lördag 6 oktober 2012

Hur du lyckas med rostade rotfrukter i ugn
Jag får väldigt mycket mail om rotfrukter i ugn – hur du lyckas med rostade rotfrukter? Hur får du dem sådär härligt sega? Hur undviker du att de känns mer kokta än rostade? Viktiga frågor, därför tänkte jag köra ett specialtema om just det!


(Alltså, jag får inga mail om det men det lät bra och eftersom vi är synnerligen förtjust i rostade rotfrukter vill jag gärna dela med mig av mina erfarenheter. Tror även att den inledningen används lite för ofta av so-so nogräknade personer för att skapa legitimitet. Well well. But bear with me here please!)

Vilka rotfrukter passar? Tja, alla förmodligen. Jag brukar dock köra med eller utan potatis, som någon universell skiljelinje. Oftast blir det utan, det är absolut inte så att jag inte gillar potatis i ugn – det är ju fantastiskt gott! – men har du ner potatis i allt så blir det mer som att du försökt fylla ut med de andra. Vi brukar ha en bas i morötter och palsternackor, med svag övervikt för morötterna. Sedan toppa med något smarrigt, företrädesvis röd paprika. Jag kan varmt rekommendera fänkål också. Rödbetor brukar bli för söta, förutom att de tar en evig tid att bli klara. Lök är gott såklart!

Hur ska de skäras? Jag föredrar långa kvartar. Ta en morot, dela på hälften. Dela varje del på längden i fyra delar. D v s först tvärs över, sedan längs fibrerna. Ja, ni fattar…
Tänk på att palsternackorna är mer konformade, jämfört med morötterna som är mer tubformade. Det medför att spetsen på de tillskurna palsternacksbitarna är ganska tunna, och de blir oftast brända. Vill du undvika det så behöver du antingen inte skära dem så eller så lägg på ett bakplåtspapper i ugnen.

Hur ska de kryddas? Olja, salt och någon krydda, det är inte så viktigt. Vi brukar alternera mellan rosmarin och timjan, rosmarinen ger en mer fransk touche och timjanen en mer skogslig karaktär. Men häll på olja – företrädesvis olivolja – och salta. Till en plåt, kanske en knapp halv deciliter olivolja? Tre matskedar? De ska bli blöta men de ska inte bada. Krydda, en dryg matsked rosmarin eller timjan. Tre, fyra doser flingsalt? Rör runt allt, förslagsvis med händerna.


Do not be afraid to get your hands dirty!

Hur länge, vilken temperatur? Jag brukar köra på 200 grader och minst en timme. Testa.

Och vad är hemligheten? Träskeden! Låt dem gå i ugnen i ca en halvtimme, sätt sedan en träsked eller något annat träigt mellan ugnsluckan och ugnen så att det blir en liten glipa.


På så sätt kommer kondensen ut och dina rotfrukter i ugn torkar ihop. Då blir de inte kokta, utan just rostade. Så glöm inte oljan, saltet, kryddan och träskeden!

OBS skeden kan bli rätt varm, så spola av den i kallvatten då och då.9 kommentarer:

Britt Karlsson sa...

Är själv något av en rotfruktsfantast. Försöker övertyga min käre make om att det är gott. Ska testa ditt knep med träskeden. Gott att ha i sötpotatis också.

Red Scream sa...

Du får prova med träskeden, Britt! Vi är stora gillare av rotfrukter i ugn och det är lika gott varje gång. Ska prova med sötpotatis, tack för tipset! :-)

Göran Stendahl sa...

Tack för tipset med träskeden, tror det blir pricken över i! Intressant att du rekommenderar lägre värme och längre tid än många andra recept, vilken tanke ligger bakom?
Kul med olika tycke och smak, själv älskar jag att ha i rödbetor och inte minst jordärtskockor. Man kan ju strimla betorna lite finare om man vill, jag tycker att dom är goda lite "al dente".

Red Scream sa...

Varsågod! Testa gärna, det kommer bli super!

Anledningen är att jag vill ha mina rotfrukter sega, snarare än krispiga och det är därför som träskeden är så viktig. Man kan säga att rotfrukterna genomgår två stadier. Först släpper de ifrån sig en massa vätska. Då är de fortfarande krispiga. Hög temperatur och kort tid gör att de blir krispiga och lite brända. I det andra stadiet torkar de ut. Och det är så jag vill ha dem. Sega och ingen krispighet. Men om du tar dem när de badar i vatten så blir de bara soggiga...

Så tanken bakom är att jag vill ha dem sega och utan tuggmotstånd.

Ska testa med jordärtskockor, tack!

/Ulf

Göran Stendahl sa...

Återkommer med rapport om träskeden efter testet i morgon kväll. Fänkål låter inte dumt!

Anonym sa...

Hej!

Efter jag läset detta inlägg (efter googlande) så provade jag med en träsked emellan, i 200 grader. Då jag tyckte det kom lite extra mkt rök från ugnen efter ett kort tag gick jag dit, och skeden var det ett stort hål i skeden och den glödde. Alltså nära brand. Ni kanske har ngt knep med att ha dem mkt högt upp, men det kan vara värt att varna för. Lyckligtvis var jag i köket. Jag hade (dumt nog) skeden åt andra hållet mot vad ni har. Men hade jag vänt på den hade ändå skaftet bränts bort, då den uppenbarligen inte klarade det..../Terese

Red Scream sa...

Hej Terese!

Det var ju stor tur att du var i köket!!! Nu när du säger detta så ser jag att jag glömt att påpeka att skeden kan bli rätt varm och det kan vara bra att då och då spola av den i kallvatten. Fixar en uppdatering - tack för synpunkt! :-)

Sedan undrar jag om inte vår ugn är lite trött, det står 200 grader men jag tror att faktisk temperatur är nog 180 eller så.

Hoppas det blev lyckat i alla fall!

/Ulf

Unknown sa...

Kan det inte bero på att du släpper ut lite värme, när du har den lite öppen, därav tempfallet ! eller hur menar du ? Och dessutom så är det ju bara lite korkat att använda träsked. Det finns ju så mycket annat av metall man kan sätta emellan. ett enkelt tips bara ;-)

Red Scream sa...

Jag antar att det är VÄLDIGT korkat! ;-) Nu var det ett tag sedan jag lagade rotfrukter i ugn, men nu blev jag sugen igen. Något som är fantastiskt gott är rödbetor i ugn, men det är svårt - de blir lätt brända. Ha en fortsatt skön söndag! /Ulf