onsdag 20 november 2013

Drick! av Alf TumbleDet är med stor behållning som jag läser Alf Tumbles bok Drick! Allt började med att jag var uppe hos David och efter ett tag kom vi in på det här med litteratur och sedan var steget inte så stort till Drick! Väl hemma igen kände jag att jag ville läsa mer så jag köpte på mig ett ex, som blivit liggande tills för en månad sedan ungefär.

Annars är jag den förste att erkänna att jag är rätt sopig på att läsa vinlitteratur. I början av min karriär – vi talar tidigt 90-tal! – plöjde jag en del böcker och en och annan vinatlas. Men sedan hände inte så mycket mer. Kanske något att ta tag i helt klart.

Hursomhelst, jag tycker att Alf Tumble träffar precis rätt med den här boken. En allmän introduktion till vin, öl och sprit, skriven av en initierad och nyfiken person. Inga pekpinnar, allting goes. Modernt skriven. Det jag kanske skulle velat se mer av i boken är mer anekdoter och kanske mer personligt. Det är oftast det som vi vill läsa. Men jag antar att det är en ganska svår balansgång, blir det för personligt så är det lätt att tappa en läsare. Så för alla som vill ha en introduktion till vin, öl och sprit – läs Drick!

Ibland är det svårt att inte dra på smilbanden. Som när olika termer förklaras – här har vi någon som är insatt. Saknar dock Ekmonstret, men det kommer kanske i nästa upplaga?
Annars, bokens viktigaste summeringspunkter:

Glöm INTE champagne – måste finnas hemma och återigen: passar till allt.
Och på tal om saker som inte ska glömmas: öl! Alf Tumbles version av "...och för övrigt anser jag att Kartago ska förstöras" är just "GLÖM inte ÖLEN!" Det är ibland en övervikt för vin, ölen måste fram och återigen: passar till allt.
Grönt te: funkar utomordentligt bra som neutraliserare (här oolongte dock, men det är ju nästan grönt).

Och slutligen: Det är ALDRIG fel att korka upp en DRC – även om klockan är 04.00 och det är efterfest med polarna! Det är nog då den smakar som allra bäst. Så välkomna!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Nu blev jag nyfiken, ska nog skaffa den boken!

Red Scream sa...

Gör det, den är bra och rolig att läsa!

Fröken Dill sa...

Låter som en bra julklapp! Måste kollas upp.

Apropå julklapp har jag förresten en riktigt knepig vinfråga. Om man svårgillade (2010:an) av denna vita från Chateauneuf-du-pape:
http://www.domainebenedetti.fr/fiche_tek/CDP/CDP_blanc2011.pdf

finns det något liknande att införskaffa från bolaget?

Undrar fröken Dill

Red Scream sa...

Gör det!

Hm, svår fråga! Men kolla gärna Domaine de la Janasse Côtes du Rhône Blanc, 70464, eller Héritages Côtes du Rhône Blanc Ogier, 2866. Just nu verkar det inte finnas så värst många vita ch9per på bolaget... Du får prova!

Fröken Dill sa...

Bra, ska kolla in dessa!
Det var Rånäs slott som gav oss smak på det fantastiska vinet - önskar att JAG hade några såna flaskor i min (ännu obefintliga) vinkällare!

Red Scream sa...

Hehe, en vinkällare kan komma plötsligt! Lycka till med vinerna!