torsdag 14 februari 2019

Sydafrika, dag 3: Över bergen till Franschhoek och lunch på TokaraTorsdag morgon och dags för förflyttning. Två nätter i Hermanus kändes precis lagom, stan är ju ganska liten så även om det finns mycket att se runtomkring (kräver i och för sig att du är intresserad av något av följande: valar, vin eller golf) så finns det inte så mycket att göra i själva stan. Utbudet av restauranger är inte heller så värst spännande, med undantaget Barefoot Cook som vi tyckte levererade väl över förväntan.

Så, på torsdagen blev det förflyttning norrut till Franschhoek, där vi skulle bo i två dagar! Vi funderade ett tag på att köra omvägen via Graham Beck, och det hade säkert funkat, men vi var lite osäkra på om de hade lunch eller inte. När de väl svarade på email skrev de att de inte hade lunch, men att vi kunde få en ost- och charktallrik till provningen. Fast, utan ordentlig lunch skulle vi vara tvungna att gå upp svintidigt för att sedan kunna vara nere i Franschhoek lunchtid. Så vi hoppade Graham Beck.

Istället bokade vi lunch på Tokara kl 13. Ett klokt beslut tänkte vi, det gav oss ett hyfsat stressfritt alternativ där vi kunde inleda torsdagen med lite skön träning och stressfri hotellfrukost. Jag begav mig ner mot Bientang’s Cave (en misstänkt turistfälla som vi för övrigt hoppade) och sprang upp och ner för trapporna i en halvtimme. Å gjorde annan träning. Kändes skönt att äta lite French Toast med honung efter det!


Nåväl – vi checkade ut och körde iväg. Färden norrut var vacker, först böljande gröna kullar och sädesfält. Därefter berg och blandade hårnålskurvor. Vackert och maffigt! Efter toppen stannade vi till vid utkiksplatsen där vi hade en magnifik vy över dalen och lilla sömniga Franschhoek. Vi stannade dock inte till i Franschhoek utan fortsatte ner mot Stellenbosch och Tokara.
Vilket otroligt vackert ställe! Vi blev helt betagna. Tokara ligger så otroligt vackert uppe på en kulle, på den västra sidan av Helshoogtepasset. Framför oss låg hela slätten och delar av Stellenbosch syntes. I fjärran kunde vi se konturerna av höga berg, kanske Table Mountain?Vi anmäler oss och leds ut till den stora inglasade verandan. Det visar sig att vi har fått restaurangens bästa bord – precis längs fram! Helt underbar utsikt.

Först lite gott bubbel – Tokaras egna. Sedan mat, vi är hungriga så vi tar in förrätt, varmrätt och dessert. Väldigt, väldigt gott. En riktig matupplevelse och en given rekommendation till alla som vill äta gott i Kapstaden!


På väg ut köper vi med oss en flaska Tokarabubbel som senare får följa med hem till Sverige. Mätta och belåtna styr vi kosan tillbaka till Franschhoek för ett intressant vingårdsbesök på My Wyn – men det är en annan historia!

Inga kommentarer: