måndag 5 december 2011

Piccini Memoro, 7+2+2, och en first stab at julöl


SMS-konversation mellan mig och David i söndags:


- Just provat 7-2-2 damm vad syndigt gott! Släng 400 gram smör i en liten kastrull så vet du vad jag menar!

- Hahaha! Måste prova!

- Do it!

- Fett rätt, ikväll it’s on!


Huga sommarstuga vad gott det var! Jag har ingen våg hemma, men i affären mätte jag upp 1 kilo potatis, i det här fallet blev det King Edward. Det hade naturligtvis varit enklare om jag köpt 700 gram potatis, med tanke på att det blir exakt 200 gram smör och 2 dl mjölk då, men jag tänkte att potatisarna blir nog lite lättare väl skalade.

Således! 1 kilo skalad oskalad potatis, koka tills mjuka, smält 200 gram smör tillsammans med 2 dl starkmjölk. Stompa potatisen, häll ner den kokheta smör- och mjölkblandningen och rör runt. Flingsalta och vitpeppra.

Första intrycket: katastrof! Det var för mycket vätska! Äsch, det går nog bra ändå. Faktum är att det var inte alls för lite vätska – det var precis lagom. Supergott!!! Och bäst av allt – ingen grädde. Så, ytterligare en rätt som vi kan befria från grädden, hahaha!

Till detta underbara mos gjorde jag en enkel köttfärssås med harrisar. Denna gång på ko – lammfärsen verkade vara slut. Men det var bra ändå.

Till detta lite öl – jag har köpt lite julöl som vi kalasar på. I den ena ringhörnan: ölpunkarnas julpunköl, Brewdog There is no Santa. I den andra lite ankaröl: Anchor Christmas Ale. Vi häller upp.

Mörk färg i båda. Men sedan slutar likheterna, och något besynnerligt inträffar: Punkölet, som mest bolmar pepparkaka, är hur snällt som helst! Ankarölet däremot, är rivigt, beskt, syrligt, kraftfullt, massor av smak. Punk my ass liksom! Punkölet var i och för sig mycket gott och mycket smak av pepparkaka men oj vad det var appealing to the masses.

Sedan lite Oppigårds Winter ale, mycket gott. Men mina pengar är på pepparkakspunkölet.

Slutligen har vi även testat Piccinis Memoro, som är ett blandvin från hela Italien. Mörk färg. Ner med kranen. Tjoho! Här var det körsbär och choklad! I munnen ett lent och mycket, mycket klunkvänligt vin. Fantastiskt gott! För 89 kr är det förstås ett oparallellat kap och mätt i mest zhong för zuing så är väl Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc det enda vin som kan matcha. Lite rip-off på Pucchini kan jag väl tycka…

Imorgon julbord med jobbet på Fjäderholmarna. Ge mig styrka!

6 kommentarer:

Tomas sa...

Hej.
Efter att under tio års tid köpt lite olika öl ur julsortimentet handlar jag endast en numer: Anchor Christmas Ale. Det ligger till sig fint också. Man dricker med fördel fjolårets öl i år. Dock kommer jag ihåg första gången jag provade. Det måste varit tidigt nittotal. Jag kunde inte få ner det överhuvudtaget och jag tror inte att det berodde på det årets kryddning. Men skam den som ger sig! Man kanske har blivit vuxen ändå...
/Tomas

Red Scream sa...

Hej Tomas! Faktum är att jag provade Anchor Christmas Ale för någon vecka sedan och blev mycket positivt överraskad, jag gillar mörka och mustiga öl och det här var dessutom mycket gott kryddat. Sedan, nu i söndags när det ställdes mot punkölet så var det klasskillnad. Punkölet var mycket gott men det fanns inget djup och knappt något bett alls. Ska köpa några Anchor Christmas Ale och lägga undan till näsa år, tack för tipset! :-) /Ulf

Svenssonsmakaren sa...

Haha, härligt med lite mosfrossa. Här hemma blev den bannlyst efter att frun fick se hur mycket smör det var i, så kan det gå..:)

Angående Anchor CA, håller jag med. En stabil rackare som absolut vinner på att lagras. Synd bara att det ska vara så svårt att hålla fingrarna borta ;)..

Sist men inte minst, med handen på hjärtat. Hur många viner i den prisklassen passerar dina Riedelglas??? ;) Skulle tro att det är en hel del som passerar som klunkvänligt i den klassen men att de sällan bjuder på så mycket mer.. I vilket fall blev jag sugen på lite budgetköp.. :)

Red Scream sa...

Hahaha! Mosfrossa, det var bra! :-) Äsch, du får säga att den i alla fall inte innehåller grädde eller så ;-)

Ja, det blir nog till att köpa lite mer Anchor Christmas Ale och lägga undan ett per flaskor. Det var riktigt trevlig faktiskt! Experiment är bra!

Nej, det är inte många sub-100-kronorsviner som hälls upp i riedelglasen, hahaha! ;-) Men en och annan (i och för sig ganska sällan) slinker ner. Men den här var mycket god. Apropå viner i den prisklassen så har jag fortfarande min "skog av vinflaskor" kvar och dessutom i stort sett intakt. Men nu funderar jag på om jag inte ska göra glögg av allt? Återkommer! :-)

Fredrik sa...

Ahh, låter fint... Och du körde förstås purén i chinoisen 3 ggr för den där riktigt proffsiga texturen. Och självklart spritspåse på tallrik ;).

Nere grabbar, blirmdet inte lite rimmat och långkörat kött i feb så säg.. Jag bokar fläsksida från domta på Sovel :)

Red Scream sa...

Fredde, du måste bara prova! :-) Det där moset som vi fick på Högberga var bara to die for!

Fast någon chinoise har jag inte - jag har en speciell visp som jag bara använder till p-mos som är extra bra för att få till den där speciella texturen.

Slightly versified pork från Sovel i februari låter som en kanonidé! I'm on! :-)