Two pinots,
both alike in dignity,
In fair
new world, where we lay our scene…
Två av varandra oberoende händelser fick mig att logga in på
Systembolagets hemsida och göra mig själv lite fattigare. Först Diderots
galaktiska hyllning till Schubert Wines, vilket ledde till en beställning av
ett par 2011 Marion’s Vineyard Pinot Noir Wairarapa. Sedan råkade jag läsa Vinguidens nyhetsmail om 2011 Hamilton Russell
Pinot Noir, som hyllats lika galaktiskt (nåväl, i alla fall till Grand
Cru-status) av Parker. Inte heller svårt att beställa. En tanke började få
fotfäste – har jag inte redigt shootout framför mig!
Nåväl! Vad är rådande synsätt på pinot noir, speciellt den
som inte kommer från Bourgogne? Jag minns Künstlerprovningen från i våras då
Gunter Künstler berättade att han pratat med John Kongsgaard om det här med att
odla pinot noir och Kongsgaard hade bara sagt: ”What?! You’re doing pinot noir? Are you crazy!?”
“Let me
tell you about pinot noir. I have been doing pinot noir for twenty years and
each year I was really not pleased. My wife was worried about my pinot noir. In
the year twenty-one I advised my kids to make the pinot noir with my recipe.
And my wife and I had been sitting at the corner of the vineyard watching the
kids do the pinot noir and we shared a bottle of Champagne. And what was the
result? In the year twenty-one, the pinot noir was really good!”
Så enkelt är det nog inte att odla pinot noir. Men Bourgogne,
då? Känns det som ett stabilt område med jämt klimat som ständigt producerar
viner av jämn, hög klass? Moahahaha!!! Det är väl inte för inte som Bourgogne
har kallats Minfältet. Nya Zeeland
verkar ha kommit ganska långt med pinot noir och vinerna från Central Otago har
ju hyllats både här och där. Liksom Kalifornien, verkar göra många goda
pinoter. Sydafrika då? Tja kanske det? Vet inte så mycket om pinot noir från
Sydafrika så det ska bli kul att prova vinet från Hamilton Russell.
Så tillbaka till mitt shootout! Jag tar med dem till
Polarforsknings-H som svänger ihop en mycket trevlig liten middag. Vi poppar.
Vin ett är klart transparant. Ljus färg, inte roséig men det
är ingen tvekan om att detta borde vara en pinot noir. Doften är massiv, packad
med hallon och jordgubbar. Mycket, mycket trevlig. I munnen är det silkeslent,
fylligt, lite sötaktig, perfekt balanserat.
Vin två är också ljus. Också en ganska maffig, komplex doft.
Inte lika integrerat som ettan, det här känns spretigare. Behöver nog ligga ett
år eller två. Under kvällen minskar spretigheten och det blir mer integrerat,
men vi är rörande överens om att ettan är det bättre vinet. Vi river av folien
och ser att vin ett är Schubert och vin två är Hamilton Russell.
Men vad goda de
är! Jag kan inte annat än sitta med ettan och tvåan och bara mysa. Det är såhär
jag vill ha min pinot noir. Silkeslen, komplex, inga aggressiva tanniner, men
ändå bra struktur, fyllighet och kropp. Hatten av för två snygga byggen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar