torsdag 3 maj 2012

#blogg100: Inlägg 100 av 100Tjoho, jag är klar!!! I och med detta inlägg har jag bloggat varje dag i hundra dagar. Ok, ett litet hack blev det den dagen jag var så sjuk att jag inte kunde stå upp, men det tappet togs igen och nu står jag här. Inlägg 100. On ni frågar mig, faktiskt lite småcoolt. Ganska stolt över mig själv!

Jag bläddrar tillbaka lite bland de tidiga inläggen. En vintervandring på Djurgården, inlägg 6. Reflektioner king GI, inlägg 7. En raid mot Sovel och MiPiace, inlägg 11. Book Slam London goes Kulturhuset, inlägg 13.  Back then undrade jag vad jag gett mig in på. Men det höll i sig, och jag tror att om det är något som jag lärt mig är att jag kan vara väldigt envis och persistent när jag väl bestämt mig om något.

Det har naturligtvis inte varit lätt alla gånger. Ibland har klockan varit typ 22.30, du ska skriva inlägg 17 av 100 och du har en tom skärm framför dig. Lägg till att du är astrött och allt du vill göra är att skita i allt och gå och lägga dig. Men – måste blogga först! Andra gånger har det varit desto lättare – och roligare!

Om det är någon lärdom jag ska dra så är det att det är förbannat kul att skriva. Det här är ren och skär lust! Att jobba med ord, att leka med formuleringar, att locka fram det småfinurliga och det humoristiska i vardagen – vilken glädje!

Det går också att framkalla någon form av inspiration, lust och kraft, även om jag inte trodde på det förut. Klockan är 22.30 – skriv om något! Brainstorma! Vad har hänt idag? Aha, skriv om det! Inspiration är annars ett hett begrepp inom skrivarsfären – kan du locka fram det? Ja, jag tror faktiskt det. Att skriva bra texter handlar om att sätta sig ner, samla sina krafter, ge sig den på något, låta tangenterna ryka. Men – det går naturligtvis enklare om den kommer naturligt. Besöksmässigt har varjedagsbloggning förstås inneburit en skjuts uppåt – ca 30 % fler besök nu än tidigare. Well well.

Nu till det väsentliga. Hur avslutar man nu ett sådant här svep i stil? Med korv förstås! Jag har kvar ett korvpaket från senaste räden mot Sovel i Sickla, fänkålskorv från Korvhantverk. Och eftersom det här är sista inlägget i den här serien känns det bra att göra något som jag inte gjort förut och som kan bli en start framåt: risotto.
Korvarna kör jag i ugnen till 75 grader. Gällande risotton, som jag inte gjort förut, läser jag på paketet. Hacka en schalottenlök, fräs i olja. Häll på 3 dl vitt vin (eller vatten). Koka upp. Häll ner 4 dl arborioris, låt koka upp. Fyll på successivt med buljong. Eftersom jag varit sugen på Renée Voltaires Lantbuljong ett tag får det bli den. Jag häller nog på en 6 dl buljong. Mot slutet är den riktigt supersmarrig! Sedan gör jag dock ett misstag – jag låter risotton stå en stund, korvarna är inte riktigt klara ännu. Då blir den lite för genomkokt. Men men. Mental note to self: do not do that again! Jag rör ner lite riven parmesan som jag köpt på mitt lokala coop i ett svagt ögonblick. Supergott! Smaken är det i alla fall inget fel på. Risotto, det får det bli fler gånger!

Allt sköljs ner med 2008 Bartolo Mascarello Barbera d'Alba San Lorenzo som återigen min nordliga pusher har försett mig med.


Vinet öppnar med – hallå är jag i ladugården eller?!?! Jag möts av dynga, jord och stall. En vägg av kodynga liksom! Ett tag undrar jag om det verkligen ska dofta såhär, men det ska det nog. Utöver ladugården hittar jag en del tobak. Doften är i alla fall fullvuxen, vinet är härligt avvägt och balanserat. Skitgott! Även provat av Billigt Vin och sedan har ju ostkillen varit på plats förstås...Jag hinner med ett vin till – 2003 Bambulé Passito från Fattoria Coroncino, leverantör Cesarino Gobbi. Ingår i serien hitta det bästa söta vinet. Mörk, tät färg. Dov doft av bokna äpplen och risgrynsgröt. Nja, inte riktigt min kopp av te. Ok, vi får leta vidare helt enkelt. Jag vill nog ha betydligt mer fräschör i mitt söta vin!

Ok vad händer nu då? 100 inlägg till? Nja, nu är det först lite service och sedan lite semester. Jag tror att jag ska köra varannandagspostning framöver – inte så många framstressade inlägg och mer kraft åt de som blir kvar. Återkommer!

TACK för att ni orkat med att läsa mina inlägg under dessa hundra dagar!!!
Stort tack till Fredrik som drog igång det hele...


Inlägg 100, dag 100  

8 kommentarer:

Unknown sa...

Tips!

http://matpm.blogspot.se/2012/02/felicitys-perfect-risotto.html

Red Scream sa...

Ah, super! Tack! Det får det bli nästa gång. Bara man hittar det där riset... :-)

Svenssonsmakaren sa...

Härlisch, bara att fortsätta i samma stil.

I will make you an offer you...;)

Hörs /D, the northern pusher :)

Per and Britt, BKWine sa...

Intressant experiment i kreativt skrivande. Och intressant med synpunkterna pa inspiration. Och aven att se vilken effekt det fick pa trafiken. (Men hall i minnet: det kan ta lang tid innan sant har effekt...)

-P

Piu Rosso sa...

Godt gået! Tak for turen! Når man åbnede sin reader, vidste man at der ihvertfald var en sikker ny post i bloggosfæren! :-) Godt eksperiment, en fornøjelse at følge.
Vh Niels

Red Scream sa...

Mr. Nordlig Pusher! Tack! Det kommer jag definitivt att göra :-)

Per! Det har varit kul, jobbigt, plågsamt, men framför allt roligt :-) Och när det gäller inspiration så - mycket handlar om att samla kraft.

Niels! Varsågod! :-) Det kommer fler poster, känner redan hur det "kliar i fingrarna" ;-)

Trevlig helg alla!

Vintresserad sa...

Hej, vill egentligen bara sända några uppmuntrande rader - 100 dagar, 100 inlägg har varit kul och inspirerande att läsa! Fortsätt gärna! Bästa vinhälsningar - Vintresserad (Peter)

Red Scream sa...

Hallo Peter! Tack så mycket! Det har varit en jobbig men väldigt kul utmaning:-) Det ska jag göra! /Ulf