söndag 24 juli 2011

Geuberschwihr, Niedermorschwihr, Ribeauville, Mahalapye, Orschwihr, Riquewihr: Vin från de outtalbara byarnas distrikt
Lördag och jag är lite lätt gräsänkling – C är ute och träffar mor och I. Vad passar då bättre än ett Vita Husetmaraton, några schyssta onyttigheter och en flaska vitt? I kylskåpet hittar jag en halvflaska av 2003 Kientzler Riesling Geisberg, en Alsace Grand Cru, som jag fått av David. Här ska provas!

Alsace är ett område som fanns med i mitt tidiga vinintresse men som ganska snabbt föll ifrån. De torra rieslingarna kunde inte konkurrera med sina tyska motsvarigheter, mestadels p g a godisscharscharen i mig tyckte att det var lite för mycket syratalibanism i de torra vinerna. Kvar fanns pinot gris och gewurztraminer, där den senare fintade bort sig själv i tvålhavet och den förra bara… försvann. Eric Lichtlé visade dock att det går att göra fantastisk gewurztraminer, mer sådant! På senare tid har det dock blivit mer vin från Alsace, ett exempel är supertrevliga Josmeyer med bl a Grand Cru Hengst. Så det är nog dags att undersöka området mer!

Hursomhelst, jag korkar upp. Mörkare gul färg, en hel del gröna toner. Inga kolsyrebubblor. Inledningsvis en mycket frisk och klar doft, ganska knutet faktiskt. Men efter en stund och med lite värme i glaset kommer det klassiska rieslingtoner ur glaset. En hel del antydan till diesel, men de är ganska vassa. Söta, gula frukter, vissa godistoner, isglass? En stund senare svaga med accelererande honungsaromer. Ju mer värme och luft, desto mer mogna frukter och honung!

I munnen är vinet ganska läskande, liiiten bitter ton mot slutet. Pigg syra, det borde lagra vinet ett bra tag till. Sedan något som jag aldrig känt tidigare i ett vin: whisky! Just den där dova smaken som bara whisky har, just den dyker upp här emellanåt. Intressant!

Någon timme senare är det dock färdigdrucket – en konstig, något unken doft gör att vinet inte är lika aptitligt längre så jag sparar de sista slattarna till morgondagen. Då smakar det bättre, men det finns fortfarande en viss unkenhet kvar. Lite trist!

Så sammanfattningsvis, kul vin, intressant att dricka vin från Alsace igen och mycket gott den första timmen! Tack David!PS ett vin från Alsace, är det ett alsaceiskt vin? Eller är det alsaciskt? Och hur stavar man till det?!?! En person från Elfenbenskusten är ju ingen elfenbenist, eller elfenbenskustier, eller elfenbenskustian, utan en ivorian. Kanske något liknande med en person eller vin från Alsace? Alskier? Elysian?

2 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Roligt att vinet smakade och höll ihop i början. Intressant med Whiskey..

Dricker inte heller så ofta vin från Alsace, även fast jag har några bekanta, som ska tilläggas inte lägger mer än 60-70 kr på en flaska, tycker att dessa är helt fantastiska.

Och varje gång jag tar fram en GG, eller riktigt bra tysk riesling tjatar om att jag borde prova mer vin från Alsace. Hm blir då av automatik skeptisk ;)..

Ha en trevlig vecka på Gotland, om det blir av dvs. Och kom gärna med fler förslag på alsaceiskt, eller var det alsaciskt, vin som är drickbart ;)

Här laddas det för en weekend i Götet, har siktat in mig på en 200g räkmacka :)

Red Scream sa...

Bortsett från den något unkna smaken som dök upp efter ett tag så var det gott! Ja, det var roligt det där med whisky, nästa gång jag poppar en alsaceian så får vi se om det dyker upp igen...

Men visst är det så - varje gång du dricker en juste tysk riesling eller framför allt stirrar på väggen inne på flaggskeppet så vill du ju utforska Alsace mer. Jag tror att man behöver vara mer aktiv, att välja Alsace istället för att slentrianisht (hur nu det kan klassas som det!) välja Nahe eller något annat tyskt. Ett aktivit val helt enkelt! :-)

Vi håller tummarna! Gotland är precis som Alsace ett aktivt val! ;-)

Ha så trevligt i Götet! 200 g räkmacka, det är sådant som får livet att gå runt! :-)