onsdag 7 december 2011

Julbord på Fjäderholmarnas krog
Tisdag och marken är täckt av vintersäsongens första bekräftade snölager. Tjoho! Hoppas vi får en kort men mycket snörik vinter. Förra vintern var dock lite väl lång, vilket Nico som bor ute i H-bushen brukade beklaga sig över. Jag tror att så gott som varje konversation i mars inleddes med varianter på ”idag har jag skottat fram bilen,” eller ”det föll minst en meter snö under natten,” eller ”imorse fick jag skotta fram hela huset!”

Så, för att fira detta första snölager och samtidigt skicka en liten påminnelse om att det är dags att slipa snöskoveln för de kommande arbetspassen skickar jag en liten bild och en hälsning och att det här är bara början, hehe…
- Snart är det en meter per dag!

Svaret kommer blixtsnabbt:

- Må dina skjortknappar alltid sitta löst över magen!


…vilket får mig att tänka på tisdagens julbord ute på Fjäderholmarna! För även om jag varit på countless julbord tidigare så går det bara inte att bara äta normalt. Du kommer in slank och lite småhungrig – du kommer ut formlös. Hopplöst att man aldrig lär sig!

Hursomhelst, i år blev det som sagt julbord på Fjäderholmarnas Krog feat. Gert Klötzke. Vi inleder med lite snittar och bubbel på kontoret.

Därefter marsch i samlad tropp till bussen för vidare färd mot Nybrokajen och båt ut till Fjäderholmarna.

Magiskt fint!

Vi hugger in på sillarna och laxen:


Nja, sillarna var väl inte riktigt så goda som jag hade hoppats på. Faktiskt lite lätt vattniga! Men laxen däremot var mycket god – jag ska väl tillägga att jag är en stor laxfan. De hade lite rödbets-någonting-lax, den var mycket god. Fast godast av dem alla var den vanliga gravade. Så gott!

Ägghalvorna fick däremot underkänt – jag tänkte att nu är det kört, nu kommer jag väl att trycka i mig ett tresiffrigt antal ägghalvor men de var kokta för länge och inte alls så trevliga. Kort sammanfattning av första bordet: sillarna och ägghalvorna, nja, laxen, gott! Sedan fanns det lite annat plock där också, men det kommer jag inte ihåg.

Efter sillen och laxen gav vi oss på det kallskurna:

Mycket gott! Speciellt pressyltan på grisfötter, den var synnerligen god. Kanske inte ser så aptitligt ut, men det kallskurna var mycket lyckat.

Sedan det varma. Jag provar en god räkomelett och sedan Jansons, köttbullar, lammgryta, minikroppkakor, grönkål, revbensspjäll. Till det en liten miniportion ren med kantareller och potatismos. Allt, förutom minikroppkakorna var mycket gott, speciellt renen!

Slutligen dessert.
Först får du en liten skål med krusbärskräm och kardemummaglass, sedan lite andra desserter i små skålar. Krusbärskrämen med kardemummaglassen var synnerligen god! De andra var väl helt ok.

Gert själv i utfodringsmode:
Sammanfattningsvis, ett mycket bra julbord, lite dippar med sillen och efterrätterna som var både lite smaklösa och vattniga.

Och ut kom vi – formlösa som beräknat!

4 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Vi fick också julbord på jobbets julfest. Såg jättefint ut, men smakade rätt mediokert. Jag är nu ingen stor fan av julmat. Ska det vara så ska det vara RIKTIGT,RIKTIGT bra, typ min mammas julbord fast med skinkan från J:s mammas julbord!
Och så ska det finnas löjrom, eller ännu hellre underbar gäddrom!
Det är jul det.

Red Scream sa...

Ofta är det så! Det ser så gott ut men det är mycket yta och fokus på kvantitet i julbordsbranschen. Jag gillar julmat men det är sällan som du får något därute där smaken sätts i centrum. Det här julbordet var gott och de hade saker som var mycket goda, men det fanns andra saker på det som inte var lika goda.

Ah, löjrom - så gott! Men gäddrom har jag aldrig provat, var får man tag på det? :-)

Fröken Dill sa...

Nu har jag en ny julmatsrekommendation. Måste bara dela med mig: hemlagad prinskorv, HJÄLP vad gott!!!
J fick stå flera timmar ute vid grillen och fixa rökningen, medan jag grävde ur trädgårdskomposten i vintermörkret. Kände oss som riktiga lantisar, men det var det värt.

Red Scream sa...

För en korvälskare låter det supersmarrigt!!! Jag fick för övrigt en korvkurs i UB40-present av mina kusiner, så då kanske vi går igenom hur du gör egen prinskorv. Tack för tipset! :-)