lördag 3 maj 2014

Skuggningar av Sveriges Mästerkock: Grodlår
Haha, fooled you… såvitt jag vet har det inte förekommit några grodlår i Sveriges Mästerkock, vare sig som ingrediens, i skafferiet eller som moment i någon elimineringstävling. För att vara en kocktävling kan vi bara uttrycka vår bestörtning över att ”råvaran” inte förekommit alls. Incroyable!

Egentligen var jag på jakt efter marulk, men det visade sig att den var rödlistad. ”Något annat,” frågade personalen på min lokala ICA. Det enda som hjärnan ville lyfta fram, läskigt nära Touretteskt, var ”grodlår.” De nickade, skrev ner något i sina papper, jag fick lämna blodprov och mitt telefonnummer, någon dag senare ringde de och sa att ”era grodlår har anlänt.” Fett najs.

Well then! Hur tillagar du grodlår, då? Efter viss googling verkade det som att det fanns två sätt att gå: antingen fritering eller wokning Asian style. Jag valde wokning Asian style, och bestämde mig för en modifierad variant av Lisa Förare Winbladhs recept på grodlår, Grodlår som i Chiang Mai. Där har jag varit för övrigt, 1985 om jag inte minns helt fel. Cool stad.

Jag ska spara er operationsbilderna, men vi kan väl säga såhär: nu vet jag (1) varför jag inte är läkare och (2) hur jättar upplever att de äter vältränade människoben. Makabermätaren slog i taket, och jag antar att grodlår med lätthet kvalar in i rätter som lämpligen ätes först efter intagandet av väldigt mycket sprit. Men det var faktiskt ganska gott!
5 kommentarer:

Anders sa...

Hittade precis hit. Trevlig blogg och himla trevligt med grodlår. Jag gjorde det till julbordet ett år och blev väl lite halvnöjd. Det var inte några fel på grodlår utan snarare min tillagning som blev lite väl gräddig. Jag stekte dem i smör och hällde sen på grädde med dragon, citronskal och lite dijon. Lät grädden koka ner ordentligt och serverade det på det sättet. Ditt verkar godare och jag blir sugen på att testa igen.

Red Scream sa...

Hej Anders och tack för trevlig kommentar! Lite makabert, men smaken var det absolut inget fel på. Kombon grädde, citron och dragon är det ju inget fel på! Ha det gott, Ulf

Anonym sa...

Hej!

Jag hittade denna bild på Fotografiska som du tagit och jag skulle väldigt gärna använda den till en brochyr!

http://3.bp.blogspot.com/-xEJ_H5cg6ZY/Tb0BoU9CYzI/AAAAAAAADQM/Fc2vn4d97P8/s1600/_DSC4793.jpg

hör gärna av dig på 076 1113171 eller till carlscr@kth.se om du vill!

Vänliga hälsningar

Carl

konjären sa...

JAg gjorde grodlår enligt kreolskt recept som picknickmat en valborg i Uppsala för ett gäng år sedan... en succé, minns jag det som. Recept hittas här:

http://konjaren.blogspot.se/search?q=grodl%C3%A5r

Red Scream sa...

Ahhhhhh det receptet verkar inte dumt, Konjären! Ska se om jag kan få till det. Tack!