Kära läsare, i slutet av augusti var jag på en episk
Kellerprovning där fullkontaktshedonismen spelade en central roll. Helt magiskt!
I inbjudan framgick det vilka viner och vilka år som ingick i provningen – vertikaler
av Hubacker, Kirchspiel, Abtserde och Morstein, 2006 – 2008 – men inte i vilken
ordning eller så. Utifrån lärdomen av dessa fyra flajter skulle det senare bli
ett test: fem viner som skulle identifieras in i minsta detalj. I övrigt var
instruktionerna tydliga:
Medtages: vinglas
Medtages inte: extra vinflaskor
Det framgick inte heller vilken producent det var frågan om,
och även om jag åtminstone inledningsvis försökte tänka brett och i alla fall
delvis oförutsättningslöst blev det ganska snabbt högst uppenbart att det bara
kunde vara frågan om Keller. Efter uppdukning av medtagna glas, dags för
attack!
Flight 0 –
uppvärmning
Godis, typiska Firraribilar från Nahe, blommigt, lite
småläskande, liten portvinston (!), jordgubbar, bra syra. Lite obalanserat,
aningens syrligt. Men gott! Det känns tyskt och det känns klass, men inte
GG-klass. Mosel, Nahe, Pfalz, Rheinhessen? Mina pengar är först på Nahe för
firraribilarna men är det inte en von der Fels? Inte RR i alla fall.
Facit: 2009 Keller von
der Fels. Gott! Lite vattnigt, påtagligt syrligt, läskande. Gott! Fast jag
lägger på en hundring och köper RR istället.
Flight 1
Definitivt något mer seriöst i glasen! Vinerna i den här
flighten var genomgående mintiga, tämligen runda och lite småfeta. Ettan
mintig, rund, bra syra. Tvåan lite tydligare godistoner. Trean fylligast. De känns
ganska integrerade, lite spår av piggelin kan ändå skönjas. Det har funnits
piggelin, nu borta.
Facit: 2008, 2007 och
2006 Keller Hubacher. Aha,
intressant! Tror inte jag provat Hubacher tidigare. Som sagt, fylliga, småfeta
och lite mintiga.
Flight 2
Här har vi tre viner med en betydligt mer kryddighet! Mer
elegans än förra flighten, mer kryddighet. Mandelmassa. Genomgående friska med
bra syra. Något mer syra än förra flighten. Första vinet lite jästig (som går
över), tvåan lite grispissig (som också går över!), trean mer åt smällt glass.
Gott! Trean mest elegant, tvåan godast.
Facit: 2008, 2007 och
2006 Keller Kirchspiel. Trevligt!
Jag gillade 2007:an bäst, den var riktigt trevlig. Som sagt, Kirchspielen
upplevdes som mer kryddig än Hubacher, som var mer rund och mintig. Mycket
intressant! Vi går vidare till…
Flight 3
Holy Macaroni! Vi tar ett rejält kliv upp. Stramare,
blommigare, godare… faaaack vad goda!!! Första vinet, så läcker! Andra vinet
lite mer stängd, liten antydan till grispissighet. Trean mandelmassa, smält
glass. Helt outstanding! Bäst.
Facit: 2008, 2007 och
2006 Keller Morstein. Bäst hittills!
Jag utnämner direkt Morstein till min nya favorit. Jämfört med Hubacher (småfet
och mintig) och Kirchspiel (elegant och kryddig) känns Morstein som mer blommig
och lekfull. Bättre än såhär blir det knappast!
Flight 4
Här har vi lämnat det blommiga och i stället är vinerna mer
vibrerande, strama, eleganta, de verkar ha en högre syra. Ettan har lite vått
ylle över sig, tvåan lite fruktig, trean… wow! Elegans! Tja, det är bara ett
läge kvar så det måste vara…
Facit: 2008, 2007 och
2006 Keller Abtserde. Goda! Mer
eleganta och strama än de andra. Men inte godare än Morstein…
Flight 5 – Examen
Så, efter det här unika tillfället att prova minivertikaler
av Kellers fyra lägen efter varandra är det dags för sluttestet. Fem viner. Lärt
sig något? Första vinet… Abtserde? 2009 Hubacher! Andra vinet, lite kryddigt,
Kirchspiel? 2009 Kirchspiel! Tredje vinet – KORKAT! (2009 Abtserde). Fjärde
vinet, Hubacher? Nja… det är betydligt godare än så! Nu gissar jag bara. Femte
vinet, Morstein?
Jag sitter länge med fyran och femman. Båda är snarlika, men
det finns skillnader. Båda är riktigt läckra, eleganta, kalasgoda rent ut sagt.
Till slut – fyran är något godare än femman. Facit: fyran är 2012 G-Max! Wow!
Till slut. Vilket vin, fantastiskt. Femman – 2009 Morstein. Vi får även in ett
bonusvin i stället för den korkade Abtserden, 2005 Keller Kirchspiel. Riktigt
god!
Sammanfattningsvis, en ytterst lärorik provning! Jag känner
en stor tacksamhet för att till slut fått prova G-Max, som hägrat vid horisonten
länge. I valet mellan Morstein och G-Max valde jag således G-Maxen, men det var
en tight finish. Nu blir det till att dammsuga marknaden på Morstein!
Väldigt stort jättetack till S för inbjudan. Det var
verkligen generöst!
5 kommentarer:
Härligt att du är tillbaka med initierade recensioner av vad som verkar vara helt fantastiska viner! Nivån är skyhögt över min, men det är ändå alltid så kul att läsa.
Du är nog förresten rätt person för en fråga som jag grunnat på ett tag. Om man gillar ett vin mycket och det inte finns alls på vårt kära bolag, är det då mycket krångel/hemskt dyrt att privatimportera någon enstaka låda och hur går man i så fall till väga?
Vinet jag för tillfället har i tankarna är 2014 Cuvée Excellence från Mas des Bressades som både Jonas (den oförbätterlige öldrickaren) och jag själv blev stormförtjusta i när vi drack det på krogen för några veckor sedan.
Många hälsningar från Jenny
Kan bara hålla med ovanstående, mycket intressant och läsvärt!
Fröken Dill: Kontakta importören, de kan säkert hjälpa dig: http://www.aminea.se/produkt/mas-des-bressades-cuvee-excellences-blanc-2014/
Hej Jenny! Tack, och detsamma till dig, kul att du också kommit igång igen! Det har varit både skönt och lite stressande med paus, en av anledningarna stavas T I M ;-) Alltid lika roligt att skriva!
Som M skriver, det enklaste är att kontakta importören direkt innan du pratar med Systemet. Min erfarenhet av privatimport är att det är jättesmidigt. Det krångliga uppstår när det inte finns någon svensk importör, men även det funkar. De importörer jag har varit i kontakt med har också inte haft några direkta synpunkter på antalet, ofta kommer vinerna i 12-pack i standardkartonger. Trälådor är ganska ovanligt.
2014 Mas des Bressades Cuvée Excellence alltså? Låter intressant! Vilken restaurang var det?
Ha det fint och lycka till med importen! Och fler Franzénrecensioner tack! ;-)
Hälsningar, Ulf
Hallå M! Stort tack! :-) /Ulf
Härligt, det låter ju görligt att få tag på det där vinet. Sedan får vi se om vi är lika imponerade sompå Villa Anna i Uppsala där vi drack det. Frantzen var verkligen en upplevelse. Resten av gänget som vi brukar gå på finkrog med är sugna på mer sånt, själv känner jag att jag måste uppväga det hela lite först. Kanske leva några veckor på hemodlade groddar eller något sånt... Groddar förresten, det var länge sedan jag åt något koreanskt... Snart är det lunchdags!
Massa hälsning
Skicka en kommentar