onsdag 28 mars 2012

2010 Paul Cluver Riesling Noble Late HarvestFörst och främst, stort grattis till Sigrid för vinsten i Sveriges Mästerkock! Jag tycker att Sigrid ”The Ångvält” var en värdig vinnare. Josephine var kanske den som behövde vinsten mest, men vinster går sällan till dem som behöver dem mest utan till dem som antingen är bäst eller som vill mest. I viljan att vinna var de nog lika, men det såg ut som att Sigrid ständigt var snäppet bättre. Josephines finalrätt såg godast ut tyckte jag, men att Sigrid plockade ut Pernod ur bouillabaissen – det är respekt!

Nog om detta. Jag vinner över korkskruvsångesten och korkar upp den andra av Paul Cluvervinerna som jag köpte efter att ha blivit inspirerad av Uppkorkat-Magnus. Vingården där 2010 Paul Cluver Riesling Noble Late Harvest odlas drabbas naturligt av botrytis och 2010 var inget undantag. Generellt sett verkar annars 2010 varit ett krävande vinår i Sydafrika med massor av regn och framför allt blåst, men ändå en hel del lyckade resultat. För Paul Cluver medförde vinden och regnet att produktionsnivåerna för vissa druvor halverades. Men för Noble Late Harvest var det annorlunda och volymen stannade på det dubbla jämfört med 2009 års produktion. Se här för mer info.

Vi korkar upp. Färgen är betydligt gulare än den förra rieslingen, men det var förväntat. Doften inleder starkt med aprikoser och torkad frukt, riktigt intensivt och riktigt stickande! Därefter tar en acetondoft vid och vinet doftar i princip bara aceton och aprikos. Jag associerar till Mullineux Straw Wine som fullkomligen bolmade aprikoser. Det var gjort på 100 % chenin blanc, det här 100 % riesling. Nja, det här var lite sisådär. Lite för mycket aceton och var är rieslingen? Gårdagens vin - 2010 Paul Cluver Riesling – här var det inget snack, det kunde inte blivit mer riesling och Tyskland. Detta skulle kunna vara någon konstig druvblandning. Vinet känns långt från klart.

Men så efter en timme eller så börjar det vakna till liv! Borta är acetonen och den kladdiga doften. Honung, torkad frukt, massor av aprikoser, lite aceton i och för sig, men betydligt trevligare. Det här var ju riktigt gott!

Så sammanfattningsvis – supergott! Men dekantera och lufta i två-tre timmar. Ska kolla hur det är i morgon. Och på tal om mina kylskåpsviner just nu – 1988:an föll ihop totalt medan 2010:an var lika god idag som igår. Återkommer!Inlägg 64, dag 64

2 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Härligt, screw you korkskruvsångest. ;)

Men helt ärligt, blev inte mycket klokare på detta, får nog invänta nästa dags dom innan det blir något köp av den söta. Btw såg jag att nya årgången av Mullineux ST ligger i BS. Fast jag tyckte nog att den var lite för söt och lite för endimensionerad.

Är på seriös jakt efter söta objekt till källaren, har precis lagt en beställning på Moulin T 1981, kanske inget för källaren men riktigt spännande att prova.

Tråkigt att 88:an föll ihop, blir till att turbodricka efter öppnandet :)

Väntar med spänning på upplösningen, med eller utan aceton ;).

Hade gött, så hörs vi /David

Red Scream sa...

Hehe! Ja, ibland får man ta till oschyssta metoder såsom en Mästerkocksfinal! ;-)

Återkommer hur det går! Acetonen är ju lite lustig, tror inte att du hittar den i exempelvis en söt Loire. Eller så har jag provat för lite helt enkelt.

Det är rätt spännande med sött, förutom att det är gott ;-) så är lagringstiden oftast längre. Därmed behöver du vara lite mer strategisk.

Hm, det här var intressant, ska fundera lite mer på det!