måndag 14 april 2014

Skuggningar av Sveriges Mästerkock: Bläckfisk med asiatisk pesto

Finalen i Sveriges Mästerkock är över sedan flera veckor, men jag har några obloggade äventyr kvar. Både gjorda och obloggade såväl som ogjorda och därför väldigt obloggade. Bland annat har jag tänkt att jag ska ge mig på flera av fiskarna, och först ut i det racet kommer bli marulk. Återkommer.

Men för några veckor sedan blev det bläckfisk! Jag minns inte vilken deltävling det var, bara att jag tyckte att det lät lite spännande med bläckfisk. Min erfarenhet av bläckfisk är främst i form av calamares (squid), och då aningen som friterade ringar eller som kryssmönstrade på sushi. De friterade ringarna har varit allt från oätliga till gudomliga. De kryssmönstrade har varit allt från gudomliga till väldigt bra bildäcksimitationer.

Men åttaarmad bläckfisk har jag nog inte ätit, i alla fall inte så att jag kommer ihåg. Så det ska bli kul att laga till! I Liberia fanns det bläckfisk i havet, men jag har inget minne av att vi ens såg någon. De vita kalkskalen såg vi dock, hajarna hade varit framme.

Innan allt drar igång googlar jag dock lite på bläckfiskrecept på internettet och på något ställe börjar de med att säga att ”bläckfisk är ju ingen fisk…” och jag hinner tänka, ”va, är det inte???” Millisekunden senare har hjärnans automatiska sprinklersystem satt igång och jag kan återigen skratta åt mig själv. Nej, självklart är det ingen fisk…

Nåväl. Jag beställer bläckfisk från mitt lokala ICA som visar sig vara fullutrustade i det sammanhanget. Passande nog heter handelsnamnet Piovra, vilket omedelbart tar mig tillbaka till sent 80-tal och tidigt 90-tal då jag följde den italienska serien klisterartat.Ah, sweet memories! Någon gång ska jag se om serien. Väl hemma lägger jag ut bläckfisken på köksbordet och i bästa Corrado Cattanistil styckar jag upp den, arm för arm. Till slut är det bara huvudet kvar. Det klyver jag. Hursomhelst. I mästerkocksköket hade de kokat armarna i en timme, det frågade jag även i affären. Jo, en timme, minst. Så det gör jag också.Jaha, och nu då? Vad göra med den? Jag går lite på Markiz linje, göra något med lime och nudlar. En nudelwok, och till det en asiatisk pesto. Äggnudlar, risnudlar, glasnudlar eller exklusiva japanska nudlar på bovetemjöl? Vanligtvis brukar tunna risnudlar (vermicelli) vinna den kampen hos oss, men jag är lite sugen på glasnudlar som jag inte använt så mycket. Så jag tar glasnudlar.

Den asiatiska peston har jag ännu inte riktigt fått kläm på, men jag kommer lite närmare varje gång. Vad är då asiatisk pesto? Tja, istället för basilika, olivolja, pinjenötter och parmesanost tänker jag koriander, ingefära, lime och neutral olja. Tre karaktäristiska smaker som kan bli bra, om balansen är rätt. Vi får se om det lyckas. Så nudelwok med bläckfisk och asiatisk pesto får det bli!Och där gick starten!

Jag ägnar de första 20 minuterna åt att hacka och strimla allt. Kinakålen/salladskålen strimlas enklast med osthyveln, då får du riktigt tunna och smala strimlor. Ska du göra kimchi är det betydligt snyggare att strimla kålen längs med fibrerna, istället för att brutalt bara hugga rätt över. Så använd gärna osthyveln för att strimla kålen!

Nudlarna har jag lagt i hett vatten för att de ska mjukna. Eftersom jag inte har någon wok för det bli traktörpannan, och jag fräser upp allt eftersom. Förutom kinakål blev det purjolök och squash. Nothing fancy, det är bläckfisken, limen, nudlarna och den asiatiska peston som ska fram.

Det tar ca 10 minuter att steka upp alla grönsaker. Därefter gör jag peston. Bara ner med allt i en tillbringare, mixa med mixerstaven. Salta.

Blir faktiskt helt ok! En kruka koriander, en bit ingefära, en lime, lite rapsolja.

Sedan steker jag upp glasnudlarna. Lite osäker på om glasnudlar verkligen ska stekas, eller om de kanske mår bäst av att kokas? Risnudlar steker jag alltid. Men det blev bra, de som inte fastnade i pannan blev smarriga!Nudeltjofräset blandas och jag smaksätter med sesamolja och soja. Slutligen fräser jag upp den kokta bläckfisken i olja. Pressar ner en vitlök för att få lite medelhavskänsla.

Det blev faktiskt rätt gott! Älskar nudelwoker och glasnudlar är det ju inget fel på. Bläckfisk var ju jättegott, det får det bli fler gånger. Fast den behövde lite lime, blev helt klart godare med lite pressad lime över. Prova gärna!

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Vilket groteskt monster, den där bläckisen!!!
Såg och lät dock väldigt god tillagad.

Red Scream sa...

Monster, helt klart! :-) Den blev mycket god!