söndag 10 januari 2010

Nyår, finally

Som sagt, äntligen virusfri. Här kommer en rapport från nyår!

Dagen innan nyår var det dags för lite massiv shopping – ner till Munir livs i Skärholmen för att köpa lamm. Jag passade på att köpa allt det andra samtidigt. Nio kassar mat! För elva personer, inkl frukost. Därefter, avfärd mot västra Södermanland.

Nyårsafton började med lammstyckning. På Munir livs sålde de även lammben, som jag köpte. Så efter urbening av lammsteken satte jag på ett lammfondskok. Bryn lammbenen i ugnen, 225 grader cirka 40 minuter. Koka sedan långsamt i sex-sju timmar. Skumma. Fyll på med vatten när det behövs. Denna gång kokade jag fonden helt utan rotfrukter, min erfarenhet är annars att fonden lätt blir för söt om du har i en massa morötter. Lite lök kunde dock ha slunkit ner, men jag ville få fram den rena lammsmaken.

Till Toast Skagen blev det mina sista droppar Duval-Leroy 1996. Mycket god! Jag minns den som ovanligt fräsch och ganska låga syror, ganska mogen faktiskt.

Vi fortsatte med Duval-Leroy till jordärtskocksoppan. Som jag noterat tidigare vill jag ha min jordärtskocksoppa soil-to-bottle-style, d v s bara vatten, jordärtskockor, salt och grädde. Förut brukade jag ha ner en hönsbuljongtärning, men så fort du kastat ner den har du tappat kontrollen över smaken. Fast jag har blivit mycket inspirerad av Anders Öhman som experimenterat med olika sherrytyper i mat, så det ska jag nog prova. Tack Anders för roligt test, jättekul!

Sedan blev det som sagt lamm. Efter den förra lågtempsuccén körde jag lammet kryddat och uppfläkt på 100 grader i ca 40 minuter. Till lammet blev det rotfrukter i ugn och potatismos. Till det Pure 2006 och Deus Ex Machina 2004.

Av Puren kommer jag inte ihåg så mycket, O och M ville ha ”ett glas rött innan maten.” Det var visst gott. Men det lilla jag hann rädda var mycket smarrigt!

Sedan korkade vi upp Deus Ex Machina 2004. Några illvarslande rapporter hade ju tidigare indikerat att de kanske inte hade så långt liv i flaskan kvar längre, så jag ville testa. Annars är väl min spontana föreställning att de nog kunde upplevas lite för söta för lammet – här hade kanske en stramare italienare eller Bordeaux passat bättre. Jag hade även med mig Politziano 2004 och Le Serre 2004 som reserv.

Men vad god Deusen är! Otroligt fyllig, söt, stram. Associationerna gick direkt till portvin. Men håller helt med om att det är nog dags att korka upp 2004:orna nu. Själv har jag några flaskor kvar så lite rött, anyone?

Till frukt i ingefära och italiensk maräng blev det Meteora, som jag skrivit om tidigare. Mycket gott! Sött men med trevlig syra, härliga dofter.

Till tolvslaget sedan blev det gula änkan, säkert kyld under nollstrecket. Men den var riktigt läskande!

Tack alla för ett jättetrevligt nyår!

5 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Låter som ett riktigt härligt och gott nytt år. När jag precis var virusfri åkte jag på en släng till. Så jag gläds verkligen med dig och din virusfria dator.

Att inte få vara med på Puren skulle jag anse vara ett straff, tur att Deusen levererade. Skulle vara riktigt roligt att få möjligheten att smaka någon gång.. :)

Hade varmt i kylan
//David

Red Scream sa...

Urk, det var ju inte kul! Tack, vi hade det trevligt! :-)

Jo, lite straff var det. Men lite roligt i alla fall att det blev uppskattat. Det kommer nog tillfälle!

Frankofilen sa...

Alla kommentarer om 2004 Deus Ex Machina i utförsbacke är lite oroande. Måste nog prova en snart. På vilket sätt tyckte du den känns åldrad?

Skön nyårsmiddag!

Anonym sa...

Kul att du uppskattade sherrytestet. Kan tänka mig att liiiite oloroso kan hjälpa jordärtskocksoppan.

Hade också 1996 Duval-Leroy till skaldjursförrätten. Ljuvlig!

Red Scream sa...

Franko, det som gjorde att jag drog åt mig öronen var att den var så mjuk - var var tanninerna? Bara en massiv fyllighet... Men framför allt att den var så portvinslik i sin karaktär. Du får korka upp en! :-) Tack, det var en härlig middag!

Oh, man: Förutom att det var roligt att läsa så var det också ett experiment som var utfört på mitt sätt att stilla min nyfikenhet. Ställ upp kandidaterna mot varandra i blindtest och låt dem göra upp! Vilken sherry är bäst? Prova! Ska sauvignon blanc lagras? Lägg en flaska i garderoben och en väldigt kallt, jämför om ett år. Fler medvetna och utmanande blindtester utan förutfattade meningar, tycker jag.

...äsch nu måste jag ju bara springa till bolaget och köpa sherry!