lördag 23 augusti 2014

”En odlarskumpa och ett intressant rött”

Les Entrées

Les Champagnes


Les Rouges

Les Bonus

Så har man varit på BYOB igen, dock denna gång som värd. Temat var ”En odlarskumpa och ett intressant rött,” självklart med tillägget att Krug, Dom Pnorg och Comtes de Champagne skulle räknas som odlarskumpor.

Men först ett vin att komma i stämning! När jag var på Gunter Künstlerprovningen för ett tag sedan påpekade Gunter Künstler att när han kom in i vinbranschen så var conventional wisdom att torr riesling inte kunde lagras. Vilket motbevisats väldigt många gånger! Men lite för att testa, och lite för att få en statusuppdatering, plockade jag fram 2005 Freiherr Langwerth von Simmern Hattenheimer Mannberg Erstes Gewächs ur gömmorna. En torr Rheingau från bra år, snart tio år. Over the hill? Knappast!



2005 Freiherr Langwerth von Simmern Hattenheimer Mannberg Erstes Gewächs öppnar med lite sauternesvibbar, nästan som att det skulle vara ett sött vin. Efter ett tag kommer det tydligare rieslingaromer och lite senare under kvällen kommer det att framstå som rena rama persikan. I munnen slankt och elegant, all restsötma härligt integrerad. Gott! Två flaskor kvar, de får ligga ett par år till.

Förutom att följa vinet genom kvällen var det också väldigt intressant att jämföra det med champagnerna. I kontrast med dem var Friherren – som inledde med att visa elegans, struktur och stramhet – den jovialiske, tokroliga och busiga personen i klassen. Intressant.

Vi hugger in på champagnerna. Vin nr 1 inleder med choklad, en hel del rödfrukt, bra syra. Det här borde ha lite ålder? Allt är lite småfint polerat och snyggt integrerat. Chokladen, eller nougaten, är ganska tydlig och med luft och värme utvecklas det till ett storskaligt kafferosteri. Men på ett trevligt sätt! Vi resonerar fram och tillbaka om det är en blanc de blancs eller blanc de noirs och landar till slut i att det måste vara en blanc de noirs. Allt tyder ju på det!



Facit: 1996 Lenoble Blanc de Blancs. Det här var gott, kul! Lenoble importeras av Kajsa Wines och tidigare har jag provat 2006 Premier Cru Blanc de Noirs vid ett flertal tillfällen. Alltid lika bra. Ryktet säger att 2008-orna kommer att släppas i oktober, läge för lådköp då!

Vin nr 2 är raka motsatsen. Det börjar med att spreta åt precis alla håll och kanter, moussen är kraftfull och allt fullkomligen bolmar Pommac och äpplen. Mitt i allt en liten kärnbitterhet, och mitt i alla fräscha äpplen en svag pust av bokna äpplen som visar sig ibland. Men vilken kraft! Vilken potential! Komplex doft, oerhört fräsch, pigg syra. Helt olik ettan men också spännande. Vi börjar formulera årgångsgissningar (2008, 2009?) men får veta att det är en NV. Pinfärsk likaså, i dubbel bemärkelse… Då ingen av oss kommer längre ryker folien och:



Facit: Henri Giraud Hommage à François Hémart. Coolt! Åker direkt upp på inköpslistan.

Vin nr 3 är mitt vin. Också lite nougat, lite härliga chokladtoner. Men mer mognadstoner än tvåan, känns att det finns lite ålder på det här. Ganska pigg syra och en väldigt kraftfull mousse! Ganska äppligt. Komplex. Sammansvärjningen enas om att det måste vara en ganska jämn druvblandning, vilket det även är: 50/50. Läcker.



Facit: Tarlant  Cuvée Louis Brut. Officiellt NV, men på baksidan (och på andra sidor) kan vi läsa att basen, till 90 procent, är 1999. De resterande tio procenten består av äldre reservviner. Det var sista flaskan. Stort tack till Elvispen för tipset!

Den sista champagnen – hur skräckinjagande låter inte det??? – öppnar med sjöbottn och lite instängt. Med luft blir vinet mer bärigt och även här lite chokladtoner – kvällens tema? Lång eftersmak. Efter en stund blommar det ut och visst är det gott! Lite högre dossage. Söt lime, enas vi om som en ganska träffande beskrivning.



Facit: Champagne Etienne Lefèrve. Lite osäker på vad cuvée betyder här, vinet verkar inte finnas på hemsidan. Blanc de Noirs är det i alla fall. Kul! Detta är väl urtypen för en odlarskumpa?

Ingen Krug, ingen Dompan och ingen Comtes således. Svagt, frestas jag till att skriva. Men men, du hällde ju inte upp någon själv så behave yourself! Hursomhelt, efter detta inledande champagnerace känner vi att vi är vrålhungriga så det får bli mat. Jag hade lagat till två förrätter, min älskade gravlaxtartar med röd paprikakräm samt en oxsvanssoppa. Vi hugger in på gravlaxtartaren och sparar soppan till de röda. Bäst funkar nog Tarlanten till tartaren. En Tarlant för en Tartar? Enkel minnesregel!

Sedan dags för den andra delen i temat, ett spännande rött. Vi inleder med något som doftar…

…helt förföriskt! Vin nr 1 är helt enkelt kalasgott! Lite tjära, elegant, lite stalligt, lite rök och cigarrer. I munnen stramt, fylligt, allt på plats, moget. Detta är hur gott som helst. Jag tittar ut över bordet och allt jag ser är fåniga leenden. Är vi i Bordeaux eller i Barolo? Inte Barolo den här gången, vi är hemma. Västra eller östra stranden? Detta måste vara västra. Allt tyder ju på det!



Facit: 1964 Château Grand Barrail Lamarzelle Figeac Grand Cru Classé Saint-Emilion. Holy Macaroni vilket vin! Helt omöjligt att spotta. Kul! Kanske ska börja leta efter mogna Bordeauxer…?

Kanske inte helt lätt att vara vin nr 2 här men, på’t bara! Alla kan inte vara mogna Bordeauxer. Tvåan öppnar lite försiktigt med en liten malkula och mintighet, kan det vara en pinne? Jag lutar ner glaset mot mitt vita papper. Bläcksvart. Ok, ingen pinot noir med andra ord! Med luft blir det lite köttigare, kanske en syrah? Är det inte lite gummi här också? Lite gamle kungen dyker också upp… En Paul Jaboulet kanske? Nejhej. MEN vad är det för druva??? Gott är det i alla fall! Nej, jag är lost. Defoliera, tack!



Facit: 2011 Il Redoma Tinto, från Niepoort. Portugal, Douro. Härligt! En salig druvblandning, på Systemet kan man läsa att vinet är gjort på ”tinta amarela, touriga franca, rufete, tinto cão, tinta roriz samt övriga druvsorter.” Roligt att det kom med en portugis. Tokungt nu, men et par års lagring borde ge fin utdelning.

Vin nr 3, mitt vin. En första sniff och… stängt var det här! Hallå!!! Efter en stund lite klassiska Chateauneufvibbar, lite sötare grenachefrukt, lite garrigue. Bordet har inga problem med att placera det här i Chateauneuf-du-Pape. Med ytterligare luft kommer lite julkryddor, men på det stora hela är det ett ganska intetsägande vin. Blä…



Facit: 2005 Clos des Papes, Chateauneuf-du-Pape. Helt ärligt har detta vin varit en besvikelse. Jag köpte fyra 05:or för några år sedan och testade två när de var unga – 2009 kanske? Inte heller då var de någon aha-upplevelse. Jag minns inte riktigt, men har för mig att jag provade en 2005 Pegau mot Clos des Papsen och det var inget schnack om vem som var godast. Så en Clos des Papes kvar. Jag låter den ligga ett par år till, se om det händer något. Men förhoppningarna är rätt låga. Eller bytes mot något? Jag är öppen för förslag! Två 2009 IDIGs kan följa med som bonus!

Slutligen vin nr 4. Om Clos des Papsen var en oansenlig stängd dörr på en bakgata i en okänd fransk by så är det här vinet Illums Bolighus en söndagmorgon. Vi finns, men här är det STÄNGT! Då hade det ändå varit karaffierat i ett par timmar. En stund senare, lite gröna toner, lite kaffe. Massivt vin! Men så sakteliga börjar det mjukna upp och visst är det här fullt njutbart! Kan också vara något för källaren, ge det ett par år, borde göra susen. Och var är vi? Inte den blekaste. Några försöker med Napa, men nope. Det finns inget heller som tyder på att det ska vara Napa heller. Vi ger upp.



Facit: 2009 Domino de Tares Mencia, Cepas Viejas. Från Bierzo i Spanien. Ett vin på druvan mencia. Aldrig druckit förut, kul! Läs gärna mer på Terrific Wines hemsida.

Det vinet avslutar också den officiella flighten. Nu mat, och först ut en oxsvanssoppa. Oxsvanssoppa har seglat upp som en av mina favoritsoppor, mest för att den är så mustig och smakrik. Det tar dock lite tid att göra den, men å andra sidan sköter den sig självt för det mesta.

Oxsvanssoppa (måtten är ungefärliga)
1-1,5 kg oxsvans
3-4 dl rödvin
1 gul lök, skivad
1 liten morot, slantad
2 dl grädde
2 st stjärnanis
Olja till stekning
Salt och peppar

Gör så här: börja med att bryna oxsvansbitarna runt om på hög värme i en stor kastrull. Fyll på vatten, koka upp. Skumma noga. När det skummats klart, lägg i stjärnanisen. Låt sedan allt koka i fyra timmar utan lock, emellanåt behövs det fyllas på med vatten.



Efter fyra timmar, ta upp oxsvansbitarna och låt dem svalna. Plocka sedan bort köttet från benen och lägg i kylskåpet. Lägg tillbaka ben- och broskbitarna i soppkoket, häll på vin, moroten och löken. Låt allt koka i fyra timmar till.

Sila sedan soppan, koka ihop om det behövs, fyll på med grädde och koka till rätt konsistens. Före servering, lägg i köttbitarna i soppan och låt dem bli varma. Salta och servera!

Efter soppan blev det lite stekta lammgrytbitar med blomkålspuré och harrisar samt sås på lammbenen. Det blev helt ok!

Ingen provning utan bonusar och första bonusvinet är…

…också fett moget. Och återigen – är vi i Barolo eller Bordeaux? Vi är hemma. Gott, men inte lika gott som det förra mogna vinet. Det är inte så svårt att lista ut att det här är ytterligare en 64:a, från något slott.



Facit: 1964 Chateau la Grace Dieu. Också Saint-Emilion. Nice! Gott, men den förra 64:an var godare. Men kul att prova!

Ett sista bonusvin får avsluta kvällen. Denna gång är det jag som häller. Vitt eller rött, hör jag från bordet. Vitt. Jag häller upp, och ur karaffen kommer en mörkare vätska. Hallå, det skulle ju vara vitt! Det var det nog också, en gång i tiden. Men nu är det mer brunt. Jaha, vad är det här då? Både doft och smak är relativt intakta, doften drar åt aprikoser och klassisk sött från något som skulle kunna vara riesling. Smaken är fyllig, söt utan att vara kladdig på något sätt. Nästan som om vinet vore torrt. Beter sig nästan som ett starkvin, en gammal torr sherry. Gott, men mer intressant. Gissningarna flyger, fortifierat? Nix. Loire? Nix. Italien? Nope. Baaaahh… Europa i alla fall? Japp! Ålder? 2004? 90-tal? 80-tal? Då de inte kommer längre hämtar jag flaskan.



Facit: 1971 Fitz Ritter Wachenheimer Mandelgarten Ruländer Beerenauselse. Min internetauktionsoskuld! Köpte det här vinet samt tre andra (en 71:a, en 69:a och en 88:a) via en tysk auktionssajt i våras. Tanken var att den skulle ingå i ett sötare race, men i efterhand har jag bestämt mig för att dricka upp delarna separat vid olika tillfällen. Nåväl – det var gott, men kanske mer intressant.

Några lärdomar då? Som alltid, mer lagrad champagne. Köp en låda, lägg undan ett par år. Prova gärna andra champagner än de stora husen, denna första take på odlarskumpa gav helt klart mersmak. Mogen Bordeaux, kan vara fantastisk! Kul med viner från Spanien och Portugal. Samt återigen – en 2005 Clos des Papes och/eller två 2009 IDIG, byter gärna mot något annat.


Stort tack alla, det här får vi göra om!!!

8 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Härligt, och SOM jag önskat närvara. Men kanske nästa gång. Roligt att du hittade någon ny köpbar Champagne, är ju annars ont om den varan ;)

Kul också med lite gammalt, en extra stor eloge att du var så snabb på avtryckaren och underbart återberättat, som vanligt!

Hörs..

Red Scream sa...

Nästa gång, David! Då blir det massivt! ;-) Girauden var ju strålande. Sitter och går igenom slattarna nu och Girauden har verkligen blommat ut. Det är ett klockrent köp! Har faktiskt redan lagt in en beställning på Systemet.

Ja, idag var man snabb! Jag vet inte hur det började, men oftast räcker det med en tanke, en rubrik, några fraser och så är du igång... :-)

Tack! Vi får ses snart, kanske jag kan locka med en 71:a? ;-)

Ha det!

Joakim sa...

Tack för en härlig kväll, Ulf (och ni andra)!

Jag har lyckats plita ner mina anteckningar nu - http://barolista.blogspot.se/2014/08/a-great-byob-evening.html

Ser fram emot nästa gang! :-)

/Joakim

Red Scream sa...

Tack själv, Joakim! Supertrevligt som vanligt! Lamarzellen, vilket vin... Mer 64:or typ! ;) Ha det gott, Ulf

Anonym sa...

Tjenare,
låter som en bra uppställning.
Om du gillar Hommage a Francois Hemart så skall du prova Code Noir, lite samma stil men mycket fylligare, tyngre och mer smakintensivt. Storebror är nog en bra liknelse. Dom var också mycket trevliga vid ett besök på plats 2011 vilket alltid också är ett plus. Mycket lokalpatriotiska och använder ek från den närliggande Garonne-skogen.

//Viktor

Red Scream sa...

Ok tack! Kollade faktiskt lite på Code Noir, kanske ska göra en beställning. Alltid lika roligt när producenterna är trevliga! :-)

Anonym sa...

Tack Ulf! En fantastisk kväll - och lysande noteringar! Väldigt bra spännvidd på vinerna. Superkul helt enkelt! Bästa hälsningar - Peter

Red Scream sa...

Tack själv, Peter! Visst var det en härlig spännvidd på vinerna, jättekul att få nya tips och idéer. Fast lite småfarligt - var ju helt enkelt tvungen att beställa lite Giraud! Tror faktiskt att den peakade i söndags, då hade den blommat ut ordentligt. Mer Giraud! Ha det fint, Ulf