lördag 1 juni 2013

Kina, dag 4: förflyttning till Changsha, Hunan


Gårdagens besök på Kinesiska muren avslutar resans första del, den civila delen skulle man kunna säga. Vi lämnar Peking för att förflytta oss söderut till Changsha, huvudstaden i den kinesiska provinsen Hunan. Ursprungligen skulle vi tagit inrikesflyget, men så dök det upp en möjlighet att åka höghastighetståg istället. Visst, resan skulle bli tre timmar längre men då skulle vi ju få chansen att se den kinesiska landsbygden!

Det har skrivits en hel del om de kinesiska höghastighetstågen, både positiva saker och negativa. Men mest positivt. Marschfarten ligger på ca 300 km/h och ska tydligen vara prissatt så att det ska vara ett klart alternativ till flyget. Resan till Hunan med det vanliga tåget skulle visst ta närmare 12 timmar, minst.

Hursomhelst – tåget går vid nio och vi blir upphämtade runt sju på hotellet. Vi blir insläppta till en större separat vänthall och strax före avgång öppnas gaten till tåget. Vi går ner med allt bagage och hittar våra platser – det är två stolar på ena sidan och tre på den andra.

Två minuter före utsatt tid lämnar tåget perrongen och vi rullar ut ur Peking. Vi ser hur hastigheten ökar till 300, för att plana ut vid 310. Hur ser då Kina ut, från ett höghastighetstågfönster? Vi såg främst två skiftningar: den första delen från Peking var mycket platt. En skåning hade fått tårar i ögonen! Men sedan, efter andra stoppet, blev det mer bergigt. Odlingarna skiftade också, från gröna fält i norr till risodlingar i söder. Mest fascinerande var alla spökstäder som vi passerade, massa hus som inte var färdigställda.
Närmare sex timmar senare och efter konsumtion av medhavd lunch rullade tåget in i Changsha på utsatt tid. Mycket intressant resa, klar rekommendation!

Inga kommentarer: