lördag 29 april 2017

Min helg – med barn


"Jag meddelar via Instagram att Lord Sisyfos är nerkämpad"

Ulf Bengtsson diskar, dricker vin, stryker skjortor, tränar golf och hänger på olika lekplatser.

Jag försöker komma ifrån kontoret absolut senast vid fyrahugget på fredagen. Det brukar vara rätt bra tryck fram till klockan tre, men sedan rundar de flesta av och går hem. Kollar mailen en sista gång, ser att det inte är några katastrofer, sedan ner med datorn i ryggsäcken och iväg för att hämta Timmis på förskolan. Vi är inte sist, men bra nära.

Eftersom jag aldrig lyckas planera veckans måltider i förväg handlar vi som regel varje dag. På väg till Lidl diskuterar vi vad vi ska äta, Tim vill som vanligt ha pasta carbonara men eftersom vi ätit det under de senaste tre dagarna bestämmer jag att det får bli tacos. Inga protester. Vi handlar gurka, fläskfärs, tomater, sås, creme fraiche, tacoskal och tacobröd. Övriga ingredienser har jag hemma. Jag tänker till ett extra varv för att se om vi har allt till morgondagens pannkaksfrukost, vilket vi inte har, så jag köper laktosfri mjölk och parmesan. Sedan kan jag inte låta bli att köpa ett paket prinskorv och ett paket tysk salami också.

Efter ha trängts som sillar på tunnelbanan landar vi hemma. Äntligen fredag! Så fort jag kommer hem sliter jag av mig jobbkläderna och sätter på mig mjukisbyxorna och den fläckigaste av mina för tillfället smutsiga t-shirts. Vi steker köttfärsen och förbereder allt annat. Tim är rätt duktig på att skära gurka, så det får han ansvara för. Sedan blir det mat och vi mumsar i oss en massa tacos med stor aptit. Trots att vi bara är två har det blivit en himla massa diska i köket! Och eftersom vi inte har någon diskmaskin och eftersom den totala arbetsytan i köket är 48 centimeter finns det inget utrymme för att det står en massa disk och torkar, så allt måste diskas för hand på en gång och sedan direkt efter handdukstorkas och stoppas i skåp. När jag lagt Tim tar jag en ”före-bild” på allt elände och lägger ut på Instagram. Några hinner lajka innan jag drar på mig mina gula diskhandskar och gör processen kort med allt. Sedan tar jag en ”efter-bild” och meddelar via Instagram att Lord Sisyfos är nerkämpad. Fler likes, några kommentarer, känns som att jag gjort något viktigt.

Resten av kvällen ägnas åt kvalificerad egentid. Lite googlande på viner, nyhetssajter, wikipedia, gamla slag, flintlåsmekanismer och Boerkrigen. Sedan blir det Netflix och jag ser kanske 10 minuter var av ett tiotal filmer. Jag mumsar på prinskorvarna ostekta och dricker något rött till det. Runt midnatt slocknar jag och använder mina sista krafter till att ta mig till sängen, där Tim sover på bredden.

Lördagen inledes med seriös slappning. Vi vaknar vanligtvis kvart i sex, men det är ok. Vi går upp, jag gör en balja lyxkaffe till mig och rör ihop en pannkakssmet. Tidigare körde vi alltid på hälften råg och hälften vete, men sen senaste tiden har det blivit bara vete. Labans, från Gotland. The best. Vi slappar ett par timmar i soffan, jag dricker kaffe och läser tidningen. Tim kollar film eller spelar dataspel. Jag passar på att göra en pastadeg, som jag omsorgsfullt knådar i tio minuter och sedan låter vila i kylskåpet. Runt tio är vi hungriga så då steker jag på pannkakorna. Tim vill absolut inte ha någon sylt på sina pannkakor, det ska vara smält ost. Bara parmesan. Jag provade ett tag med hushållsost, men det gick inte. Och jag själv har blivit en följare! Parmesan på pannkakor, asgott!

Efter frukost ger vi oss ut. Vanligtvis till en lekpark först, sedan brukar det bli någon form av golfträning för mig. Antingen i Komethallen eller ute på Vikis. Vi kommer hem på sen eftermiddag, efter att ha handlat på något ställe med parkering. Medan Tim pysslar med olika saker lagar jag mat. Det blir pasta med konjakssås och kyckling, jag monterar upp maskinen och förvandlar drygt hälften av degen till tagliatelle. Häller upp ett glas vin. Under eftermiddagen har min flickvän anslutit, vi äter gott och korkar upp något trevligt. Det blir ännu mer disk i dag än under fredagskvällen, men idag blir det inget Instagram. Kan inte köra det VARJE dag, även om det är lockande. Jag lägger Tim, diskar, torkar, lägger in i skåp, sedan kollar vi på någon film och däckar i soffan.

Jag lyckas få Tim att sova till halv sju på söndagsmorgonen, men sedan är det uppstigning och tvättstugan. Ner, klockan sju första passet, i med två maskiner. Röjer en timme i lägenheten till åtta, sedan ner och hänga upp i torkskåpet och två nya maskiner. Här har jag varit smart och tvättat alla skjortorna och lakanen i första vändan, så när jag kommer upp igen stryker jag alla skjortorna på en gång, medan de fortfarande är blöta. Jag vet att man ska hänga upp dem och låta dem torka och sedan stryka dem två minuter innan de ska användas, men jag har något OCD eller vad det heter så jag måste ta hand om allt på en gång. En timme senare är alla skjortor exemplariskt strukna och jag går ner för att ta hand om resten av tvätten. Mellan maskinerna röjer jag vidare i lägenheten och avslutar med att dammsuga och skura rent i badrummet.

Under resten av söndagen händer det inte så mycket. Vi går ut, lekpark eller lekland, Kanske drar en sväng förbi golfbanan. Handlar. Kollar jobbmailen. Läser lite. Vi avslutar kvällen med pasta carbonara och obligatorisk diskning.

4 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Härligt med en vardagsskildring, ja eller snarare helg, verkligen levande beskrivning. Kul att det publiceras något på bloggen. Fortsätt så! Dessutom får vi kolla på något datum som du/ni kan komma upp. Ha en skön söndag + bonussöndagen imorn. Frågan är vad ni ska göra då ;)

Red Scream sa...

Tack! Ja, den oförfalskade sanningen! ;-) Yes, nu är jag igång igen. Känns bra! Och självklart, vi kollar på datum. Detsamma, ha en skön ledighet!

Anonym sa...

En rapport från verkligheten... och "riktiga människor" (till skillnad från PFG...;-)) Sköt om er - Hälsningar - Peter

Red Scream sa...

Hehe, PFG - värre fake än American Wrestling! ;-) Detsamma, sköt om er! /Ulf