fredag 5 november 2010

Vegetarisk dag, 1






Kära läsare, igår hade jag min första vegetariska dag! Syftet kan med fog anses dunkelt – äta vegetariskt två dagar i veckan, varför? Vill jag må bättre? Vill jag bli smalare? Nja, eller ja i och för sig! Men inte ad hoc ergo propter hoc så att säga. Jag antar att det bottnar i en stilla protest mot att jag upplever att jag äter för mycket kött. Måste man äta kött varje dag? Nej, jag tycker inte det! Kanske ska starta en Facebookgrupp om det?

Det finns naturligtvis många sätt att laga vegetariskt. Vi har vid flertalet gånger haft vegetariska vänner hemma på middag och jag antar att vi gjort lite som vanliga icke-vegetarianer gör som bjuder vegetarianer på middag: bara plockat bort det animaliska proteinet. Mat som visserligen är god men som kanske inte är en fullvärdig måltid i sig. Så istället för räkor i tomatsås, bara tomatsås! Eller sallad – ständigt denna sallad.

Vegetarisk mat kan, och här citerar jag en insatt källa, lätt uppfattas som ”klaffs-klaffs” – du saknar det där tuggmotståndet som bara en seg ryggbiff kan ge. Ok, vill du ha tuggmotstånd – knapra på en morot! Fast det är ändå inte samma sak. Så jag antar att ett av de dunkla motiven är att lära mig mer om vegetarisk mat och lära mig att laga god, fullvärdig vegetarisk mat! Dock med stor risk att låta som Houbolts kritiker, “he reads this report and he’s Moses come down from the mountain…”

Hursomhelst, till frukost blev det fralla med bara ost, inte defaultvalet ”ost och skinka.”* Till lunch blev det palak paneer (spenat och ost) på förträffliga Ashoka på Upplandsgatan. Himmelskt gott! Jag vet inte vad det är med mig, men jag älskar verkligen indisk mat – och det här var en av de godare rätterna jag ätit. Spenat och ost i mild sås, för en gångs skull. Supergott! Annars kan ju indiskt mat lätt utvecklas till en tävling om störst Mr. Johnson, vem som kan äta starkast…

Väl hemma blev det linssoppa – koka röda linser i vatten (15-20 minuter, ingen blötläggning behövs), ner med strimlad schallo och krossade tomater. Krydda med salt och vitpeppar. Pressa i ett par vitlöksklyftor mot slutet. Inspirerad av dagens ost köpte jag även en mozzarella som jag strimlade och lade ner. Det blev supersmarrigt!

Nästa vegetariska dag blir söndag. Men nu är det fredag och jag ska förutom att tvätta 90 % av det totala textilbeståndet i lägenheten ha fredagsmys med lammfärspasta, The Pacific och ett härligt rött!







*C tror att jag äter fyra kanelbullar till frukost varje dag – det gör jag inte, men väl en macka…

Inga kommentarer: