lördag 6 november 2010

Fredagsmys med Gamla Amsterdam, Castello di Brolio och mörk ölFredag och med det fredagsmys! Jag stänger av datorn vid fyratiden på fredagseftermiddagen och beger mig söderut. Första stoppet: Regeringsgatan. Tungt lastad med både datorryggsäck och träningsbag tränger jag mig in på finewinesavdelningen och letar efter något schyst vin att hugga, men hittar inget direkt. Det får bli en halvflaska Castello di Brolio.

Halvflaska har på kort tid seglat upp som det ultimata fredagsmysformatet. Eftersom C inte dricker så mycket vin (och inte jag heller för den delen) blir halflaska precis lagom: du får ett stort glas vin och sedan precis så mycket påfyllning att du känner dig oövervinnerlig.

Jag tränger mig vidare ner mot NKs ostavdelning men det är lite för mycket folk och jag känner att jag vill mumsa på något annat än gruyère, comté eller något annat kladdigt franskt för en gångs skull. Det får bli Gamla Amsterdam på Hornsgatan! Sagt och gjort, jag tränger mig ut och tar underjorden till Mariatorget.


Gamla Amsterdam är en liten, jättemysig och högst personlig liten ostbutik som jag önskade att jag besökte mer ofta. Förut låg butiken på Östgötagatan och inget ont om Östgötagatan men det är ju inte Camps Elysée direkt. Men nu när butiken flyttat till Hornsgatan känns den mer lättillgänglig och det är bra! Max Rovers och Isabelle Möller som driver butiken är supertrevliga och mycket hjälpsamma.

Jag köper en bit Old Amsterdam, en bit blåmögel på ko och en bit Reypenaer. Precis när jag ska gå säger de att ”den här osten passar bra till portvin och mörk öl, gärna lite sötare.” Naj! Jag som bara har rött hemma. Så därför tar jag 4:ans buss till Alko Skanstull och tränger ånyo in mig på ett Systembolag för kvällen. Systembolaget vid Skanstull är verkligen anpassat för… inte mig i alla fall! Utbudet av mörk öl visar sig dessutom vara högst begränsat, men jag hugger några. Till slut kommer jag i alla fall hem och kan börja med kvällens stora projekt: tvättning av 90 % av det totala textilbeståndet.

Jag tar Castellon till en mastodontladdning lammfärspasta. Mörk färg. Ur glaset kommer en mycket trevlig doft, mycket mörka bär! I munnen känns vinet slankt och inga direkta störande tanniner. Gott! Kanske inte den charmiga sötfrukten som du hittar i Janassen, men inte långt därifrån.

Därefter ost. Old Amsterdam smakar som en gouda (det är i och för sig en gouda) men mycket mer personligt. Mycket mer smak! Konsistensen är härligt krämig. Blåmögelosten påminner mycket om Kvibilles gräddädel, men inte alls lika skarp utan mycket mer mogen och utvecklad. Reypenaeren är torrare och inte lika krämig som Old Amsterdam, men mer koncentrerad smak. Supergod! Ät mer holländsk ost!PS Nu har jag sett fyra avsnitt av The Pacific och, nja, helt samma klass som Band of Brothers håller den definitivt inte. Snudd på seg till och med! Band of Brothers bygger ju på härliga karaktärer, det finns inte på samma sätt i The Pacific. Well well…

4 kommentarer:

Fredrik sa...

Fan va fint! Själv har jag inte kommit mig för att besöka GA men nu är det dags.

Holländsk ost ftw! Och även belgisk...

Red Scream sa...

Ftw helt klart!!! Du får gå dit, nu är det dags! :-)

Anonym sa...

Gillar bilden med de gula ostarna mot det blå bordet. Kram!
/C

Red Scream sa...

Tack! Kram kram! :-)