fredag 30 april 2010

2008 Pichler riesling, vit sparris och Lallerstedts bea


Fredag kväll och Valborg. Kungen och C fyller år, så vi firar med lite vit sparris och lamm. Vit sparris är verkligen supersmarrigt! Köper man dem på Hötorget eller uppe i hallen kan man få dem riktigt tjocka. Jag springer in på regeringsgatan för att hitta något lämpligt till. ”Barnarmar,” säger personalen när de ser min påse. Man kan lätt associera till något annat.

Hursomhelst! C har beställt riesling så det får det bli. Efter lite palavrande med butikspersonalen settlar jag på 2008 Pichler Riesling Loibner Oberhauser Smaragd, från Österrike. Det händer ganska sällan att jag hugger österrikisk riesling, traditionalist som man är blir det lätt Mosel, Rheingau eller Nixpixstället (Nahe, dagens sämsta jag vet…). Hade regeringsgatans främsta rieslingpusher M varit på plats hade det nog blivit Fritz Haag eller Reinhold Haart eller en Schäfer-Fröhlich. Eller en Keller, såklart. Men nu var han inte där så då var det fritt fram för något annat!

Vi skalar sparrisen och stoppar ner i koket. Under tiden korkar vi upp 2008 Pichler Riesling Loibner Oberhauser Smaragd. Ljus färg, nästan vattenklar. En första sniff och vinet öppnar med en hel kärve nässlor. Det hade nästan lika kunnat vara en savvie! Efter nässlorna kommer lite exotisk frukt, litchi typ. Och skumbanan. Jag hittar lite bananer – goda bananer. ”Du menar plantiner!” hör jag C ropa. Okejdå! Sedan massor av mineral. Smaken är stram, hög syra men inte emaljavskalande. Jag saknar lite kropp, vinet känns nästan lite vattnigt. Det är det naturligtvis inte, men det är inte så oljigt eller fylligt som en fläskande halvtorr Willi Schäfer kan vara. Fast som matvin är det förträffligt.

Vi lägger upp sparrisen och serverar Lallerstedts bearnaisesås till. Så gott! Lallerstedts bea är helt fenomenal, mycket god. Om jag var i ongi skulle jag konsumera en burk om dagen, utan problem…

Annars flyter det på, vi jobbar för fullt för att kunna leverera bokslut och deklarationer. Fast nu ska det bli lite manchego och Band of Brothers!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Inte mycket diesel - men jag tyckte det var jättegott!

Tack för en god födelsedagsmiddag!

/C

Red Scream sa...

Visst var det gott! Det kommer nog lite diesel fram om ett par år. Tack själv! :-)

Fröken Dill sa...

Vit sparris med bea, mums! Den underbara svenska sparrissäsongen är snart här. Du har inga givna vintips för dessa gröna skönheter? (Helst lite närmre 100 lappen...)
Undrar fröken Dill och planerar sparrisresa till Gotland med tjejkompisarna

Red Scream sa...

Supersmarrigt! :-) Jo, några vintips har jag nog. Eftersom beasåsen är hyfsat fet vill du ha ett vin med bra syra och fräschör. Du skulle kunna prova Stoneleighs savvie (sauvignon blanc), nr 6311. Alternativt om du vill ha riesling, kanske Kloster Eberbach Riesling Spätlese eller Kabinetten (nr 6257 resp 5810)? Eller Schloss Vollrads Riesling Trocken (nr 5846). Lycka till!

Fröken Dill sa...

JÄTTESTORT tack för vintips! Det är så otroligt lätt att fastna och bara köpa samma gamla viner hela tiden. Slut med det nu!
Hälsar Dillen

Red Scream sa...

Vassego! :-)