söndag 29 januari 2012

En Ålandskryssning med Birka ParadiseJag åker på 22-timmarskryssning med Birka Paradise för att fira K som precis fyllt 50. Ska bli roligt! Tidigare har det blivit några resor med Viking Line, men aldrig någon med Birka. Jag har fått för mig att Birka är lite lyxigare, speciellt med spaanläggningen och poolen och den artificiella solen längst upp. Jag såg framför mig hur jag låg där i jacuzzin med ett stort fett glas Margaux eller någon trevlig Riesling Auslese eller en helt vanlig enkel standardparaplydrink… Vi få se.

Lördagen inleds dock med lite go’frulle på Rica Hotel i Gamla stan med Neil, som är eld och lågor över någon omvärldsanalytiker från gårdagens företagsjippo som jag dock glömt namnet på: Lindqvist, Lundroth, Lundqvist? Magnus i alla fall. Därefter blir det Kulturhuset och NK och lite allmänt fingrande på alla knivarna och på alla glasen. Vi enas om att Differenceserien är helt ok och att damaskstålsknivar is da shitos. Jag spontanshoppar en kaffekvarn – något som jag varit på jakt efter ett tag. Så nu tänker jag utforska helbönemarkanden!

Hursomhelst, kl 17.15 är det uppsamling för vår lilla grupp nere på Birkaterminalen. Sedan lite sång och bubbel i whiskybaren följt av middag – det blir Restaurang Grand Buffé och Medelhavstema. För en gångs skull är jag både dator- och SLR-fri, vilket de andra snart upptäcker. Ulf! Whe da camera e na?! Maten var i alla fall mycket god! Jag äter på tok för mycket av allt – speciellt vitlöksräkorna och laxen. Planen var att äta min egen kroppsvikt av gravad lax men jag tror inte att de hade så mycket lax ombord, så jag kompenserar med att trycka i mig lite efterrätt – kanske inte så värst mycket GI men det får gå för idag.

Därefter vandrar jag runt i skeppet på lite upptäcktsfärd, det mesta är fräscht och fint. Speciellt spaavdelningen! Sedan återsamlas vår lilla grupp i pianobaren där vi hänger resten av kvällen. Kvällens pianist – Ove? Olle? – ska enligt S ha över 3 000 låtar på sin repertoar. Vi funderar på att testa honom på lite Miriam Makeba eller Oscar Peterson men olika grupper tränger sig före och tvingar den stackars pianisten att spela The Streets of London gång på gång neverendlingly. Well well.

Jag hänger dock ett bra tag i Taxfreeavdelningen och fingrar på det mesta. Som vanligt en klar övervikt för cigaretter, snus och sprit, men ganska glädjande är att de har en ganska stor och för en oinvigd ganska imponerande whiskyavdelning. Förutom de märken som du kan uttala har de en ganska stor samling av skotska outtalbara tillverkare – Pittyvaich, Bruichladdich, Ledaig, Auchroisk, Mannochmore, Glenglassaugh, Knockdhu, Bunnahabhain, Auchentoshan, Glengoyne… Försök vara i Bruichladdich och efter att ha testat av sortimentet fråga efter vägbeskrivningen till Glenglassaugh!

Vinmässigt är utbudet helt ok – en hel del Amarone, Le Serre Nuove, La Dame. Mest Italien, en hel del från Sydafrika. Jag hugger en flarra riesling och en burk nötter.

Dagen efter hänger jag mest i uppe i spaavdelningen, äter Östersjöns största räklandgång och läser One Day av David Nicholls. På torsdag kommer han till Kulturhuset och jag har köpt biljetter – kul!

Sammanfattningsvis en mycket trevlig båtresa – god mat, god shopping och skön atmosfär!
Inlägg 5, dag 5

2 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Låter inte helt fel, men nog skulle man kunna lägga in någon till vinpinne i högre segmentet?? Hursom låter det lockande med lite spa aktivitet.

Ha en bra vecka //David

Red Scream sa...

Fingrade faktiskt på en Le serre nuove, men saknade en del! :) Ha det!