måndag 21 september 2009

Saker som inte finns men som borde finnas: Richard Juhlin Jugend

Det här är vad jag önskar: Att någon med sinne för smäckerhet och passion för det enkla, rena och lekfyllda vill stöpa om det traditionella tyska römerglas i en ny, stilfull och slank form. Jag vill se en graciös Bauer, men målad efter minimalistiska principer där det gotiska definieras av smakfullhet och elegans, snarare än tyngd.
Ungefär såhär, fast betydligt mer elegant. Smalare och smäckrare stjälk, mer naturligt äggformad kupa, inte så tjockt, inte så rund övergång mellan stjälk och fot. Bättre grön färg. Smalare, slankare, snabbare, graciösare.

Utan att veta alltför mycket om glasdesigners vill jag lyfta fram personen som gör de snyggaste glasen du kan köpa idag: Richard Juhlin. Själv är jag är djup förälskad i Richard Juhlins Reijmyreserie! Det finns något sensuellt, något kvinnligt, något oerhört vackert i de underbara linjer som markerar glasen. Eftersom champagneglasens och vitvinsglasens kupa och stjälk är blåsta i ett stycke får du en naturlig övergång mellan de två, stjälken dras ut från kupan. Jämför då med Riedels maskintillverkade Vinumserie, du har inga naturliga linjer och kupa, stjälk och fot är tillverkade separat. Därför har glasen en irriterade skarv mellan stjälk och kupa!

Orrefors har likande glas, differenceserien av Erika Lagerbielke. Fast det är egentligen bara champagneglaset som kan mäta sig med Juhlins linjer. Sedan, vilket du märker när du ställer upp Juhlin mot Difference sida vid sida, är Differenceglaset mycket högre. Det graciösa går därmed förlorat, tycker jag.

Men hade det inte varit supercoolt om Richard kunde tänka sig att ta sig an de klassiska remmareglasen? En stram gotisk design utan att göra avkall för kraven på funktion, med naturliga slanka linjer – med jugendinspirerade sensuella och lekfyllda snirkligheter… En modern och undflyende Bauer som motvikt till dagens minimalistiska.

Richard Juhlin Jugend. Transparency for the vibrant, lush, and ever eluding Riesling… Complexity has never been more closely defined.

3 kommentarer:

dennisMat sa...

intressant läsning

Domenico sa...

Ulf, du är pervers!
Domenico

Red Scream sa...

Hahaha! Kanske det? Lite glas- och knivfetischist är man nog allt... ;-)

dennisMat: välkommen!