Igår var jag på Marknadsföreningens julmingel! Det var supertrevligt.
Marknadsföreningen hade bjudit in Peter Carlsson från Haga Spiritus, som i sin
tur hade med sig Haga Starkvinsglögg, smaksatt med lakrits. Smaksatt glögg,
förresten? Dagens oxymoronska tips!
Peter Carlsson har tidigare rönt stora framgångar inom
kryddat brännvin och har nu slagit sig in på glöggsegmentet. Ambitionen har
varit att skapa en glögg som sticker ut, som inte är så mjäkig. Detta år är den
således smaksatt med lakrits. Vi får instruktioner om att prova den kall, gärna
med isbit och en liten apelsinskiva. Mitt gammelstånkiga jag lägger sig i startblocken
för att protestera, vill likt Churchill parafrasistiskt vråla ut att ”en glöggs
första plikt är att vara varm, goddammnit!!!” Men nyfikenheten tar över, vilket
jag antar är ett gott tecken. Jag häller upp en skvätt, lägger pliktskyldigt i ett par
isbitar och en liten apelsinbit. Ner med kranen.
Holy Macaroni här var det kardemumma! En intensiv doft av
kardemumma träffar luktcellerna med full kraft. Därefter lakrits. Det
fullkomligen bolmar av toner av hostmedicin och Jäger ur glaset! Men det var gott. Inte så intensivt söt, ganska fylligt, för att inte säga mycket fylligt. Det
här är så långt ifrån saftglöggen du kan komma. Skitgott! Varm (eller iskall,
haha) rekommendation!
2 kommentarer:
Nice, idag var jag på Rånäs Slott och där finns Rånäs snaps i ny tappning - kanske har han vart inblandad där? ;)
.. och även en gryyyym brännvinsost på samma tema som snapsen - apelsin, kardemumma, nejlika... fattart inte men oerhört gott var det.
Aha! Får prova! :-)
Skicka en kommentar