Agatha Christiestil gömmer sina mordoffer bland golfbollsstora krusbär… Just denna krusbärsfestival är inspirerad av den som sedan tidigt 1800-tal har hållits i Eton Bridge.

Krusbärsodlarna tävlar främst i tre klasser: störst bär inom respektive färg (gröna, röda, gula), bästa krusbärsprodukt och best in show. Vi kollar leaderborden och ser att det är någon som leder med ett bär på 17 gram.


Snygga bär!

Vi hugger in på krusbärsprodukterna. Det är trångt, alla vill in och smaka av godbitarna. Stämningen är mycket munter, alla verkar vara på bästa semesterhumöret. Arrangörerna myser och förkunnar stolt att ”det här är långt över vår förväntan!” 300 personer ska tydligen ha besökt festivalen, det är ju fantastiskt.


Vad kan du göra på krusbär? Snabbt utkristalliserar sig tre kategorier: krusbärssylt, krusbärspaj och krusbärschutney. Krusbärspajerna får väl godkänt, likaså krusbärssylten. Den röda krusbärssylten var jättegod! Men det är framför allt två produkter som lockar på vår uppmärksamhet. Först ut är krusbär doppade i choklad. Seriöst, glöm jordgubbar i choklad!

Den andra produkten som får MVG i vårt protokoll är en krusbärschutney från producent 639. Krusbär, lök och basilika i en härlig blandning. Supergott! 639, om du ser detta, jag köper gärna ett par burkar.
Ystads Allehanda skrev även om festivalen: här och här

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Mums, krusbär är gott!
Jag skulle gärna odla, men de flesta sorter blir så lätt angripna av mjöldagg så jag har inte riktigt vågat ännu.

Red Scream sa...

Krusbär är ju supergott! :-) Fast mjöldagg låter ju inte så roligt...