måndag 6 april 2009

Kjoskvältarperfektion

Det har blivit en hel del böcker på sistone. Den enorma tv som sedan i julas tar upp halva mitt vardagsrum har liksom inte riktigt givit mig den rätta tillfredsställelsen! Så standarddrogen för vardagsflykt blir det tryckta ordet. I rask takt har sedan i höstas ett antal böcker konsumerats:

Stridens Skönhet och Sorg

Poltava (20 år efter alla andra…)

Gomorra

Slaget vid Monte Casino av Matthew Parker

A Brief History of Time

A Short History of Nearly Everything

Shakespeare (också Bill Bryson)

LA Konfidentiellt

Kreta (Anthony Beevor)

Berlin – Slutstriden (Anthony Beevor)

Delar av Postwar (Tony Judt)

Kontraktet - mordet på en statsminister av John W Grow

Och nu senast: Da Vincikoden för andra gången. Seriöst: vilket skräp! Mitt första intryck av boken var dock mycket gott. Ett impulsköp på Arlanda, innan en enveckassemester i Turkiet för fem år sedan. Jag minns hur jag efter tre-fyra dagars intensiva sevärdhetsbesök plötsligt insåg att jag faktiskt var där på semester – poolen nästa! Det blev tre mycket sköna dagar med Da Vincikoden i pocket nersköljt med ett gäng raki med vatten. Raki stavas förresten med det turkiska I-et (vilket ständigt ledde till att mitt hotmaillösenord inte funkade) och borde därför uttalas ”rak-ö” och inte ”rak-i.” Turkiet, däremot, stavas med det vanliga i-et och uttalas därför ”Turkiet” (eller iaf något liknande).

Men tillbaka till Dan Brown. Boken är spännande och snabbläst, inte något snack om det. Men det är ju fiktion? Jag kan inte fatta varför det blivit så stora protester mot boken!

Jag kollar recensionerna på omslaget. The New York Times sammanfattar allt med en träffande rad: "Wow, kjoskvältarperfektion." Jag kan bara instämma - jättespännande bok men trots allt: kjoskvältarperfektion.

Jag kollar bokhyllan för nästa bok. Hittar inget som känns lockande, funderar lite på en bok om CIA som jag köpte för ett par veckor sedan. Eller Gamla handeldvapen... Hm, nja, inte riktigt på humör. Jag springer till Pressbyrån och köper Snabba Cash. Som en narkoman känner jag tillfredsställelsens värme breda ut sig när jag sjunker ner i soffan...

Inga kommentarer: