Det funkar alldeles utmärkt att göra spännande, intressanta
och uttrycksfulla viner på pinot noir och chardonnay i Sydafrika! Som vanligt i
vinvärlden hänger allt på temperaturen – och jordmånen förstås (samt en hel del
annat, till exempel vinmakaren…). I våras var jag nere i Sydafrika på golfsemester,
men ett vingårdsbesök han jag med – Paul Cluver i Elgin. Där såg jag en
intressant karta över dygnsmedeltemperaturerna för de olika vinregionerna i
Western Cape. Närheten till den kalla oceanen samt sydliga vindar gör att även
om sydvästra Sydafrika kan bli ganska hett finns det fickor där sydlig, kall
vind kyler ner marken och gör det möjligt att odla kallklimatsdruvor, som
exempelvis pinot noir.
Kartan visar ganska tydligt att Swartland är klart varmare
jämfört med exempelvis Constantia, därför lämpar sig Swartland bättre för syrah-
och/eller GSM-dominerade viner. Den visar också att det förmodligen är för
varmt i Stellenbosch för att odla riesling. Riktigt intressant blir det om vi
blickar söderut mot Walker Bay och Hemel-en-Aardedalen – här blir det
tillräckligt kallt för att göra utmärkta viner på pinot noir och chardonnay.
Detta har bröderna Peter-Allan och Andrew Finlayson tagit fasta på och
utvecklat med varumärket Crystallum. Peter-Allan var nyligen i Stockholm, för
första gången dessutom, och presenterade sina viner, som precis släppts på
Systemet.
Peter Finlayson, Peter-Allans far, flyttade till Hermanus i
slutet av 70-talet för att bli vinmakare på Hamilton-Russell. Ingen trodde då på
idén att göra vin i Hemel-en-Aarde, men det visade sig gå alldeles utmärkt.
1989 lämnade Peter Finlayson Hamilton Russel för att starta upp sin egna
verksamhet, Bouchard Finlayson. Familjen har sedermera avyttrat sina andelar i
Bouchard Finlayson. 2007 startade bröderna Peter-Allan och Andrew Crystallum,
som gick från att göra ett par flaskor årligen till närmare 40 000 flaskor
per år idag. Bröderna har egentligen inga egna vingårdar (bara några hektar)
utan de köper all frukt. I dagsläget arbetar de med nio olika vingårdar. De
arbetar efter ekologiska principer men Peter-Allan menar att de inte är helt
ekologiska, svavel tillsätts till exempel. Franska ekfat används till viss grad
men utan att vara dominerande. ”Vi försöker lyfta fram regionen och vingården i
våra viner,” noterar Peter-Allan.
Nog med prat! Vi ger oss in på det första vinet, Agnes (249
kr). Agnes var Peter-Allans ”great grandmother,” som kom till Sydafrika från
England som 14-åring av ganska oklara anledningar. Hon lär vara den första
kvinna som tog körkort i Kapstaden. Peter-Allan berättar att vinerna pressas
klasvis i en äldre, lite grövre press som ger viss oxidation till vinet. Det
ska enligt honom göra att vinerna blir stabilare efter vinifieringen. Vinerna
jäser på ek, ungefär 10 procent nya fat. Crystallum använder bara naturjäst. Strax
före buteljeing tillsätts lite svavel. Dock, varnar Peter-Allen, om vinerna
håller på att bli “too funky” tillsätter de svavel tidigare för att undvika
just den kursriktningen… Jordmånen är främst kalk och lera. Vingårdarna ligger
på ca 300 meters höjd.
Det här är en smarrig chardonnay. Fyllig, lite ek, klarar
väl av lite högre temperatur i glaset. Lite ihålig i mitten kan jag tycka men
inget som stör. Annars, härlig balans, karaktärsfullt, bra bett i slutet.
Tydlig chardonnay. Mer tack!
Nästa vin är också gjort på chardonnay, Clay Shales (319 kr).
Här är det mer av päronglass. Med båda vinerna jämsides tycker jag att Clay
Shales är lite mer spännande, bra syra. Det drar mer åt gula frukter vilket jag
gillar. Tydlig chardonnaykänsla och kalasgott!
Peter-Allan nämner att det händer mycket i Hemel-en-Aarde för tillfället, numera är
det fler än tio producenter som har börjat göra pinot noir och chardonnay. ”Det
är helt klart något på gång, en rörelse,” noterar han. ”Och vi vinmakare
samarbetar gärna och utbyter gärna kunskaper och erfarenheter, det är
annorlunda jämfört med förr.”
Nåväl, dags för rött! Druvorna hämtas i närheten av byn
Villiersdorp, som ligger sydost om Franschhoek. Jordmånen är mer lerbaserad och
vi befinner oss på 700 meters höjd. Här har andelen ny ek ökat något, 15
procent ny ek. Vi får prova tre viner, Mabalel, Cuvée Cinema och Bona Fide. Jag
finner att de tre vinerna är snarlika i doft och smak, men det finns klara och intressanta
skillnader. Detta märks framför allt i termer av ”röd frukt” kontra ”mörk
frukt,” där Mabalel drar mer åt röd frukt och Bona Fide drar mer åt mörk frukt.
Peter-Allan säger att ”det är inte svårt att göra stora,
kraftfulla viner i Sydafrika – klimatet är bra lämpat för det. Utmaningen är att
göra viner med koncentration och finess. Finess men vattniga viner? Ingen vill
ha det. Det måste finnas koncentration.”
Först ut av de tre röda vinerna är Mabalel (339 kr). Underbar
doft, härligt skitig, lätt, frisk, gott! Mabalel blir min favorit. Nästa vin är
Cuvee Cinema (339 kr): intensivare doft, mer laktits, lättare, lite mer
utspädd, den når inte riktigt upp till Mabalel tycker jag. Fast många jag
pratar med på provningen har den som favorit. Mer syra. Slutligen provar vi Bona
Fide (339 kr): Mycket trevlig munkänsla, lätt och elegant. Gott! Mörkare. Här
låter Crystallum fermenteringen starta vid 10 grader, processen tar oftast 3-5
veckor.
Peter-Allan berättar avslutningsvis att ”vi är inte med i olika
tävlingar, vi försöker inte göra ett perfekt vin. Vi försöker inte göra en
pinot noir som utmärker sig av säg femtio andra pinot noirer. Vi vill bara göra
en pinot noir som visar var den kommer ifrån.”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar