fredag 4 september 2009

En ölprovning!Vi låter korkskruven svalna ett par dagar och fortsätter på vårt lilla kräftinspirerade sidospår: öl. Temat för onsdagens provning är IPA, India Pale Ale, en öltyp med kraftig humlesmak, utvecklad av 1800-talsbritter för att klara transporten till Indien. Stor beska och mycket humlesmak med andra ord.

Öl nummer ett har en ljus färg och öppnar med en lätt och trevlig doft. Vi hittar samma fräscha doft som vi sprang på i Herslevs Midsommerbryg (och som jag även känt i Landsort lager). Lite svår att beskriva, men lite sötsyrlig. Sura nappar, typ. Smaken är humlig, aromatisk och god, men vi saknar det riktiga bettet!

Facit: Fuller’s IPA


Tack och hej, leverpastej

Öl nummer två är också relativt ljus, lite mörkare dock. Doften chockstartar med dansk stinkost! Vi förflyttar oss till sommarens Kivik och en bit Gamle Ole, supersmarrig… Mycket god smak! Mer bett, men beskan hålls dock i schack och tillåts inte ta över. Mycket smakrik och bra balans. Detta blir vår favorit. C pekar på öl nr 1 och säger, ”den där vill bara flörta, men den där, öl nr 2, den vinner i längden!”

Facit: Nils Oscar IPA


Kul! Den och Old Gold ligger bra till

Öl nummer tre är mörkare i färgen. En första sniff och – va?!?! Schampo! Nja, det här var inte riktigt vad vi var ute efter… En påträngande beska, som dock avtar något efter en stund. Någon halvtimme senare hittar vi grillade revbensspjäll i doften. Men annars är vårt samlade intryck ett beskt och ogästvänligt öl. Tack men nej tack.

Facit: Brewdog Punk IPA


Najj! Jaha, där krossades slutligen illusionen om att vi är intellektuella och non-mainstream... det finns nog en anledning till kärleken till mjölkchokladen och countryn.

Öl nummer fyra är mörk i färgen, inte som porter men inte långt därifrån. C dömer ut ölet direkt – ”konstig! Gammal sommarstuga!” Återigen känner vi inte att det här är vår kopp av te, beskan är påträngande och obalanserad. Beskan är lite som den som du kan uppleva om du bitigt i någon kärna av något slag, kort, intensiv och osofistikerad. Nja, hmrf, vi tillhör nog inte målgruppen.

Facit: Mean Manalishi IPA


Återigen, vi tillhör så inte målgruppen. 129 spänn down the tubes. Fast andra har andra åsikter: den här bloggen, t ex. Kul etikett iaf. Jag kommer att tänka på ett skällsord som vi brukade reta varandra med i Liberia: Yo lo la one cro-cro fro o! Eller, översatt till your average, middle class, middle of the road, Standard Oxford English:

You look like a frog. A cro-cro frog, to be more precise.
.

Inga kommentarer: