tisdag 22 maj 2012

En fotodag med Creative Adventure-Magnus

När jag fyllde jämt nu i höstas – ja, jag är fortfarande nybliven fyrtioåring, i alla fall sett ur ett typ åttioårsperspektiv – fick jag fyra upplevelser: Skjutning med diverse handeldvapen, korvkurs på Taylors & Jones, köra Lamborghini och en dag med proffsfotografen Magnus. Skjutningen kan ni läsa om här, korvkursen kommer bli av i oktober, goddamnit! (Jeg ringde diet och di svarede at neste karvkoors som geur et boke er i October). Lambon är också på väg att bokas. Egentligen var tanken att ta fotodagen tidigt i november förra året, då hösten är som vackrast. Men olika saker kom i mellan och till slut var jag så taggad att den bara måste bli av.

Efter lite mailkorrespondens enas vi om lördagen den 19 maj, d v s förra lördagen. Plats blir Oxnö, ute vid Gålö. Jag har faktiskt kört igenom Gålö en gång tidigare, det var någon gång då jag hyrt bil och hade ett par timmar över innan återlämning. Så jag har lite koll på var det är.

Magnus, som jag inte träffat tidigare, visar sig vara en hyvens kille med stort intresse för landskaps-fotografering. I Sverige klumpas ofta allt naturfoto ihop till en kategori, men Magnus lyfter fram att framför allt i USA, där landskapsfotografering är stort, görs distinktionen mellan Wildlife, som är foto av djur, och Landscape, som är just landskap. Det är det senare som vi ska ägna oss åt idag.

Magnus frågar lite vad jag kan och jag säger som det är, jag har lite koll på bländare och slutare men inte så mycket mer och jag kan definitivt inget om bländarsteg och sådant. Inte heller histogram. Därför börjar vi med det! Vi går igenom bländaren och jag lär mig att 11 är ett bra läge för landskapsfotografering, eftersom det ger skärpa över hela bilden. Vi ställer också om isot från automatisk till 200. Sedan ger vi oss ut bland klipporna och fotograferar.

Det var riktigt superintressant! Jag tycker att jag lärde mig massor och kände definitivt att jag vill lära mig mer om landskapsfotografering. Här kommer de bästa bilderna, i mitt tycke:Stort tack till Magnus!

Inga kommentarer: