Många vill lyfta fram rosé som den ultimata sommardrycken
men jag tycker att det är mycket
trevligare med bubbel. Så därför har det blivit det i sommar! Här kommer lite
korta noteringar kring vad som konsumerats i sommar, speedblogging style.
Först ut 1999 Vilmart Coeur de Cuvée, som jag hade med mig
till David nu senast. Jag minns att jag köpte det för ganska länge sedan, 2006
typ. Planen var att ta den till en nyårsfest men av olika anledningar blev den
över och hur kul är det att korka upp champagne den 2 januari? Sådär, typ! I
och för sig skulle 2 januari därmed kunna bli en betydligt roligare dag, men
det känns ju lite synd… Hursomhelst, av andra olika anledningar – främst då
korkskruvsågestrelaterade – blev flaskan liggandes och det var blott några
månader sedan som plockade jag upp den från källaren i K-holm, i syfte att
konsumeras. Och finns det sämre tillfällen att inleda sin semester med lite
skumpa?
Den var mycket, mycket god! Kanske inte lika god som 1996 Bollinger,
men men. Återigen – lagra champagne, det blir oftast bara bättre. Vilmarts Coeur
de Cuvée är chardonnaydominerad, ca 80 % chardonnay och 20 % pinot noir. Ett ständigt
återkommande förslag till provning, eller i alla fall sak att ta reda på, är
att jämföra pinotbaserade med chardonnaybaserade champagner. Gillar du blanc de
blancs, eller blanc de noirs? Hör av er om ni vill köra en uttömmande provning,
jag är fett på!
Därefter 2006 Lenoble Premier Cru Blanc de Noirs, som jag
druckit vid flera tillfällen tidigare och som andra har bloggat om (här t ex). Också mycket god, till och med gränsande till superläcker. Men lite
för vass syra, köp en låda och lägg undan ett par år, det tror jag kommer bli
super. Till min stora fasa insåg jag att den kostar ungefär lika mycket som en
standardbolly, så där har vi ett
intressant pepsitest, hehe… Vi tar det på provningen!
Men du kan ju inte dricka champagne varje dag, så emellanåt
får det bli lite vanligt mousserande. Först ut i den genren är en crémant från
Jura, 2010 Lachèze Brut.
Jag har i stort sett bara positiva erfarenheter av vin
från Jura, speciellt Chateau-Chalon som jag gillar mycket. Arbois Sélection finns
ju också. Mycket trevliga viner. 2010 Lachèze Brut kvalar in på 99 kr och är
för det priset helt fantastiskt. Visst, du får inte komplexiteten i Lenoblen
men den jämförelsen är ju lite orättvis. Men jag blev mycket positivt
överraskad av 2010 Lachèze, köper gärna det igen.
Sist ut i det här racet är Cloudy Bays Pelorus, blanc de blancs
för 119 kronor:
Jag provade det här första gången för ett år sedan ungefär, se
här. Då tyckte jag att det var ganska gott. Den här gången blev jag inte lika
överväldigad, den kändes plattare än Lachèzen. Inte riktigt samma bett, inte
riktigt samma fräschör. I valet mellan dessa två väljer jag helt klart 2010 Lachèze
Brut.
Well! Sedan har det väl inte hänt så mycket. Eftersom jag
haft semester har jag givit mig själv tillåtelse att äta vad jag vill, och som
oftast har det blivit en halvliter Häagen-Dazs per kväll. Det är hemskt, men
sant! Dagens dream on – du lämnar
locket kvar på köksbänken i tron om att det ska finnas glass kvar att stoppa
tillbaka i frysen! Helt omöjligt. Har inte riktigt bestämt mig för vilken sort
jag gillar bäst, salted caramel är mycket svårslagen. Men även pralines and
cream och inte minst strawberries and cream är tuffa kandidater…
Många gånger tycker jag att det inte är vad du stoppar i
glassen som avgör om det är en vinnare eller inte, utan vad som är emellan. Ta
Ben & Jerrys The Vermonster som exempel. En skopa och du utbrister – Holy Macaroni vad gott det här är!!! Men
när väl lönnsirapen är uppäten – verkar dessutom bara finnas i den övre delen
av paketet – så är vaniljglassbasen rätt ordinär. När det gäller Häagen-Dazs
har du inte riktigt det problemet.
Sedan har jag övervunnit min rädsla för råbiff och gjort
egen carpaccio – på Highland Cattlekött förstås. Supergott! Jag kollade lite
recept och enligt dessa ska man ha på allt möjligt, såsom rostade pinjenötter,
hyvlad parmesan, ruccola, balsamvinäger… kändes faktiskt lite överflödigt. Jag skivade
tunna skivor, saltade, hällde på lite olivolja och lite peppar. Det blev
riktigt supersmarrigt!
Slutligen har jag
börjat träna igen – superkul! C pushade mig att ta emot ett erbjudande om en
veckas provträning på Nordic Wellness, och det var kul att köra lite
styrketräning igen. Jag har ju gjort otaliga 5000-kronorspass på SATS men nu
känns det faktiskt helrätt med Nordic Wellness. Mycket fräscht, trevlig och
hjälpsam personal.
Sedan kan man ju konstatera att det torde vara tämligen
riskfritt för gymmen att erbjuda en gratis träningsvecka, i alla fall ur ett
slitageperspektiv. Otränad som du är går du dit, tränar första dagen. Dag två
och dag tre har du sådan infernalisk träningsverk att du knappt kan röra dig!
Så en veckas gratis träning innebär oftast i praktiken en dags gratis träning.
Fiffigt, nicht?
2 kommentarer:
Champagne och carpaccio - ett liv i sus och dus!
Tänker Dillen
Du glömde några kubikmeter Häagen-Dazs! ;-)
Skicka en kommentar