måndag 22 december 2014

Vinbloggare rimmade grytbitar av fläsk i tre dagar. Vad som hände sedan är fantastiskt




Vi har väl alla förundrats av den senaste tidens ropa vargism när den är som bäst! Well, nu har den även drabbat vinbloggsfären. Och först ut i detta pälsiga inferno är rimmat fläsk. Fast kanske inte ditt vanliga, rimmade fläsk. Vi talar om vanliga grytbitar som sedan steks i panna.



Överlag älskar jag griskött, men även om jag gillar en styckningsdetalj såsom fläskkotletter kan jag tycka att det lätt blir segt och torrt. Lösningen heter rimning! Saltet tränger in i köttet och gör det mört och lite gummiaktigt. Det som tidigare var torrt och tråkigt blir på ett dygn spänstigt och fräscht!



Gör såhär: ta vanliga grytbitar av fläsk. Dela dem i lagom stora bitar, skär bort tråkiga hinnor. Mät upp en liter vatten och rör ner en halv deciliter salt. Lös upp saltet i vattnet. Lägg ner grytbitarna. På bara en timme kommer du märka resultat, men bäst blir de efter ett eller tre dygn. Prova!



Till stekta, rimmade grytbitar av fläsk passar en kallstartad salviahollandaise perfekt. Häll ner lite vatten, citronsaft, hackad schalottenlök samt en kruka hackad salvia i vattenbad. Låt det mesta av vätskan koka bort. Låt svalna. Ner med äggulor och iskallt smör. Veva på i vattenbadet tills det krämar sig. Enjoy!


2 kommentarer:

Janne sa...

Kallstartad sås:) Härligt!

Red Scream sa...

Hollandaise och Bearnaise har aldrig varit enklare! ;-)