söndag 4 september 2011

Speedbloggning à la Herren, a.k.a. The Lord

Inspirerad av den mycket trevliga vinbloggen VPK2881 (underavdelning KPMLR2666?) som snabbspolade genom en massa goa viner lazy style kommer här ett försök till summarisk summering av lite av vad som hänt den senaste tiden. Jag provar den nya bloggformen!

Först ut i detta blixtrande inferno är Gondolen, eller snarare Gondolens tak. Jag har länge letat efter något trevligt ställe i Stockholm där du kan ta trevliga solnedgångs- och soluppgångsbilder, då med stan som delaktig part. Rip-off är ett sådant ställe, Observatorielunden ett annat. Mosebacke funkar också, men det borde finnas fler bra ställen? Nu i sommar har jag provat Gondolens tak – du går på den smala gången från Mosebacke torg till uteserveringen ovanför Gondolen. Helt ok ställe!
Sedan har jag varit på öl- och ostprovning! Det hela började helt oskyldigt med att Coachnings-N fyllde 40 i våras och jag köpte en Box Experience innehållandes RIB Sightseeing samt stor fet middag som present. Dock visade det sig att Coachnings-N redan hade provat på det där med att ribba sig, så det blev utbytt mot en ost- och ölprovning lite senare i augusti.

Att prova ost i kombination med öl verkar annars vara höstens fluga, se t ex här. Denne gav sig även i kast med att prova igenom hela Systembolagets utbud av lättöl, vilket visade sig vara ett Herkulesprojekt. Två dagar gick åt och lättölen beskrivs som vätska. Antar att det finns en del resentment i den beskrivningen, hehe!

Hursomhelst, arrangör är Bonvino med Pär Råghall som provningsledare. Vi klämmer in oss tillsammans med tio andra förväntansfyllda provare i Bonvinos supermysiga källarvalv. Jag försöker mat- och vinbloggsnördigt ta lite kort, men slutarljudet från SLR:en studsar på väggarna och alla kollar på mig istället för på provningsledaren. Ok – låt oss prova ost och öl istället!
Ostarna kommer in, jag ser manchego, get, blåmögel, brie och västerbotn. En efter en kommer ölen in: weissbier, mörk lager, trappistöl, jordgubbsöl och en porter. Pär drar skickligt grunderna, beska går bra ihop med sälta t ex. Eller sötma som kompenserar sälta. Därefter lämnas vi i våra plågor tillsammans med ölen och ostarna.
Fem öl och fem ostar, hur gör man? Efter att ha fumlat lite på måffo visar en tjej på andra sidan bordet vägen: dela varje ostbit i fem delar och prova till de fem olika ölen. Aha! Men mitt strukturerade sinne verkar ha fastnat i något fördröjt semestermode så jag fortsätter att planlöst hinka öl och knapra ost. Jag kommer ihåg att jag noterar på provningspappret att öl och getost är en mycket bra samarbetspartners och att ”öl nr 2 ihop med ost nr 2 = OMG, nr 2!” D v s ingen bra kombo med andra ord… men över lag, öl och ost, mycket trevligt! Sammanfattningsvis en trevlig tillställning, lite lite kanske och lite roligare öl hade nog varit bra. Som inledande smakteaser helt ok dock!
Hm, jag antar att det framgår vilka öl som inte gillas lika mycket: weissbier och jordgubbsölet! Men som någon påpekade, om jordgubbsölet hade serverats som en fördrink utan att någon sagt att det var öl så hade det varit fullt drickbart.


Stor fet middag intas på den indiska restaurangen nere på Lilla Nygatan där N tar vindaloo och jag något annat. Jag provade lite av vindaloon och den var faktiskt mycket god.

Lite vin har det också konsumerats, bl a en trevlig c9p som jag fick av David: 2006 Domaine du Vieux Télégraphe. Mycket god! Dag ett lite halvgrinig och småsur, dag två öppen, varm och generös! Den ständiga påminnelsen om att dricka mer c9p! Det har konsumerats lite andra viner också (t ex 2006 Georg Breuer Schlossberg), men låt mig återkomma med lite mer strukturerade noteringar.

På bokfronten råder just nu omgruppering: likt den ständige Fasching har jag drabbats av Vita Huset, så nu är jag på säsong 6. Jag har väl ca 80 sidor kvar av Martin Merediths 700-sidiga The State of Africa – mycket bra bok! Så jag ska försöka hitta en lucka i Vita Huset för att läsa klart. Sedan blir det Herman Wouks War and Remembrance.

Annars var jag, C och min bror, massor-av-avdelningarschefer, på Eriks Bakficka i fredags. Supersmarrigt som vanligt!

Sedan har vi varit på Medeltidsmuseet:


Och i lördags såg vi Fredrik Reinfeldt på NK:
Reinie! Dags att skrota de rutiga skjortorna!

Sedan såg vi kulturministern (d v s Lena Adelsohn Liljeroth) på ICA. Hon hade sprungit Tjejmilen. C såg dessutom Leijonborg på förmiddagen.

Och slutligen en rubrik vi väntat på länge:Återkommer med noteringar om 2006 Breuer Schlossberg!

Och den fullständiga upprättelsen för franska bilar.

Typ.

6 kommentarer:

Fredrik sa...

Haha, men du den där osttallriken såg fööör sorglig ut!

Red Scream sa...

Hehe, ja den var verkligen i tunnaste laget! Det som dock var bra var att ostarna var mogna - t o m getisen. Men visst - det var ganska tunnt och lite småsorgligt. Så om ni på Bonvino/Box Experience ser detta: det var gott men lite för lite och lite för fattigt.

Fredde sa...

De kan ringa mig så kan jag lära dem ett o annat. ;) fast jag antar att provningen var nästan gratis?? Knappast va.

Red Scream sa...

Fett ogratis! ;) Du kommer bli rik!

Fröken Dill sa...

Ost och öl - GOTT! Gondolen - favorit i Stockholm!(fin utsikt, goda drinkar, maten är säkert suverän (men över min budget))
Gubben på Medeltidsmuseet kände jag igen. J guidar där, så jag har besökt museet många gånger. Helt otroligt att ett sånt bra museum är GRATIS.
Tycker fröken Dill

Red Scream sa...

Öl och ost - minst lika bra som vin och ost!

Ja, visst är Gondolen helt suverän! Goda drinkar, juste mat och fantastisk utsikt.

Medeltidsmuseet var mycket spännande, mer sådant!