fredag 31 maj 2013

Kina, dag 3: Kinesiska muren
Kinesiska muren – länge har jag längtat efter att få se den i verkligheten! Och på fredagen stod den på schemat. Vi vaknade hyfsat utsövda, det verkade som att tidsomställningens värsta elakheter hade kastat in handduken, typ. Så efter ännu en fransk-kinesisk frukost med stort inslag av stekta dumplings och frukt packade vi in oss pigga och glada i den lilla minibussen och begav oss norrut. Hur lång är muren? Och hur gammal är den? Jag gissade på 150 mil men G som var mer påläst levererade svaret: närmare 900 mil. Den sektion som vi skulle se idag var ca 600 år gammal. Mycket imponerande.

Resan skulle ta ca en timme och jag passade på att fota färden upp. Först Peking – jag antar att vi åkte på någon av de fem ringvägarna runt staden. Sedan landsbygd.När vi började närma oss dök det upp flera fuskmurar, som de här:Fuskmur nr 1Fuskmur nr 2

Men sedan kunde vi skymta den riktiga muren!Väl framme vid parkeringen visade det sig att det fanns två sätt att ta sig upp: skidlift eller trapporna. Vi tog naturligtvis trapporna. Vår guide Vanessa uppskattade att det borde vara runt tusen trappsteg och ta ca tjugo minuter. Jag försökte minnas – fanns det inte amerikanska pancakes med maple syrup på frukostbuffén? Holy macaroni vad jag skulle äta det dagen efter! Men det visade sig vara en mycket skön promenad upp genom en prunkande lövträdsskog.Ok – inga nakna flammor.

Och till slut – muren!
Vi hittar en öppning och tar sista trappan upp, sedan är vi framme. En otrolig känsla, nu är jag här! Muren är kanske fyra-fem meter bred och går upp och ner. Vi spenderar den närmsta halvtimmen med att fota, undersöka och bara vara på plats. Känna historiens vingslag. Se det underbara landskapet.
Det är gott om skolbarn på plats, som dock verkar vara mest intresserade av att springa upp och ner. Någonstans i bakgrunden antar jag att det står någon frustrerad lärare som förtvivlat kommit till insikten att en av Kinas nationalsymboler och ett av världens mest berömda byggnadsverk inte har den minsta chans mot en lektionsfri dag med klasskompisarna. Av tjoandet och tjimmandet att döma var kampen redan avgjord på ett mycket tidigt stadium!Mätta och fyllda av den fantastiska upplevelsen av att få uppleva Kinesiska muren vandrar vi de tusen stegen tillbaka – det var dock lite lockande att ta rodeon ner! Vi hittar bussen igen och efter en liten minibussfärd stannar vi för lunch på ett supermysigt ställe. Vi får in en kavalkad av rätter och allt smakar fantastiskt!

På tillbakavägen stannade vi till vid Yashow Market, där C köpte allt för 20 % av utgångspriset. Bra jobbat! Jag köpte dock inget.


Inga kommentarer: