söndag 9 oktober 2011

Italien, dag 2: Vin hos Fattoria le Terazze, bad vid Portonovo och moooselsoppa på Ristorante Da Giacchetti
Well! Efter vår encounter med skorpionen och det lass av glass som T tryckte i sig efter besök hos N och K bär det av direkt i säng. Dag två bjuder också på stålande sol och kalasvärme, vilket är helt passande eftersom vi idag ska besöka den fantastiska badstranden i Portonovo där vi även ska inta skaldjurslunch.

Men först ett vingårdsstopp! Vad vore en italienresa utan ett redigt producentbesök? Hos N och K blev vi bjudna på vin från Fattoria le Terazze och det var mycket smarrigt. Eftersom vingården inte ligger så långt ifrån Fano och ganska nära badstranden i Portonovo kliver vi in i den rymliga Peugeoten och beger oss iväg söderut, en liten bit förbi Ancona.

Efter ca tio mil på Autostradan minskar vi farten från 1255 km/h till mer behagliga 325 km/h och kör av till vingården som ligger i Numana. Det ser verkligen italienskt ut! Runda, böljande kullar, landskapet är öppet och inbjudande, olivlundar och vinrankor planterade om vartannat. Färgerna går i brunt, beige, svart och grönt. Det känns som att jag är en del av Much Ado About Nothing och vi väntar spänt på att Emma Thompson eller Brian Blessed eller rent av Kate Beckinsale ska komma ut och möta oss på parkeringen. De gör de dock inte, men vi blir hjärtligt hälsade välkomna av Graziano Marchetti som styr skeppet idag. Vi blir visade till ett långbord där flertalet viner finns uppställda. Vi hugger in.

Först ut lite spumante: Donna Giulia, gjord på montepulcianodruvor. Färgen är, oj det är ju en rosé! En roséspumante, coolt! Doften är ganska mogen, en hel del citrus. Ganska pigg syra. Gott!

Därefter lite olika rött: 2005 Sassi Neri som vi fick hos N och K och vars förråd vi tömde, ganska pigg syra, en hel del körsbär. Sedan 2006 Visions of J, som S går igång på. Det var mycket gott! Bra balans, röda solmogna frukter, körsbär, liten likörtouche. Slutligen prestigevinet 2007 Chaos, som var mer av allt. Supergott! Fast behöver lite lagring, det var en hel del tanniner…
Förutom vin hittar vi lite andra produkter, bl a lite olivolja och tryffelröror. Jag hugger en 2005 Visions of J som jag tyckte var roligast samt en burk tryffelröra – den ska tas fram lite senare i höst! De andra däremot shoppar loss like there’s no tomorrow och vi får gå flera vändor till bilen för att få in allt. Stort tack till Fattoria le Terazze!

Tungt lastade kör vi norrut mot Portonovo. På vägen passerad vi den underbart vackra staden Sirolo, men stannar inte – den spar vi till nästa gång. Efter lite blandade serpentinsvängar genom pinjeskogen (?) kommer vi ner till Portonovo och parkerar.
Frelugu montepazzo nefrizzo macaroni della taleggio vad fint det är här! Medelhavet är himmelsblått, stranden som består av små runda stenar är helt kritvit. Vi hyr solstolar, byter om och tar ett dopp i det varma vattnet.
Det är inte överbelamrat med folk, vi ser mest barnfamiljer, mammor med barn, några pappor. Inga turister (förutom oss då!). Så skönt det är här! Alla verkar vara avslappnade och mest vilja ligga på solstolen och njuta av värmen och att det är lördag.

Efter en stund gör sig hungern påmind och vi går upp till restaurangen för lite sen skaldjurslunch. Jag har sett fram emot detta hela dagen! Det blir pasta med musslor och till det lite Verdicchio från Villa Bucci. Så läskande!


Alltså – dessa fantastiska musslor! Lite öl blir det också – en Alter Imper Ale från Collesi. Se även Gödsvinet. Mycket fräscht!

Dagens feltolkning gör C för – allt han ville ha var en len å go mosselsoppa. Tror att bilden på näthinnan var en clam chowder, något fylligt och rett. Så blev icke fallet utan mosselsoppa à la Giacchetti visade sig vara en större pyramid av vongole, allt smaksatt med olivolja och citron. I botten av tallriken låg lite spad… C delade ut det mesta av den så kallade soppan och jag åt en substantiell del av den – glupsk som man är. Vansinnigt goda vongole!

Ristorante Da Giacchetti - mycket gott!


Vi badar och slappar ett par timmar till, sedan beger vi oss hem till Fano igen. Det hinns med lite shopping och sedan en drink som inte var av denna världen. Efter det, middag på ett ställe där allt var vansinnigt billigt och vansinnigt gott och följaktligen åt vi vår egen kroppsvikt av pasta, musslor och kött. Återkommer!

Inga kommentarer: